2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vendégoldal

Hamarosan befejeződnek a munkálatok

Irodaház és ipari park lesz Nyárádszeredában 

A pályázati kiírásnak megfelelően a befejezéséhez közeledik az egykori nyárádszeredai járásbíróság, illetve a kommunista érában árvaháznak használt műemlék épület felújítása, ahol legutóbb a Nyárád Kistérségi Társulás székelt. Az új rendeltetése szerint itt irodaház, inkubátorház lesz, azzal a céllal, hogy az idevonzott üzletembereknek lehetőséget biztosítsanak akár egy zöldmezős beruházás kezdeményezésére, ugyanis az önkormányzatnak szándékában áll a város nyárádgálfalvi bejáratánál levő, mintegy 100 hektáros területet ipari parkká nyilvánítani. 

Az épület nagyon rég főjavításra szorult. A hivatal önerőből csak karbantartási munkálatokat végzett, és működtette a helyiségeket, nagyjából azzal a céllal, hogy ezek ne maradjanak üresen, és emiatt ne romoljon az épület állaga. Sikerült a regionális operatív program keretében meghirdetett pályázatot elnyerni, így hozzáfoghattak a felújításhoz. A pályázati támogatásról még akkor sem mondtak le, amikor kiderült, hogy a felújításra szánt pénzösszeg jóval eltér a fele-fele aránytól, ugyanis eredetileg az önkormányzatnak az unió által felkínált összeg felét kellett volna állnia, azonban időközben annyira megdrágultak az építkezési anyagok és a szolgáltatások, hogy ez az arány eltolódott 30-70%-ra, az utóbbit természetesen a hivatal állja. Sikerült tartani a megfelelő ütemtervet, így esély van arra, hogy december 31-ig a kivitelező átadhatja a munkálatokat. Ottjártunkkor néhány helyiségben már a belső simításokat végezték, és várták a villanyszerelést végző alvállalkozó munkatársait, hogy helyezhessék fel a vezetékeket takaró álmennyezetet, továbbá bekötötték a hálózatba az épület szennyvízvezetékét is. A helyiségeket bebútorozva adják át. Minden szinten tárgyalók lesznek, konyhát is kialakítanak, így minden kedvező feltétel adott lesz egy-egy cég működtetésére. A beruházás értéke mintegy 11,7 millió lej, ebből 3,7 lej uniós támogatás, az önrész 8,1 millió lej.  

Tóth Sándor polgármester elmondta, hogy a város nem tudta volna fenntartani a hatalmas épületet, így találni kellett egy olyan rendeltetést, amivel hosszú távon is működtethetik a benne zajló tevékenységeket, ezért jött kapóra az irodaházi projekt. Mint ismeretes, a Marosvásárhely (Nyárádtő) és Jászvásár közötti A8-as autópálya egyik le- és felhajtóútja a város határában lesz, ezért Demeterfalva, Székelytompa, Nyárádszereda és Nyárádgálfalva határában mintegy 100-130 hektáron ipari parkot szeretnének kialakítani. Ezért nemsokára módosítják majd az általános városrendezési tervet (PUG). A telkek magántulajdonban vannak ugyan, de az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményez majd a tulajdonosokkal, hogy adják el a területet az említett célra. Természetesen a város önköltségén közművesíti majd a parcellákat, ami azt jelenti, hogy utakat alakítanak ki, és ezek mentén a különböző vezetékeket (gáz, ivóvíz, csatorna, villamosság) is elhelyezik, hogy a tervezett gyártelepeket csak csatlakoztassák majd a hálózatra. Abban is segítik majd a területek tulajdonosait, hogy minél előbb felmérjék és pontosan telekeljék a parcellákat, hogy a tisztázzák a tulajdonjogot, mert így könnyebben eladhatóvá tehetik a telkeket. A tervek szerint az épületet 2024. január és március között rendezik be, illetve ebben az időszakban már megkezdik a „bérlők” toborzását is. Az A8-as autópálya első szakasza 2026-ig megépül, így azok a vállalkozók, akik úgy döntenek, hogy a nyárádszeredai irodaházban lesz a székházuk, két év alatt kiépíthetik vállalkozásaikat, hiszen az autópálya máris óriási előnyt jelent számukra. 

A polgármester szerint a lakosoknak meg kell érteniük, hogy amit veszítenek az autópálya kiépítésével, azt csakis így nyerhetik vissza, hiszen, ha a környéken fellendül a gazdaság, az mind a városnak, mind az országnak hasznot hoz, mi több, munkahelyteremtéssel, kiegészítő szolgáltatásokkal együtt közvetlen nyereséget is jelent a nyárádszeredaiaknak.

