2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Júliusra tolódhat a képességvizsga és az érettségi

Idén júliusban rendezhetik meg a 8. osztályosok képességvizsgáját és a 12. osztályosok érettségijét, viszont a tételek között nem szerepelhet a második félév anyaga, jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Monica Anisie tanügyminiszter. A továbbiakban kifejtette, hogy az elmúlt napokban tanácskozott a pedagógusokkal, a szülői szövetségekkel és az uniós tagállamok tanügyminisztereivel is, és úgy tűnik, az idei tanév a következőképpen fog lebonyolódni: várhatóan a jelenlegi rendkívüli helyzet lejártával kezdődhet újra az oktatás, ám ez nagyban függ a koronavírus terjedésétől és attól, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság a továbbiakban milyen intézkedéseket rendel el.

A tanítás megkezdését követően közlik a vizsgák, beiratkozások pontos időpontját, feltehetően júliusra tolódik a képességvizsga és az érettségi, ám ezeken a vizsgákon nem kérik majd számon az idei tanév második félévének a tananyagát. A miniszter állítása szerint a második félévi dolgozatok megírásakor a tanárok csak a március 11-ig leadott tananyagot kérhetik számon a diákoktól. Ahhoz, hogy a diákokat lezárják, két jegyre és a dolgozatra kapott minősítésre lesz szükség. 

Korábbi televíziós nyilatkozatában Monica Anisie az online oktatás fontosságát hangsúlyozta, aminek a korábban tanult anyag begyakorlására, ismétlésére kell összpontosítania, az újrakezdés után ott folytatják a tanítást, ahol a tananyag abbamaradt, ugyanis a romániai diákoknak körülbelül a 60 százaléka tud a távoktatásba bekapcsolódni. Ezt egyes pedagógusok kihasználják, de vannak, akik nem. Ígérete szerint a szünidőt követően a minisztérium kidolgozza ennek a tevékenységnek a módszertanát, hogy javuljon az iskola és a diákok közötti kapcsolat, ami sok helyen nem működik az elvárásnak megfelelően.

Az egyetemi oktatás sikeresen zajlik, ezért a vizsgákat online fogják megtartani, a gyakorlati tevékenységet intenzív program alapján pótolják majd be. A habilitációs és a doktori dolgozatokat is online fogják bemutatni, amiről nyílt felvétel készül, a felvételi vizsgára való beiratkozást szintén online szervezik meg.

A pedagógusok és az iskolákban dolgozó személyzet a húsvéti vakáció idején pihenőszabadságon lesz, kivételt képeznek az iskolaigazgatók, könyvelők, titkárok. A pedagógusoknak nem vonják le a bérét, megkapják a teljes fizetésüket – hangzott el a minisztérium államtitkárának nyilatkozatában.