2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új, átalakított versenynaptárral, 15-18 hétvégével, nyári kezdéssel számol a Forma–1-es (F1) autós gyorsasági világbajnokság elnöke. Chase Carey hétfőn késő este közleményt adott ki, amelyben azt írta, „elkötelezettek“ a 2020-as idény megrendezésével kapcsolatban.

A sportvezető emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten az F1, a tíz istálló, valamint a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) közösen hozott azonnali és hatékony intézkedéseket a koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben. Hozzátette, hogy bár egyelőre nem lehet megjósolni, mikor javul majd a helyzet, biztosan javulni fog, ők pedig akkor készen állnak majd elindítani a vb aktuális idényét.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az eddigieken túl további versenyek is a halasztás sorsára juthatnak, ugyanakkor a partnereinkkel együtt arra számítunk, hogy valamikor nyáron elkezdődhet a szezon, ezért is hoztuk előre az augusztusra tervezett szünetet március-áprilisra” – írta Chase Carey.

Az F1 első embere úgy fogalmazott, „jelentős mértékben módosítják“ az év elején kiadott versenynaptárat, az idény eredetileg tervezett november 29-ei befejezése pedig biztosan csúszni fog. Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben nem áll rendelkezésre elegendő és megfelelő információ ahhoz, hogy elkészítsék a naptárat, de arra számít, hogy a következő hónapban ebben a tekintetben javul a szituáció. Hangsúlyozta, a lehető leghamarabb vissza akarnak térni a versenypályákra, de a legfontosabb változatlanul a versenyzők, a csapattagok és a szurkolók egészsége, ezért folyamatosan egyeztetnek és tanácsokat kérnek az egészségügyi szakemberektől.

A Forma–1 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, valamint a holland, spanyol és monacói futam elhalasztását jelentették be, hétfőn pedig a bakui Azerbajdzsáni Nagydíj szervezői közölték, hogy nem tudják megrendezni június 7-én a versenyt – emlékeztetett jelentésében az Infostart. Június közepén Kanadába, június végén pedig Franciaországba látogatna el a mezőny, de a világjárvány miatt ezeknek a futamoknak is kérdéses a megrendezése. Franciaország a fertőzéstől leginkább sújtott államok között van, és szigorú intézkedések vannak érvényben, Kanada pedig lezárta határait.

A Magyar Nagydíjat az eredeti tervek szerint augusztus 2-án rendezik meg.