2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A világjárvány utáni helyreállítási terv biztosítaná jórészt az EU-tagállamoknak a gazdasági nehézségekből való kilábalást. A megszokott uniós támogatások mellett indított PNRR és Anghel Saligny programok már „szállóigévé” váltak, mindenki ezekhez fűz nagy reményeket. „Letisztultak” a pályázati listák, ahol volt ok, volt lelkesedés is, hogy a projekt bekerült a finanszírozhatók közé. Eddig azonban még nulla az öröm, hiszen pénzt nemigen láttak a pályázatokat futószalagon gyártó vagy a régieket felfrissítő és finanszírozásban reménykedő önkormányzatok. Kezdetben az elszabadult építőanyagárak (de már mindennek szinte dupla az ára) kompenzálására kidolgozott árkiigazítási jogszabály bürokratikussága miatt csúsznak a beruházások, és nem keveset. A vállalkozó árajánlatai sok esetben kéthetente „frissülnek”, lassan képtelenség hosszú távon leszerződni egy nagyobb munkálatra. És a PNRR még mindig sehol. Közben még mindig háború dúl a szomszéd országban, és nem úgy tűnik, hogy hamarosan véget érne. 

Az az érzésünk, hogy a kormány nagyon nagy bajban van: nincs pénze, jobban mondva nincs elég pénze! Kétségbeesésében kölcsönkér, megint, sokadjára. A hírek szerint olyannyira kétségbeesett (vagy kényszerhelyzetben van?), hogy 9 százalékos kamattal vesz fel kölcsönöket. Finanszírozni kell ugyebár a megnövekedett kiadásokat, főleg a hadiipariakat, védelmieket (Románia gazdasági elemzők szerint a 40. helyen áll világviszonylatban a hadiipari befektetések tekintetében). Eközben a gazdasági növekedést illetően az előrejelzések egyre borúlátóbbak, 2,6 százalékra estek vissza. 2023-ban az Európai Bizottság a bruttó hazai termék 52,6 százalékára (!) becsüli az ország eladósodottságát. 

Úgyhogy túl nagy derűlátásra nincs okunk. Igaz, ilyenkor nyáron mindenki, aki teheti, szabadságát tölti, és kétévi korlátozások, járványügyi megszorítások után bizony „bepótolják” a kiesést. Mert egyrészt ki tudja, mikor szakad vége a nagy „szabadságnak”, másrészt még vannak tartalékok. Ősztől lehet majd szembesülni az energiaválság hatásaival. Azzal, hogy csúsznak a kormánypénzek, elmaradnak a beruházások. Igazából ez a nagy veszély, hiszen, ahogy közeledik a választási év, a kormány egyre több szociális jellegű juttatást fog ígérni, amire nincs fedezet. A PSD progresszív adózási tervéből nem enged, a PNL meg az egykulcsos adóból. Úgyhogy maradnak majd a kölcsönök és az évtizedekre szóló eladósodás.