Fotók: Vajda György


Megalakult a Nyárádszeredai Kulturális Központ 

Bérletet kínálnak 

Mint ismeretes, a Bekecs Táncszínházat átvette a nyárádszeredai önkormányzat. A jogi státus rendezése után a társulat nemcsak saját előadásainak menedzselésével szeretne foglalkozni, ezért létrejött a Nyárádszeredai Kulturális Központ, amely egyelőre csak a Facebook-oldalon szerepel, de már ebben a hónapban bérletes művelődési előadásokat szeretnének szervezni. Erről beszélgettünk Benő Barnával, a Bekecs Táncszínház vezetőjével és Bagoly Annabella sajtóreferenssel. 

Megtudtuk, hogy a táncszínházat átvette a nyárádszeredai művelődési otthon, ahol a Bekecs Táncszínház égisze alatt eddig működtetett hét műkedvelő táncegyüttesnek és természetesen a felnőtt-tánckarnak tartják a próbáit, továbbá itt gyakorol a Bocskai Dalkar ifjúsági és a felnőttkórusa is, és az Olvassunk Egyesület által szervezett olvasókör is folytatja találkozóit a könyvtárban. A szándék az, hogy a nyárádszeredai és a környékbeli községekben levő civil kulturális szervezetekkel közösen kialakított partnerségi együttműködés alapján felkarolják a rendezvényeket, és teret biztosítanának az előadásoknak a nyárádszeredai művelődési otthonban. Ezenkívül, befogadó intézményként, októberben ifjúsági bérletvásárlási lehetőséget hirdetnek. A helybéli Bocskai líceummal és a Deák Farkas általános iskolával közösen, előnyös feltételekkel, a VI–XII. osztályos tanulóknak ifjúsági bérletet kínálnak fel, amellyel havi rendszerességgel egy-egy produkciót lehet majd megtekinteni. Nemcsak színházi előadások lesznek, hanem nép- és kortárstánc-produkciókat is meghívnának. Egyelőre szándékukban áll felvenni a kapcsolatot az erdélyi magyar színházakkal, hogy felkínálják a lehetőséget a színpadtechnikai feltételeknek megfelelő előadások bemutatására. Ugyanígy a Bekecs Táncszínház szívesen látná azokat a professzionális néptáncegyütteseket, amelyekhez a szeredaiak is majd ellátogatnak, és nem kizárt, hogy akár kortárs tánc vagy más jellegű kamara-előadásoknak is teret biztosítanak. Ebben a hónapban még egyeztetnek az említett intézményekkel. Természetesen a bérlethirdetést idővel kiterjesztenék a kistérségre is, mi több, akár Erdőszentgyörgy környékét is megcéloznák. 
Tervezik felnőttbérletek hirdetését is. Egyelőre a Nyárádszeredai Kulturális Központ Facebook-oldalán közzétesznek egy űrlapot, amely alapján felmérik a nézők igényeit, hogy milyen műfajú, típusú előadásokat néznének meg szívesen, és ezt figyelembe véve alakítanák ki az évadot. Az egyesület másik feltett szándéka, hogy egyeztessen a környékbeli önkormányzatokkal a kulturális eseményekről, rendezvényekről, ugyanis az a tapasztalat, hogy főleg nyáron egymásra tevődnek a rendezvények, emiatt aztán kevés az érdeklődő egy-egy rendezvényen, mivel a potenciális résztvevők szétszóródtak. Egyelőre nincs hivatalos státusa a kulturális központnak, de ha a tervek valóra válásával lesz létjogosultsága, akkor megtalálják annak a formáját is, hogy milyen alapon működtessék a kezdeményezők által igen hasznosnak tartott új intézményt. 

Benő Barna és Bagoly Annabella 



Nyertest kell hirdessenek az autópálya kivitelezésére 

A tervek szerint szeptember végére kellett volna az országos közútkezelő társaságnak kihirdetnie azt a nyertes céget, amely hozzáfoghat az A8-as, Nyárádtő–Marosvásárhely–Jászvásár autópálya Nyárádtő és Nyárádszereda közötti szakaszának a kivitelezéséhez. 

Nyolc cég pályázott a kiírás alapján. A nyertesnek hat hónap áll rendelkezésére, hogy elkészítse a terveket, amelyeket 2026. decemberig kell kivitelezni. A hirdetést követően 10 nap fellebbezési időszak következik. Amennyiben senki nem tesz le óvást, hozzáfoghatnak a munkához. A szóban forgó szakasz kialakításánál nincs gond. A vitatott rész ezután következik, ugyanis az előzetes elképzelés szerint a nyomvonal Demeterfalván házak fölött megy el, és Szováta irányában egy adott részen a Kis-Nyárádot is érinti, amelyet kibetonoznának, illetve elterelnének, így tönkreteszik a Natura 2000 természetvédelmi területet. Tóth Sándor polgármester többszöri tárgyalások során javasolt egy másik – a települést kikerülő, a lakott helyet és a Nyárádot nem érin-
tő – nyomvonalat, amelyről még mindig vitatkoznak a minisztériumban. Legutóbb múlt csütörtökön folytattak erről tárgyalásokat Brassóban a bukaresti illetékesekkel. Tóth Sándor szerint a következő szakaszt mintegy 10–12 év múlva építik ki, így reméli, hogy sikerül az akkori tervezőket és kivitelezőket jobb belátásra bírni. A gond az, hogy a módosítás növeli a tervezett költségeket, de mindenképpen a nyárádszeredaiak és a Nyárád mentiek érdekeit szolgálná majd. 

Tóth Sándor polgármester 


Fotókiállítás és nemezelés 

Kultúrkocsma a város közepén 

Szinte észrevehetetlenül, a terasz ernyői által takart házban nyílt meg részben a pandémia idején 2021-ben a Király presszó a város közepén, amely nem csak azért érdekes, mert „még egy kocsma” ékesíti a nyárádmenti települést, hanem tevékenységével beleillik abba az egyre divatosabbá váló kulturális vendéglátóipari kínálatba, amit kultúrkocsmának nevezünk. 

Működtetői fiatal, háromgyerekes házaspár, Gergely Attila (fotón) és Hajnal. Történetük is érdekes. Attila Stockholmban, majd Norvégia egy kisebb településén pincérként dolgozott, majd hazajött. Egy darabig dolgozott a szomszédban levő Csámborgó vendéglőben. Családot alapított. Felesége, Hajnal jobbágytelki, a szalmafonás és a tánctábor „hazájában” nőtt fel. A ház, amelyben végül megnyitották presszójukat, ősi családi fészek, Attila családjának háza (édesanyja is ott lakik), amelyet több nemzedék óta használnak. 

A helyiséget, amelyet átalakítottak, a kommunizmusban államosították. Akkor is és a rendszer bukását követően valamilyen kereskedelmi egységnek adott otthont. Önerőből rendezték át a csupán egy helyiségből és mosdóból álló presszót. Attila elmondta, hogy menet közben jöttek az ötletek, amelyeket a barátokkal és Kovács Károly asztalossal együtt viteleztek ki, „nyugati” módra. S azt, hogy Hajnal közel állt és akart maradni a hagyományőrzéshez, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy eleinte szerényen, aztán már egyre nagyobb részvétellel különböző tevékenységeket szerveztek. Volt itt szalmafonás, tojásírás, nemezelés, népdalest olyan lelkes együttműködőkkel, mint Kelemen Vera, Mihály Eszter, Samu Imola, az Üver zenekar. Irodalmi estet, népmese- és versfelolvasást is tartottak, a falakon pedig képző- és fotóművészeti kiállításoknak adnak teret. 

Itt szervezték meg a Nyárádmenti Akadémia első találkozóját is. Az utóbbi időben egy-egy rendezvényen már annyian voltak, hogy asztalokat, lócákat kellett behozni, és még az utcán is maradtak elegen – mondják a működtetők, és hozzáteszik: további hasonló rendezvények szervezését tervezik, sőt bárkit szívesen látnak, akik hasonló eseményt szerveznének. És természetesen arra is gondoltak, hogy majd bővítik a helyiséget, de ez még a „jövő zenéje”. Október elsejétől Vajda György újságírónak Photo Press Mozaic címmel nyílt sajtófotó-kiállítása, amely a hónap végig látható. Október 5-én, csütörtökön 17 órától pedig a Nyárádszentsimonban élő Mihály Eszter nemezkészítő várja az érdeklődőket, akikkel ezúttal a „Nemezelj szívet az ablakodba” című rendezvényen ablakba helyezhető szív alakú függőt készítenek. 

A jelentkezők vastagabb cérnát, fagolyót, gyöngyöket és bármilyen más bedolgozható anyagot vigyenek magukkal, illetve fejenként 20 lejt, ami az anyag költségeit fedezi. 


Közlemény 11 órával korábban

A gázár emelésének előjele 11 órával korábban

Erről jut eszembe 11 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 11 órával korábban

Hírek 11 órával korábban

Széltündér, libbenő 11 órával korábban

Három a feszt! 11 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató