2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sikeres volt a Nyárádmente Fesztivál

Hőségben és záporban, de jókedvvel élte meg mindenki az idei Nyárádmente Fesztivált. A programkínálat változatos volt, a helyszínek sora is bővült, így már csak a látogatón múlott, hogy mit keresett és minek örvendett leginkább a többnapos kavalkádban. A szervezők szerint egyre nő a rendezvény népszerűsége.

A szórakozás, forgatag mellett helyet kapott a kultúra, az olvasás is

Hibák, hiányosságok nélkül nincs összeruccanás, rendezvény, nem beszélve egy fesztiválról, ezért a nyárádmenti többnapos forgatagról sem mondható el, hogy minden tökéletes volt. Múlt hét végén látszott, hogy egy-egy pillanatban kicsinek bizonyul Nyárádszereda főtere, nemcsak a nyüzsgő tömeg, hanem főleg az esti koncertekre érkező autók számára, bármennyi helyet és több helyszínt jelöltek ki erre a célra, nem volt elég. Aztán megjelentek a bóvliárusok, a kevésbé civilizáltan viselkedő, hangoskodó látogatók is, többször hiányzott vagy kevés volt a nagyszínpad előtt elhelyezett ülőhely is, az autósverseny miatt pedig a nehézkes tranzitforgalom is az amúgy is keskeny parkutcába szorult be egy rövid időre. 

Azonban mi sem és a látogatók többsége sem a hibák keresgéléséért látogatott ki a fesztiválra, azok számbavétele a szervezők dolga lesz. Távlatilag már létezik terve az önkormányzatnak arra, hogy új, tágasabb, nem főtéri helyszínt biztosítson a fesztiválnak. Addig pedig örömmel kell tudomásul venni, hogy a szervezők minden követ megmozgattak, hogy az idei fesztivál még gazdagabb legyen az előzőeknél, és az is örvendetes, hogy egyre inkább sikeres ez a tömegrendezvény.

Ha számokról is akarunk beszélni, tizenöt helyszínen több mint ötven programpontot kínáltak az idei rendezvényen, de földrajzilag is kiszélesítették a helyszínek körét: habár Szereda a legtöbb rendezvény színhelye, mégis idén már Ákosfalvától Vármezőig lehetett válogatni a programok, látnivalók közül. Lassan, de tudatosan haladnak az irányba, hogy a nevéhez hasonlóan az egész vidékre kiterjesszék, s az egész vidéket bekapcsolják a fesztiválba. Semmit nem kell kitalálni, a kínált programok mind létezőek, ezeket, mint virágokat a nyárádmenti rétről, csupán egy csokorba gyűjtötték, s átnyújtották a nagyközönségnek – fogalmazott Nyárádszereda polgármestere, Tóth Sándor.

Habparti, tárlat, koncert, tűzijáték

 Író-olvasó találkozón, irodalmi műsoron anyaországiak tisztelték meg a fesztiválozókat, de eljöttek Nyárádszereda magyarországi testvérvárosainak küldöttségei is, ismét meg lehetett kóstolni a móri borvidék kitűnő termékeit, koccintani lehetett a Borudvarban, vagy falatozni a Diószegi Csárda finomságaiból, számtalan édességet, kürtőskalácsot, lángost, fagylaltot, jégkását vagy hideg sört lehetett fogyasztani a főtéren. A szükséges mozgásról is gondoskodtak, a székelybői gyalog- vagy kerékpártúra mellett kézilabdázni, asztali focit élvezni, horgászni lehetett, de megtudhattuk, kik Nyárádszereda legügyesebb, legtehetségesebb, legszorgalmasabb diákjai, sportolói, tűzoltói, róluk idén sem feledkezett meg az önkormányzat.

