2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Arany a vízben és a vízen

Aranyérmekkel gazdagodtak Magyarország és Románia küldöttségei a tokiói olimpiai szerdai versenynapján. A második aranyat Magyarország számára a 200 méteres pillangóúszásban szerezte Milák Kristóf. Az úszó már az elődöntőben kirobbanó formát mutatott, és nemcsak az arany megszerzésére, hanem a világcsúcs megdöntésére is készült – amikor a döntő előtt elszakadt az úszónadrágja. Márpedig a jól bevált dressz, amikor századmásodpercekről van szó, igencsak fontos lehet. Az új nadrággal pedig „csak” olimpiai csúcsra futotta, oda is vágta nagy dühösen a szakadt ruhadarabot, ezzel ő lévén talán a legcsalódottabb olimpiai bajnok. Az aranyérem azonban hamar megvigasztalta… Ugyanebben a döntőben Kenderesi Tamás a 4. helyen ért célba.

Milák Kristóf

Fotó: MTI/Kovács Tamás


Amint az várható volt, Románia evezésben megkezdte az éremgyártást. Ancuţa Bodnar és Simona Radiş toronymagas esélyesként ültek bele a kétpárevezős hajóba a ma hajnali döntő előtt, és olimpiai bajnokként szálltak ki belőle. Közben pedig végig vezetve, esélyt sem adtak az ellenfeleiknek, hogy megközelítsék őket. Ez volt a papírforma, ami beigazolódott. Meglepetést okozott viszont a férfi kormányos nélküli négyes (Mihăiţă Ţigănescu – Mugurel Semciuc – Ştefan Berariu – Cosmin Pascari), amely a vigaszágról verekedte be magát a döntőbe, ott azonban az ezüstérmet érő második helyen ért célba, kevesebb mint négy tizeddel lemaradva a bajnok ausztrál hajó mögött, és ugyanannyival előzve meg a harmadik olaszokat, ami evezésben igen szoros befutónak számít. A döntő furcsa közjátékaként a címvédő britek csúnyán eltévesztették a finisben az irányt, és szinte elütötték a mellettük evező olasz hajót, de a dobogóról is lecsúsztak.

Szilágyi Áron aranyérme után bronzérmet szerzett Magyarország férfi-kardválogatottja, amely 1996 óta állhatott ismét dobogóra. A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű csapat az Egyesült Államok legyőzésével jutott elődöntőbe, ahol szinte mindvégig vezetett az olaszok ellen, utóbbiak csak az utolsó előtti váltásban fordítottak egy tusnyi előnyre. Az utolsó váltásban pedig Szilágyi már nem tudott fordítani Colbrelli ellen, az olaszok 45-43-ra nyertek. A bronzcsatában azonban Németország ellen korán nagy előnyre tettek szert. Szilágyi az utolsó váltást 40-26-tal vette át, azonban Max Hartung alaposan ráijesztett, hisz három tusra behozta a hátrányt. A magyar csapat végül 45-40-re nyerte a kisdöntőt és az érmet.

És itt nem ért véget a szerdai éremszerzés a magyar csapat számára. A férfiak 90 kg-os súlycsoportjának cselgáncsversenyében Tóth Krisztián bronzéremmel gazdagodott. Tóth előbb ipponnal nyert a menekültek csapatát képviselő Popole Msenga ellen, majd Soicsiro Mukajt is ipponnal győzte le. A negyeddöntőben azonban vaza-arival alulmaradt a német Eduard Grippellel szemben. Következett a vigaszág, ezen a holland Noel van’t Endet vaza-arival verte, végül a bronzcsatában, végig kiegyensúlyozott küzdelemben, időn túli aranyakcióval, vaza-arival szerezte meg az érmet az orosz Mihail Igolnyikov elleni csatában.

