2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csónak, avagy előttünk az özönvíz – bemutató a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Oleg & Vlagyimir Presznyakov Csónak, avagy előttünk az özönvíz című tragikomikus-biblikus színjátékát mutatja be március 10-én, vasárnap 19.30-kor a színház Kistermében Bocsárdi László rendezésében. A 14 éven felüli nézőknek ajánlott előadást 11-én, hétfőn 19.30-kor megismétlik. Mindkét előadásra elfogytak a jegyek.


Csónak,avagy előttünk az özönvíz – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat
     Bereczky Sándor fotója a próbán készült



A Lázadni veletek akartam a Nemzetiben

Március 15-én, pénteken és 16-án, szombaton 19.30-kor Bódi Attila Lázadni veletek akartam című színműve, a Yorick Stúdió és a Tompa Miklós Társulat közös produkciója látható a Nemzeti Színház Kistermében, rendező Bódi Attila. A Biletmaster szerint mindkét előadásra elkeltek a jegyek.

A Stúdió Színház heti műsora

 A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Köteles utcai Stúdió Színházában március 9-én, szombaton 19 órakor a Móricz Zsigmond Árvácska című kisregénye alapján készült Állami című drámát lehet megtekinteni. A másodéves magiszteri színészosztály és vezetőtanáruk, Forgács Péter olvasatában négy színésznő eleveníti fel a történetet, amely mélyrehatóan foglalkozik az erőszak természetével, hatásával, előzményeivel és következményeivel. Játsszák: Drunek Sára, Ferencz Evelin, Jankovics Katalin, Pósa Fruzsina. Díszlet- és jelmeztervező Bács Krisztina (III. év, látványtervezés, RMK), rendező Forgács Péter. Az egyetem végzős színészosztálya március 12-én, kedden és 16-án, szombaton 19 órától frissített szereposztással adja elő a Stúdió Színházban Johanna, avagy maradjunk már emberek című előadását Mohácsi János rendezésében. Az elsőéves magiszteri színészosztály március 14-én, csütörtökön 19 órától Ivan Viripajev Részegek című előadását játssza a Stúdió Színházban, rendező Harsányi Zsolt. Jegyek a Stúdió Színház honlapján feltüntetett online rendszerben, valamint előadás előtt egy órával a helyszínen válthatók, jegyfoglalás a 0791-229-977-es telefonszámon vagy a jegy@studioszinhaz.ro e-mail-címen.

Színek – új csecsemőelőadás az Ariel Stúdióban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a 4 éven aluli gyermekeknek készült új, Színek című előadását mutatja be március 8-án, pénteken 18 órától a Nyomda utcai székhelyen, a stúdióteremben. A Barabás Olga rendezte előadás közönsége élő zene kíséretében ismerkedhet a színekkel, a produkció végén közös játék is lesz. Zeneszerző Dull János, a díszletet és a jelmezeket Iszlai Erika tervezte; szereplők: Bonczidai Dezső, Gáll Ágnes és Nagy Tímea. Mivel a helyek száma korlátozott, az előadásra előzetes helyfoglalás szükséges a 0770-996-416-os telefonszámon (naponta 9 és 13 óra között hívható). Az előadás a premier után legközelebb március 17-én, vasárnap 11 órakor lesz látható.

További előadások az Arielben

Március 12-én, kedden 9.30-kor a Hókirálynő című, 5 éven felüli gyermekeknek ajánlott mesejátékot lehet megtekinteni az Ariel színház nagytermében. 13-án, szerdán 9.30-kor és 11 órakor ugyanitt a Zurinka látható, rendező Gavril Cadariu. 14-én, csütörtökön 9 órakor és 10.30-kor az Évszakok című mesejátékra várják a 4 éven aluli gyermekeket és felnőtt kísérőiket a stúdióterembe, a csecsemőelőadás rendezője Barabás Olga. A helyek korlátozott száma miatt erre az előadásra előzetesen kell jegyet foglalni a 0770-996-416-os telefonszámon. 

A hetedik Varázsdoboz

 Az Ariel színház március 15-én, pénteken teszi közzé a Varázsdoboz jubileumi videósorozat hetedik, utolsó epizódját, amelyben Nagy-György Bori és Dull Bence Szabó Dániel bábszínésszel, Koppány István hangtechnikussal és Fehér Csaba irodalmi titkárral beszélget. A sorozat kizárólag online érhető el, ingyenesen, az Ariel színház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Az Ariel színház – az egykori bábszínház – létrejöttének hetvenötödik évfordulója alkalmából indított beszélgetéssorozat a jelenlegi társulat színészeiről, munkatársairól szól, de a személyes történetek tükrében sok minden kiderül a bábszínház múltjáról és kulisszatitkairól is. Szerkesztő Székely Katalin, műsorvezetők: Nagy-György Bori és Dull Bence; operatőr Rab Zoltán, vágó Fehér Csaba, fénytechnikus Tóth László, hangtechnikus Koppány István és Fehér Csaba. A videósorozat a Bethlen Gábor Alap, illetve a magyar kormány támogatásával készült. 

Íme szép vagy, én mátkám – nőnapi műsor

A Maros Művészegyüttes társulata az Íme szép vagy, én mátkám című rendhagyó nőnapi előadásra várja közönségét március 8-án, pénteken 19 órakor a kövesdombi székházba. A néptánc és a költészet összjátékából született produkció a nők gondoskodó erejét hivatott ünnepelni. Koordinátorok: Macaveiu Blanka és Barabási Attila Csaba, konzulens Kelemen Roland, színészek: Márton Emőke-Katinka és Tamás Csanád. Az ünnepi műsorban a Boróka és a Napsugár néptáncegyüttes is színpadra lép. Jegyfoglalás a 0757-059-594-es telefonszámon.

Hahota-kabaré Gyulakután

A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat március 8-án, pénteken este 7 órától a gyulakutai művelődési házban viszi színre nagy sikerű kabaré-előadását, melynek címe És akkor mi van? Szereplők: Puskás Győző, Cseke Péter, Gönczi Katalin, Halmágyi Éva, Szőlősi P. Szilárd és Kelemen Barna. Énekel Jakab Bodoni Ildikó, rendező: Kovács Levente. Jegyek még kaphatók a polgármesteri hivatalban, Takács Mózesnél.

Kit szerettél, Madách? 

Március 10-én, vasárnap 19 órától a nyárádszeredai kultúrotthonban játssza a Bekecs Táncszínház Kit szerettél, Madách? című előadását. Jegyfoglalás a 0755-289-832-es telefonszámon, jegyek a helyszínen is kaphatók. Március 13-án, szerdán 18 órától Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota kistermében látható az előadás. Jegyek a Kultúrpalota jegypénztárában válthatók. Rendező Györfi Csaba, zeneszerző Boros Csaba, díszlettervező Cristina Breteanu. Majthényi Annát, Madách édesanyját Kilyén Ilka, Madách feleségét, Fráter Erzsébetet Ritziu Krisztina, Madách Imrét Györfi Csaba alakítja.

Innamorato di te – nőnapi hangverseny

Március 8-án, pénteken 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében megismétlik az Innamorato di te című rendkívüli nőnapi hangversenyt. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Vladimir Lungu vezényli, szólisták: Eusebiu Huțan tenor, Florin Estefan bariton, Giancarlo Palena bandoneon- és Ovidiu Lup zongoraművész. Műsoron: Vivo per lei, Caruso, Palra piu piano, Nel blu di pinto di blu, Senza fine, Mi manchi, Love in Portofino és más népszerű alkotások.

Évfordulós szimfonikus hangverseny

Shinya Ozaki japán karmester 30 éve dolgozik együtt a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniával. Ez az apropója a Kultúrpalota nagytermében március 14-én, csütörtökön 19 órakor kezdődő szimfonikus hangversenynek, amelyen a filharmónia szimfonikus zenekarát Shinya Ozaki vezényli, szólót játszik Daniel Goiți zongoraművész. Műsoron: Mozart-, Beethoven- és Csajkovszkij-művek.

Előadás a hidegháború világrendjéről 

A Regeneráció Egyesület Új világrend hajnalán címmel újra előadás-sorozatot szervez, amelynek nyitórendezvényén Zolcer János tévés producer, író, újságíró a többi között arra a kérdésre keresi az érdeklődőkkel a választ, hogy milyen volt a hidegháború világrendje? Kik voltak a most véget érő békés világrend kialakítói, ki volt Gorbacsov és Bush? Milyen lesz majd az új világrend? Az előadás március 13-án, szerdán 18 órától lesz a Studium HUB marosvásárhelyi, Bolyai tér 15. szám alatti székhelyén. A részvétel ingyenes, de mivel a helyek száma korlátozott, előzetesen regisztrálni kell a következő elérhetőségen: http://bit.ly/3wFDUvK.

Lélektükör 

Ezzel a címmel nyit egyéni fotókiállítást Nagy Botond fotográfus március 14-én, csütörtökön 18 órától a marosvásárhelyi Bernády Ház emeleti termeiben. A Magyar Művészeti Akadémia által megrendezett Lélekformák című II. népművészeti szalonon bemutatott fotókat tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat portrékollekció, amelynek képeit a fotós Székelyföldön és Csángóföldön készítette.

Bajkó Attila kiállítása Marosvásárhelyen

Bajkó Attila temesvári képzőművész egyéni tárlata nyílt meg a Bernády Galériában. Az 1975-ben Csíkszeredában született grafikus a mesevilág, az árnyképek kiváló képviselője, könyvillusztrációval is rendszeresen foglalkozik.

Feszület – fotókiállítás a felsővárosi reformátusok közösségi termében

A közelgő húsvét alkalmából fotókiállítás nyílt a marosvásárhelyi V. Felsővárosi Református Egyházközség közösségi termében. Feszület címmel Vajda György, a Népújság munkatársa állította ki húsz fényképét a 2010 márciusában a Bernády Házban megnyitott, hasonló című tárlat anyagából, amely eredetileg hetven – feszületekről készült – fotót tartalmazott, s amihez Baricz Lajos költő-plébános válogatott zsoltáridézeteket. A kiállítást március 31-ig lehet megtekinteni.

Makrofotó-kiállítás 

Egyedi egyéni fotókiállítás látogatható a marosvásárhelyi Bernády Ház emeleti termeiben: Sükösd Sándor, a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub tagja ízeltlábúakról készített 40 fényképét állította ki. A tárlat hétköznap 9–14 óra között március 13-ig, szerdáig tekinthető meg.

 Az erdélyi református kollégiumok 400 éve

A Maros Megyei Múzeum Történeti Osztálya, a Haáz Rezső Múzeum és az Erdélyi Református Múzeum új időszaki kiállítást mutat be a marosvásárhelyi várban található múzeumépületben Oratio, studio et collectio. Az erdélyi református kollégiumok 400 éve címmel. A kiállítás a gyulafehérvári, nagyenyedi, marosvásárhelyi, kolozsvári, székelyudvarhelyi és szászvárosi református kollégiumok szerkezetét, történetét és gyűjteményeit ismerteti; augusztus 31-ig látogatható keddtől péntekig 9–17, szombaton és vasárnap 10–14 óra között. Hétfőn zárva. Jegyárak: 15 lej felnőtteknek, 7 lej nyugdíjasoknak, 3 lej diákoknak. Kurátorok: Kovács Mária-Márta, Szász Hunor és Tamás Iringó.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató