2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tegnap 115-tel kevesebb diák állt vizsgára román nyelvből az országos tudásfelmérő teszten, mint ahányan a nyolcadik osztályt elvégezték.

Tegnap 115-tel kevesebb diák állt vizsgára román nyelvből az országos tudásfelmérő teszten, mint ahányan a nyolcadik osztályt elvégezték. Az 5553 végzősből 5438-an írták meg a román dolgozatot. A magyar tagozaton végzett 2032 diákból 2000-en jelentek meg a vizsgán. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas középiskola diákjai közepes nehézségűnek érezték a tesztet, s ahogy Szőcs Imre román szakos tanárral a vizsga után megbeszélték, a többség valószínű 7-8-as jegyet kap, de 6-os alatt nem lehet dolgozat. A tízest nehéz lesz elérni, de néhány kilencesre számít – tette hozzá. Ezt Horváth Ilka is megerősítette, aki megfogadta, hogy kilencesnél nem adja alább.

– Meg lehetett oldani, könnyűek voltak a tételek, talán a fogalmazással volt egy kicsit több baj – válaszolta Varró Tamás.

– Nem volt túlságosan nehéz, meserészletet kellett műfajilag meghatározni, a nyelvtani feladatot is könnyen meg lehetett oldani – mondta többek között Horváth Beatrix.

– Volt egy Ioan Slavici-meserészlet, szinonimát kellett megadni, a vessző használatát és szócsoportokat magyarázni, mondatot értelmezni, a szöveg műfaji jellegzetességeit feltüntetni, egy tudományos szöveg kapcsán a szövegértést bizonyító kérdésekre válaszolni, természetleíró fogalmazást szerkeszteni stb.

Véleményem szerint a tudományos szöveg nem volt könnyű, s a mese jellegzetességeiről szóló fogalmazás sem volt annyira egyszerű a magyar anyanyelvű diákoknak. Közepes nehézségű tétel, a gyermekek felkészültek, tudtak – vélekedett Szőcs Imre.

Folytatódik az érettségi vizsga

Tegnap újabb szóbeli volt a hetek óta tartó érettségi vizsga napirendjén. Azok a végzős diákok, akik nem tettek felsőfokú idegennyelv-vizsgát, tegnap a választott nyelvből kellett bizonyítsák tudásukat. Erre a szóbelire sem jegyet, hanem minősítést kaptak.