Néhány szóban a többi szerdai román és magyar eredményről:

Evezés. Románia férfi kétpárevezős hajója a 3. helyen végzett a B-döntőben, így összetettben a 9. helyen zárt. A női négyes ugyancsak a B döntőben volt érdekelt, és hajszálra hasonló eredményt ért el. A könnyűsúlyú kétpárevezős hajó a harmadik lett az elődöntőben, így bejutott a fináléba. A férfi páros megnyerte a maga elődöntőjét, így szintén döntős. Ugyanakkor a női páros a 4. helyre szorult a maga elődöntőjében, így a B döntőben versenyezhet. Magabiztos győzelmet aratott a vigaszfutamban a női 8+1-es hajó, így a döntőben láthatjuk. A férfi 8+1-es viszont a vigaszfutamot az utolsó, azaz ötödik helyen zárta, így az olimpiát a 7. helyen fejezte be.

Íjászat. Mădălina Amaistroaie kiesett a női egyéni versenyben, miután 6-2-re alulmaradt a kínai Long Hsziao-csinggel szemben. Amaistroaie két ötöst is lőtt, egyet akkor, amikor egy nyolcassal megnyerhette volna a szettet. Szintén búcsúzott a férfiversenyben Balogh Mátyás László, akit a koreai Kim Vu-dzsin győzött le 6-0 arányban.

Labdarúgás. Kiesett az olimpiai labdarúgótorna csoportkörében Románia válogatottja. A csoport utolsó mérkőzésén nyernie kellett volna Új-Zéland ellen a negyeddöntőbe jutás érdekében, de a szedett-vedett összetételű gárda, csak a klubjaik által elengedett játékosokkal, gól nélküli döntetlenre játszott, így nem tudta beváltani a hozzá fűzött érmes reményeket.

Ökölvívás. Éremért lépett szorítóba Maria Nechita a női 57 kg-os ökölvívó torna negyeddöntőjében a japán Szena Irie ellen. A győztes kilétének eldöntése erősen véleményes volt, az öt pontozó közül ugyanis ketten őt, hárman az ellenfelét látták győztesnek. Ebben pedig talán a hazai pálya is „lejtett” Irie győzelmének irányába.

Úszás. Bejutott a férfi 100 méteres gyorsúszás döntőjébe David Popovici, aki az elődöntőben a 4. időt úszta, szintén ott lesz a fináléban, a hetedik idővel a magyar Németh Nándor is. Harmadik idővel jutott a 200 méteres pillangóúszás döntőjébe Kapás Boglárka is. Folytatta viszont meglepően szerény szereplését Hosszú Katinka, aki favoritként érkezett az olimpiára, de a 200 méteres vegyes úszásban csak a hetedik lett. A délutáni selejtezőkben a női 100 méteres gyorsúszás előfutamaiban Bianca Costea a 35. helyen végzett. A férfi 200 méter háton Telegdy Ádám a 14. idővel jutott elődöntőbe, Robert Glinţă 26. lett. Női 200 mellen Berkesi Eszter a 25. időt teljesítve fejezte be a versenyt. 200 méteres férfi vegyes úszásban Cseh László 10. eredménnyel lett elődöntős, Kós Hubert a 20. idővel zárt. Végül a női 4x200 méteres gyorsváltóban Magyarország csapata a 8. idővel lett döntős.

Vitorlázás. Újabb helyet lépett előre Cholnoky Sára az RS:X széllovas hajóosztályban a 7-9. futamok után, jelenleg a 25. helyen áll. Tartja viszont kiváló második helyét négy futam után a finndingiben Berecz Zsombor, noha a 3. futamot csak a 9. helyen zárta (ez az eredménye, mint a leggyengébb, pillanatnyilag nem számít), a negyedikben pedig negyedik lett.

Vízilabda. Magyarország női válogatottja 10-9-re legyőzte a címvédő Egyesült Államokat a tokiói olimpia női vízilabdatornájának csoportkörében. Az amerikaiak tizenhárom év után, a 2008-as döntő óta az első vereségüket szenvedték el az ötkarikás játékokon. Az eredmény annál meglepőbb, hogy a magyarok igen el voltak keseredve, miután az oroszok ellen csak egy döntetlent tudtak kicsikarni.

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyes úszás döntőjében

Fotó: MTI/Kovács Tamás



Magyar és román sportolók pénteki versenyprogramja

A kezdési időpontok romániai idősáv szerint.

Evezés (3:00) férfi egyes szkiff B döntő vagy döntő: Pétervári-Molnár Bendegúz, női 8+1 döntő Románia.

Sportlövészet, női 25 m gyorspisztoly (3:00): Major Veronika.

Úszás, döntők (4:30), a ma esti előfutamok eredményeinek függvényében.

Atlétika, férfi-diszkoszselejtezők (3:45) Alin Firfirică, női 800 m előfutamok (4:25) Bartha-Kéri Blanka, férfi 400 m gát előfutamok (5:25) Koroknai Máté, női súlylökés selejtezők (13:25) Márton Anita.

Cselgáncs, férfi +100 kg (5:00) Vlăduţ Simionescu.

Vitorlázás (6:00): Laser hajóosztály, Vadnai Benjámin 9-10. futam, Laser Radial hajóosztály 9-10. futamok, Érdi Mária.

Vízilabda női csoportkör (12:30): Magyarország–Japán.

Úszás, selejtezők (13:00): férfi 50 gyors Lobanovskij Maxim, David Popovici, női 50 gyors Bianca Costea, férfi 1500 gyors, Gyurta Gergely, Kalmár Ákos, férfi 4x100 vegyes váltó Magyarország.


Tokiói hírek

• Az asztaliteniszezők királyszámában, azaz férfi egyesben elmarad a nagyon várt kínai–japán párharc, miután óriási meglepetésre a házigazdák mindkét indulója kiesett a nyolcaddöntőben. Előbb a csodatini, a 18 esztendős Harimoto Tomokazu kapott ki 4:3 a szlovén Darko Jorgictól, nem sokkal később pedig Niva Koki is vereséget szenvedett a német Dimitrij Ovtcharovtól. És a szenzációknak ezzel még nem volt vége, ugyanis megtörtént az, amire józan ésszel még néhány évvel ezelőtt sem gondolt senki: az egyiptomi Omar Asszar személyében afrikai férfijátékos jutott be az olimpia negyeddöntőjébe. A világranglistán 43. helyen álló Asszar ráadásul a közvetlen világelithez tartozó Csüan Csin-jüant győzte le 4:3-ra.

• A marokkói nehézsúlyú ökölvívó, Junesz Baalla egy pillanatra Mike Tysonnak gondolhatta magát a tokiói olimpián, amikor a nyolcaddöntőben megpróbált beleharapni ellenfele, az új-zélandi David Nyika fülébe. A jelenet a legjobb 16 közé jutásért vívott összecsapás utolsó menetében történt. A vesztésre álló marokkói egy harapó mozdulatot tett ellenfele füle felé, de a fogvédője szerencsére megakadályozta, hogy sérülést tudjon okozni. Baalla harapó mozdulata Mike Tyson és Evander Holyfield 1997-es legendás világbajnoki címmecsét idézte meg, amelyen Tyson kiharapott egy darabot Holyfield fülcimpájából. Tysont ezért 15 hónapra tiltották el a boksztól.

• Hosszú Katinka várakozáson aluli szereplése nem maradt visszhang nélkül Magyarországon. Sokan azért neheztelnek rá, mert visszalépett a 200 m-es pillangó előfutamaitól, és ezzel feleslegesen akadályozta meg, hogy Jakabos Zsuzsanna 200 m-es pillangót úszhasson olimpián. Nagy vita folyik arról, hogy mi okozhatta a gyenge formáját, ha sérülés nem akadályozza? Egyesek szerint a szakmai stáb rosszul időzítette a csúcsformáját, mások azonban azt mondják, egyszerűen túljutott karrierje csúcsán, és mostanra már csak ennyi maradt benne.

• 58 évesen szerzett olimpiai bronzérmet Abdullah Al-Rasidi kuvaiti sportlövő, akinek ráadásul saját 28 éves fia, Talal volt a riválisa a versenyben. Nem ez az első olimpiai érme, négy éve Rióban szintén bronzot szerzett, akkor azonban olimpiai zászló alatt, hazai olimpiai bizottságát ugyanis éppen felfüggesztette a NOB. Ezért azt versenyt az Arsenal futballcsapat mezében vitte végig, most azonban a kuvaiti zászlóba burkolózva vette át az érmet. Al-Rasidi azonban nem a legidősebb olimpiai érmes. Ezt a rekordot a svéd Oskar Swahn tartja, aki 1920-ban 72 évesen lett ezüstérmes, szintén sportlövészetben.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató