2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a Kisteremben október 8-án, szombaton délelőtt 11 órától a Csodaházikó című gyermekműsor-sorozat Kutyatár című részét adják elő a Tompa Miklós Társulat művészei. Projektvezető: Benő Kinga. 10-én, hétfőn és 11-én, kedden 19.30-tól a Kisteremben a Piros fű című darabot játsszák Fehér Balázs Benő rendezésében. 13-án, csütörtökön 17 órától a Nagyteremben A nép ellensége látható, rendező: Keresztes Attila.

Mesejátékok az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban október 9-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Vándor Miska című bábjátékra várják a gyermekeket. Dramaturg, rendező: Bonczidai Dezső. 10-én, hétfőn és 11-én, kedden délelőtt 9.30-tól és 11 órától a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz című mesejátékot lehet megtekinteni Sramó Gábor rendezésében. 12-én, szerdán 11 és 18 órától a Gabi és a repülő nagypapa látható az Ariel színházban, rendező: Vidovszky György. Valamennyi előadás a Székelyföld Napok programsorozatának része.

De mi lett a nővel? 

Október 11-én, kedden és 15-én, szombaton este 7 órától Kiss Csaba De mi lett a nővel? című, Csehov-novellákra épülő darabját mutatja be a Gyulai Várszínház a marosvásárhelyi Spectrum Színházban. Szereplők: Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc, díszlet, jelmez: Szélyes Andrea, rendező: Béres László. 


De mi lett a nővel? – a Spectrum Színházban



Eltűntek – a Yorick Stúdió előadása

A közönség kérésére a Yorick Stúdió a 2022–2023-as színházi évadban felújította és újra műsorra tűzi az Elise Wilk Eltűntek című művéből készült drámát. Az első előadás október 8-án, szombaton este 7 órától tekinthető meg a marosvásárhelyi vár Mészárosok bástyájában. Jegyfoglalás a 0755-388-876 telefonszámon. Az előadás főtámogatója Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala.

Kamarazeneest és kiállítás

Október 11-én, kedden 19 órától a Kultúrpalota kistermében Király Laura marosvásárhelyi szopránénekesnő emlékére tartanak kiállítással egybekötött kamarazeneestet. Fellép: Márton Katalin (mezzoszoprán), Szabó Levente (tenor), Stroia Réka (zongora), illetve a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia hangszeren játszó művészei. Műsoron: operett-, sanzon- és kamarazeneművek. 

Zongoraest a Kultúrpalotában

Zongoraestre várják a klasszikus zene kedvelőit október 12-én, szerdán 19 órától a Kultúrpalota nagytermébe. Adela Liculescu és ifj. Csíky Boldizsár Chopin-, Liszt- és Brahms-műveket játszik.

Szimfonikus hangverseny

Szimfonikus hangversenyre kerül sor október 13-án, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Romeo Rîmbu vezényli, szólisták: a Marosvásárhelyi Nemzetközi Zongoraverseny díjazottjai. A hangverseny a XXXII. Constantin Silvestri nemzetközi zenei fesztivál részét képezi.

Versenyzők zongoraestje 

A Kultúrpalota kistermében október 14-én, pénteken 19 órakor a Marosvásárhelyi Nemzetközi Zongoraverseny három versenyzője – Antal Andrea, Máthé Péter és Kozma István – Mozart-, Beethoven- és Liszt-műveket ad elő.

A Kamaszok előadása az idősek ünnepére

A Kamaszok ifjúsági színtársulat rendhagyó előadással köszönti október 8-án, szombaton délelőtt 11 órától az időseket október elsejei világnapjuk alkalmából, ugyanakkor a magyar népmese napjáról is megemlékezik. A mese mi vagyunk! című produkciót Marosvásárhelyen, az Eminescu (Jókai) utcai Bod Péter idősek otthonában mutatják be az otthon lakóinak.

Magyar nap Nagysármáson

Október 8-án, szombaton első alkalommal szerveznek magyar napot Nagysármáson. A programban néptánctalálkozó, helyi RMDSZ-tanácsosok és mezőségi polgármesterek kerekasztal-beszélgetése, zenés-táncos előadás és szüreti bál is szerepel.

Újraindul a Kotta 

Október 9-én, vasárnap 18 órakor a székelyudvarhelyi DissOrder együttessel indul újra a Marosvásárhelyi Rádió Kotta című tehetséggondozó és -népszerűsítő műsora. A rádió stúdiótermében zajló koncertet a Facebookon és az Erdélyi Magyar Televízióban is élőben közvetítik.

Székelyföld Napok

Október 7–16. között zajlik a Székelyföld Napok rendezvénysorozata, amelynek központi programpontjai ezúttal Marosvásárhelyen lesznek. Az alábbiakban a Maros megyei események rendkívül gazdag kínálatából szemelgetünk. A teljes program a szekelyfoldnapok.ro honlapon található meg.

Megnyitó gálahangversennyel

A Székelyföld Napok hivatalos megnyitóját Kaláka címmel október 7-én este 6 órától tartják a Kultúrpalota nagytermében, ahol a filharmónia és a Maros Művészegyüttes közös műsorral lép közönség elé. A gálahangversenyen felcsendül Kodály Zoltán remekműve, az Esti dal. 

Hangszersimogató

Október 7-én, pénteken 16 órakor a marosvásárhelyi Rocksuli termében a hangszerekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők.

Néptáncgála Nyárádmagyaróson

A nyárádmagyarósi művelődési házban október 7-én, pénteken 19 órától néptáncgálára kerül sor. 

Holtmarosi falunapok

Október 8–9-én, a Székelyföld Napok keretében tartják a falunapokat Holtmaroson. 8-án, szombaton 13 órakor gulyásfőző versennyel indul a program, 13.30-kor szórakoztató vetélkedők, versenyek lesznek gyermekek számára. 15.30-kor köszöntik az ötven éve házasokat, 16 órakor néptáncműsor kezdődik. 17.30-kor a csíkdánfavi népi zenekar lép színpadra, 19.30-kor az Insect, 20.45-kor a 4Street koncertezik, majd tűzijáték és szabadtéri buli lesz. Vasárnap 14.30-tól röplabdabajnokságot tartanak. 

Origó egyházzenei koncert

Az Origo együttes egyházzenei koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők október 9-én, vasárnap 11.30-tól a sáromberki református templomban, 18.30-tól a marosszentgyörgyi római katolikus templomban.

Ünnepi folklórműsor Jobbágyfalván

A Bekecs Néptáncszínház ünnepi folklórműsorát mutatja be október 9-én, vasárnap 19 órától a jobbágyfalvi művelődési házban. 

Székelyföld az én hazám

Október 10-én, hétfőn 18 órakor a marosvásárhelyi Művészeti Népiskolában, az Apollo-teremben a Csillagfény néptáncegyüttes Székelyföld az én hazám című néptáncműsora látható.

Székely János 30 – irodalmi est és kiállítás

A Látó szépirodalmi folyóirat kiállítással egybekötött irodalmi esttel emlékezik a harminc éve elhunyt Székely János költőre, íróra és szerkesztőre október 12-én, szerdán 17 órától a marosvásárhelyi vár Kádárok bástyájában. A Székely János harminc szerkesztői levelét bemutató kiállítást Markó Béla költő nyitja meg. Az est során versek hangzanak el a hátrahagyott gazdag költői életműből. 

Báthory István emlékezete

Október 13-án, csütörtökön délután 6 órától Báthory István egyetemes emlékezete és megbecsülése címmel tart előadást Marosvásárhelyen az Arany János utca 2. szám alatt dr. Ábrám Zoltán. Közreműködik a Fagyöngy citerazenekar. A belépés ingyenes. Szervező: az EMKE helyi fiókja.

