2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet felhívására, amelyet a főtanfelügyelők, főtanfelügyelő-helyettesek és tanfelügyelők juttattak el a pedagógusokhoz, rekordidő alatt több mint 100 vállalkozó szellemű tanár jelentkezett, akiknek áldozatos fordítói munkája révén a 110 tételből már több mint 100 elérhető magyar nyelven az alábbi linken (amelynek tartalma folyamatosan bővül):

https://drive.google.com/drive/folders/1pbZzzgkr63QA4q1elsULdank2GMIWMqT?usp=sharing

Az Oktatási és Kutatási Minisztérium az idén vizsgázó nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak teszteket töltött fel a http://rocnee.eu/testeantrenament/ honlapra, újabb lehetőséget biztosítva számukra a gyakorlásra. Az Országos Értékelési és Vizsgaközponttal együttműködve kidolgozott feladatlapok a tételmodellek mintájára készültek, így ezek megoldása hozzásegítheti a tanulókat a vizsgán való jó eredmények eléréséhez.

Örvendetes, hogy magyar nyelv és irodalomból is készültek feladatsorok mind a VIII., mind a XII. osztályos diákok számára, hálás köszönet azoknak a motivált tanároknak, akik felvállalták ezek elkészítését.

A tételek jelentős száma és azok hirtelen elkészülte miatt a különböző tantárgyakból nem voltak elérhetőek a feladatsorok magyar nyelven, ebben kértük önkéntes pedagógusok segítségét.

Példátlan összefogást tapasztaltunk, folyamatosan érkeztek a telefonhívások és az ímélek, az időt és energiát nem sajnáló lelkes pedagógusok sorra vállalták akár 3-4 tétel lefordítását is. Fantasztikus munkát végeztek nagyon rövid idő alatt!

Köszönjük szépen, hogy ezekben a viszontagságos időkben is számíthatunk pedagógusaink odaadó munkájára, akik ezúttal nemcsak szakértelmükről, vállalkozó szellemükről, hanem szolidaritásukról, önzetlenségükről, segítőkészségükről, társadalmi felelősségvállalásukról is bizonyságot tesznek – ami mindannyiunk számára visszaadhatja az emberiségbe vetett hitünket.

Meggyőződésünk, hogy az összefogásnak ezúttal is meglesz a gyümölcse, és a közös erőfeszítéseink meglátszanak majd végzős diákjaink vizsgaeredményén. 

(A kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet és a kisebbségi főigazgatóság közleménye)