2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tomcsa-estek – csütörtök. 8

Ahogyan a jelenlegi, koronavírus okozta helyzetben számos kulturális intézmény, úgy a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház is ideiglenesen a virtuális valóságba költözött. Noha elsősorban Maros megyei eseményekről számolunk be, azáltal, hogy a Hargita megyei teátrum produkciói az interneten is megtekinthetőek lesznek, ezek az előadások számunkra is aktuálissá válnak, hiszen otthonról is bárki megtekintheti. Friss hír, hogy a székelyudvarhelyi színház április folyamán indítja el online előadás-sorozatát Tomcsa-estek – csütörtök. 8 címmel. Amint azt a színház tudatja, ebben a hónapban négy alkalommal várják a képernyők elé a színházkedvelőket: április 9-étől kezdődően minden csütörtökön a teátrum egy-egy kedvelt, a nézők által is kért előadással jelentkezik. Minden előadás egyszeri alkalommal lesz megtekinthető a színház Facebook-oldalán.

Sorrendben az első produkcióra április 9-én, csütörtökön este 8 órától kerül sor. Ekkor Miro Gavran horvát kortárs szerző Fagyi című darabját láthatják az érdeklődők. A darab magyar nyelvű ősbemutatójára 2019. október 2-án került sor, Barabás Árpád rendezésében, stúdiószínházi körülmények között. A bemutatót követően a színház folyamatosan telt házzal játszotta a darabot, az április közepére betervezett előadásokra már februárban elkeltek a helyek, ezért a nézők kérésére első alkalommal ebben a hónapban ezt az előadást közvetíti az online térben a színház. 

A következő csütörtökön, április 16-án este 8 órától az ugyancsak nagy sikernek örvendő, de sajnos egy sérülés miatt keveset játszott előadásra kerül sor: az Andrea Gavriliu által rendezett mozgásszínházi előadást, a Terméketlen szépséget mutatja be online térben is a társulat. 

Április 23-án 20 órától a szintén nagy sikernek örvendő, 2018-ban bemutatott Nem lesz reggel, Fred! című előadás lesz látható az eredeti szereposztással. A társulat nemrég újította fel az előadást új szereposztásban, mert egy nagyobb lélegzetvételű magyarországi turnén vett volna részt a produkció május elején a darab szerzője, Moravecz Levente meghívására. De erre sajnos a jelen körülmények között nem kerülhet sor. 

A hónap sorrendben utolsó előadásával 30-án a román anyanyelvű nézőknek is kedveskednek, hiszen román felirattal lesz látható a Thornton Wilder drámájából készült Mi kis városunk című előadás. A Vladimir Anton által rendezett produkciót a legjobb előadás díjára jelölte a XXVIII. Uniter-gálán a Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu és Călin Ciobotari színházkritikusokból álló jelölőzsűri. Jakab Tamást, a Tomcsa Sándor Színház színművészét a legjobb pályakezdő díjra jelölte a Román Színházi Szövetség az előadásban alakított George Gibbs szerepéért. A produkciót a Thália Színház nézőinek is ajánlja a Tomcsa Sándor Színház, hiszen május elején Budapesten játszotta volna a társulat.