A legkisebb korosztály sem szorult háttérbe, hiszen tanulhattak közlekedési alapszabályokat, kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, több programot szerveztek számukra, a vasárnapi hőségben pedig habpartival örvendeztették meg a futóversenyben vagy diszkóban elmelegedett kicsiket az önkéntes tűzoltók, amit a gyerekcsoportok kis előadásokkal háláltak meg. Idén már két héten át zajlott a hetedszer rendezett lovas íjásztábor, akkora iránta az érdeklődés a gyermekek körében – és nemcsak körükben, hiszen a tanultak bemutatására, valamint Pászka Lehel lovas világrekorder évenkénti bemutatójára nagyon sok felnőtt is kíváncsi. Idén pedig a székelyföldi lovas díjugrató verseny ákosfalvi szakasza is bekerült a programkínálatba. A fiatalok számára az Ifjúsági Udvar nemcsak bulizási lehetőséget biztosított Szeredában, hanem fiatalokat és felnőtteket foglalkoztató témákat is taglalhattak (mint sportpszhichológiai kérdések, drogmegelőzés), az induló vagy fiatal vállalkozók az inkubációs lehetőségekről kaptak tájékoztatót. Aki ezek között sem találta meg kedvenc programját, az festménytárlatot, csűrmúzeumot élvezhetett, vagy gyerekét, unokáját elvihette játszóparkba vagy érdekes minivasutas terepszemlére. Szombaton és vasárnap este a nagyszínpadnál a könnyű- és keményzene kedvelői gyülekezhettek koncertre, a záróestén a magyarországi Hooligans ismerős vagy éppen új dalaival, valamint látványos és hangos fellépésével mozgatta meg a többezres tömeget, a fesztivált pedig egy gyönyörű és a szokottnál is hosszabb tűzijáték zárta le.

No, meg három szerencsés résztvevő is fölöttébb örülhetett az itt töltött időnek. Ugyanis idén is volt tombola értékes nyereményekkel: egy rigmányi hölgy két személyre szóló tunéziai nyaralást nyert, egy pár egy parajdi, egy másik egy szovátai luxusszállodában tölthet el egy wellnesshétvégét – a szerencsések kiléte vasárnap este derült ki.

Oktató és tanítványai: Pászka Lehel munkájára és teljesítményére sokan kíváncsiak minden évben

Értékőrzés is

 A fesztivál kezdetét Szereda augusztus 1-jei országos nagyvására, a „vásár napja” jelentette, amit az utóbbi évtizedben különböző programokkal kezdtek színesíteni, majd ebből városnapok nőttek ki, aztán ez szélesedett lassan kistérségi rendezvénnyé. Idén már ötödször rendezték meg a Nyárádmente Fesztivált, és arra figyelnek, hogy hagyományainkat, értékeinket felmutató programpontokat is kínáljanak. Idén is három nap állt a vidék kézművesei, kistermelői rendelkezésére, hogy megmutassák alkotásaik, termékeik legjavát: ékszerek, bőrdíszmű, varrottasok, szőttesek, népviseleti darabok, horgolt állatkák és lakásdíszek, teafüvek, szépségápolási szerek, csodálatos faragott gyertyák, fajátékok, méz, szörpök, lekvárok sorakoztak közel félszáz sátorban, asztalon a szeredai főtéri parkban, de könyveket, játékokat, szépségápolási világcégek termékeit is kínálták a főtéren. A régi sokadalmak hagyományos „vásárfiát”, a tükrös mézespogácsát azonban már nem a vidéken készítik. Viszont már kapható volt a bejegyzés alatt álló Nyárádmenti Termék márkanevet viselő, több, helyben készült termék az erre a célra a főtéren elhelyezett házikóban: lekvárok, szörpök, mézkülönlegességek, tinktúrák, teakeverékek, szappanok, gyümölcsök.

Péntek délután hetedszer vonultak fel Szeredában a vidék néptánccsoportjai, szó szerint táncolt a Nyárádmente, és nemcsak a Bekecs Néptáncszínház, valamint utánpótlás-csapatai és az általuk vezetett nyárádmenti csoportok léptek fel a nagyszínpadon, hanem Nyárádmagyaróstól Mezőbándig, Marosfelfalutól Marosludasig mások is szívesen jöttek táncolni, tizenegy település tizennégy csoportja, köztük a kárpátaljai, beregszászi Rezeda folkműhely táncainak, valamint a Bekecs által színre vitt néptánckomédiának is örülhetett a közönség. Vasárnap délután pedig másodszor állt színpadra Szeredában a negyvenéves szentegyházi gyermekfilharmónia közel másfél száz tagú együttese Haáz Sándor karnagy vezetésével, fellépésüket sokan tapsolták meg a hőségben.

A bóvli örvendetesen háttérbe szorult, immár helyi termelők, kézművesek portékáit kínálják a vásárban

Fotók: Nyárádmente Fesztivál

Egyre sikeresebb

 Az idei fesztivál anyagi költségeire pályázat útján nyertek 20 ezer eurót, 5 millió forint érkezett a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól, 70 ezer lejt a Maros Megyei Tanács nyújtott, amihez 12 ezer lej önrészt tett hozzá a Nyárádmente Kistérségi Társulás, de voltak bevételek támogatóktól és a helydíjakból is. A hiányzó költségeket Szereda önkormányzata fogja fedezni, de ez az összeg az ötödik éve folyamatosan csökkent, és idén sem lesz nagy – mondta el a Népújságnak a kisváros polgármestere. Már kezdetben tudták, hogy idén kevesebb forrással kell számolniuk, de nem adták fel. Már tavaly kiderült, hogy a világjárvány és a háború hatásai először a kultúrától veszik el a pénzeket, de úgy gondolták, hogy ebben a nehéz helyzetben is szükségük van az embereknek a találkozásokra, a társalgásra, művelődésre, ezért nem maradhatott el az ötödik fesztivál. Ami a részvételt illeti, az esti koncerteken az előző évekhez képest kevesebben voltak a színpad előtti téren, de egyenként a programokon jóval nagyobb, várakozáson felüli  volt a részvétel, tehát az idei fesztivál azért sikeres, mert meg tudták szólítani a különböző célcsoportokat. Ennek a rendezvénynek az is célja, hogy ne versenyezzen más, profitorientált fesztiválokkal, hanem azt nyújtsa, amire a nyárádmenti embernek igénye van. A Találkozzunk itthon! jelmondat meg tudta mozgatni a helyieket, az elszármazottakat és a más vidékekről valókat is, és évről évre nő a fesztivál iránti igény. Például egyre nagyobb teret foglal el a helyi termelők kiállítása, nagy sikere van a Borudvarnak, az Ifjúsági Udvarban a retróbulin ezerkétszázan voltak, nagy volt az érdeklődés a karaoké, az öt év után visszatérő autóügyességi verseny, de az irodalom iránt is, és sokan várták a tűzijátékot. Mindezek egyértelműen a növekvő érdeklődést és sikerességet jelzik – vonta le a következtetéseket Tóth Sándor, aki kiemelte a civil szervezetek már működő programjait, például az olvasókör és a néptáncosok már maguk szervezik meg tevékenységeiket erre az alkalomra. 

A fesztivált teljesen önkéntes munkával szervezték meg a kistérségi társulás, a szeredai önkormányzat és az RMDSZ munkatársai, az ifjúsági szervezet, továbbá fiatal önkéntesek, de a tűzoltóság ifjúsági csapata is meglepő lelkesedéssel dolgozott – tette hozzá a polgármester.

Van még igény a néptáncra, és nem is akármilyen

Közlemény 19 órával korábban

A gázár emelésének előjele 19 órával korábban

Erről jut eszembe 19 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 19 órával korábban

Hírek 19 órával korábban

Széltündér, libbenő 19 órával korábban

Három a feszt! 19 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató