2024. july 6., Saturday

Marosvásárhely

Nyílt levél Markó Béla szenátor úrnak

• 2013-01-02 16:09:18

A december 15-én megtartott SZKT után döbbenettel vettük tudomásul a sajtóból a szenátor úr szavait, miszerint: „Ahol jók az eredmények, ott elismerjük a munkát, ahol pedig olyan rossz, mint Marosvásárhelyen, ott a városi RMDSZ-nek mennie kell már tegnaptól és nem holnaptól!”

Mivel a marosvásárhelyi szervezetben – ellentétben a magasabb RMDSZ-struktúrákkal – kizárólag önkéntesek dolgoznak, olyanok, akik a becsülettel elvégzett munkáért soha fizetést nem kaptak, az ilyen kijelentéseket nem fogadhatjuk el, már csak azért sem, mert a volt szövetségi elnöknek építenie kellene a szervezetet és nem felszámolni azt. Továbbá emlékeztetni szeretnénk a volt elnökünket, hogy a helyhatósági választások alkalmával az országos vezetőség a marosvásárhelyi eredményeket jónak találta, és abban az értékelésben, amelyet a városi szervezettel csupán az októberi hónapban közöltek, az áll, hogy a megyében mindössze 16 olyan RMDSZ-szervezet van, amely a 2008. évi választásokhoz viszonyítva jobb eredményt ért el. Marosvásárhelyen 2,5%-kal értünk el jobb eredményt 2008-hoz viszonyítva! Ennek ellenére a megyei szervezet egy bizottságot hozott létre a városi szervezet átszervezésére. Miért? Így született meg egy igazságtalan döntés, felsőbb utasításra, miszerint a városi szervezetet meg kell szüntetni. Most, amikor sok kérdésben Frunda György az SZKT-n kimondta az igazat, miért kell ismét a marosvásárhelyi szervezetet hibásnak kikiáltani?

December 17-én, egy választási eredményeket elemző szakértői beszélgetésen – elolvasható a www.transindex.ro honlapon – amelyen részt vett az RMDSZ főtitkárhelyettese is, az ügyvezető elnökség egyik tagja szerint „Maros megye, illetve Marosvásárhely annak ellenére vesztes, hogy a magyarok mozgósítottsága meghaladta az országos átlagot. Ha körzetek szerint nézzük, Szilágy után a két marosvásárhelyi körzetben volt a legnagyobb a mozgósítottság.” Ha Marosvásárhelyen jó volt a mozgósítás, és újra elkezdi munkáját az a bizonyos bizottság, akkor most mit fog kivizsgálni? Ezt a bizottságot mi nem fogadjuk el, már csak azért sem, mert ilyen bánásmódra nem szolgáltunk rá, mint ahogyan a szenátor úr irányunkban tanúsított viselkedését sem vagyunk hajlandóak elfogadni. Önzetlenül dolgoztunk ezért a szervezetért éveken keresztül! Kérjük a szenátor urat, ne feledje el, hogy a listás szavazások alkalmával mi voltunk azok, akik a város magyarságát mozgósítottuk, és hatékonyan hozzájárultunk a képviseletünk parlamentbe való bejutásához. A mozgósítás pedig annak ellenére volt jó, hogy az átszervezéssel megbízott bizottság egész nyáron akadályozta a városi szervezet munkáját. Itt nem csak arra gondolunk, hogy bezáratták a székházat! A parlamenti választások előtt rendelkezésünkre álló nagyon rövid időszakban egy olyan tömeget kellett mozgósítani, amelyet igen negatívan érintettek a Boc-kormány RMDSZ-támogatással hozott megszorító intézkedései. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Frunda-féle kritika – mint Boc miniszterelnök volt helyettesét – érzékenyen érintette Önt! Ennek ellenére visszautasítjuk az Ön által képviselt gondolatokat, és meglepetéssel tapasztaljuk, hogy a jogos személyes felelősségvállalás helyett, a városi szervezet munkájával okolja egyes választók távolmaradását.

Visszautasítjuk továbbá ugyanannak a bizottságnak a vizsgálódását, már csak azért is, mert önkéntesen, lelkiismeretesen dolgozó embereket sértettek meg munkájuk során. A városi szervezet átszervezése az általuk javasolt módon kivitelezhetetlen, és teljesen megbénítaná a városi szervezeti életet. Ez a javaslat tájékozatlanságról és hozzá nem értésről tanúskodik, ugyanakkor személyes leszámolásokra ad alkalmat.

II. körzet: Magyari Károly

VI. körzet: Kacsó Bodó Csaba