Könyvbemutató a Teleki Tékában

Szintén 13-án, csütörtökön 18 órától Fábri Anna új kötetét mutatják be a Teleki Téka olvasótermében. A kutató az Arany idők. Eszmék és emberek gróf Teleki László neveltetésében című kötetben a tiszta jellemű, kiemelkedő értelmű és tragikus sorsú politikus gyermekkori naplójából és apjának korábbi nevelési Tanácsadásából kiindulva keresi, ismerteti és elemzi e kiváló református grófi család körültekintő és áldozatos nevelési gyakorlatát. Kiadatlan levelek, iratok, emlékezések alapján ismerheti meg az olvasó a Teleki család vallási kultúráját, társas életét, otthonait: a sziráki kastélyt és a pesti palotát, olvasmányokat, beszélgetéseket és játékokat, magát a családot, a korán megözvegyült anyát és a gyámot, a jóval idősebb testvért, az Akadémia első elnökét. A szerzővel Lázok Klára, a Teleki Téka főkönyvtárosa beszélget.

    Térképes időutazás Kőrösi Csoma Sándorral

Kőrösi Csoma Sándor útját bemutató vándorkiállítás nyílik október 14-én, pénteken 18 órakor a Teleki-Bolyai Könyvtár árkádjai alatt. A kiállítás a Magyar Földrajzi Társaság Térképészeti Szakosztályának 150. évfordulójára készült, kurátora dr. Török Zsolt Győző, az ELTE Térképészeti Intézetének professzora. A tárlat székelyföldi turnéjának első állomása a Teleki Téka. Ez egy szimbolikus hazaérkezés, hiszen a Teleki Könyvtár rejti a híres utazó által szerkesztett tibeti–angol szótárat. A kiállítást dr. Bartos Elekes Zsombor egyetemi docens, a Babeş–Bolyai Egyetem Magyar Földrajzi Intézetének oktatója nyitja meg.

    Jerika-kő legendája

Október 14-én, pénteken 19 órakor vendégjátéknak ad otthont a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadóterme. A Jerika-kő legendája című előadás a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Mocorgók néptáncegyüttes produkciója. A belépés díjtalan, de előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon (minden hétköznap 8–16 óra között hívható). 

    Szép Palkó – Nyárádszeredában

A Maros Művészegyüttes október 14-én, pénteken délelőtt 11 órakor a nyárádszeredai művelődési otthonban mutatja be Szép Palkó című  táncjátékát. 

Tökfesztivál Szovátán

Október 14–16. között, péntektől vasárnapig zajlik Szovátán a hetedik tökfesztivál. A programban egyebek mellett gyermekfoglalkozások, népi mesterségek bemutatása és koncertek is szerepelnek, fellép a No Sugar, a Honeybeast, a Kowalsky meg a Vega.  

405 – fotókiállítás

405 címmel nyílt kiállítás Tamás András fotóiból Marosvásárhelyen, a Bernády Házban. A tárlat a nyolcvanas évek ingázó értelmiségijeinek helyzetét örökíti meg. 

Párhuzamos központok

Október 30-ig hosszabbította meg a Maros Megyei Múzeum a Kultúrpalota második emeletén Párhuzamos központok: Kolozsvár és Marosvásárhely (1920–1990) címmel nyílt kiállítás látogatási idejét. Az Erdélyi Művészeti Központ által rendezett tárlat az 1920–1990 közötti romániai magyar művészet olyan jeles alkotóit vonultatja fel, akik kiemelkedő helyet foglaltak el a két legfontosabb belső-erdélyi központ, Kolozsvár és Marosvásárhely képzőművészeti életében. A kiállítás elsősorban az iskolateremtő alkotók, egyebek mellett az 1948-tól működő kolozsvári képzőművészeti főiskola, valamint az 1949-ben alapított marosvásárhelyi képzőművészeti líceum tanárainak munkásságát idézi meg.

Hátrányba került, 16 órával korábban

Bellingham megmentette, 16 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 16 órával korábban

Hírek, rendezvények 16 órával korábban

A játék folytatódik… 16 órával korábban

Az olvasó írja 16 órával korábban

Hosszú, forró nyár 16 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató