2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mivel a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kihirdetett szükségállapot idején tilos minden kulturális rendezvény megtartása, a színházak, koncerttermek, kulturális központok és a múzeumok továbbra is zárva tartanak. A nagyérdemű az intézmények honlapján, Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján széles kínálatból válogathat, ugyanakkor bizonyos színházi előadások közvetítését egyes tévécsatornák is felvállalták.

A Tompa Miklós Társulat online kínálata

Előadások, könyvajánlók, meglepetések 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a nagy érdeklődésre való tekintettel újabb előadás-felvételek megtekintését tette lehetővé YouTube-csatornáján. A különböző korosztályoknak szóló, minden műfajt felölelő előadások közt olyan címek közül válogathatnak a nézők, mint az Olbrin Joachim csodálatos utazása, Az öreg hölgy látogatása, Fekete Péter, Csárdáskirálynő, Chicago, Az üvegcipő, A kisfiú meg az oroszlánok, Bányavirág, Bányavakság, Mágnás Miska, Szeget szeggel, Hogyne, drágám!, Caligula, A Pál utcai fiúk, Túl a Maszat-hegyen, Tarelkin halála, Alkésztisz.  Archív előadás-felvételei mellett a társulat újabb kisvideókkal is próbál enyhíteni a bezártságérzeten. Ennek jegyében születtek a színészek könyvajánlói, amelyek szintén a színház YouTube-csatornáján, valamint Facebook-oldalán nézhetők. A felsoroltakon kívül a Tompa Miklós Társulat újabb meglepetésekkel is készül a húsvéti ünnep alkalmából. Ennek részleteiért érdemes figyelemmel kísérni a színház közösségi oldalait. A színház YouTube-csatornája a következő linken: https://www.youtube.com/user/TompaMiklosTarsulat, a Facebook-oldala pedig a www.facebook.com/tompamiklos címen érhető el.

Versbörze a magyar költészet napján

A magyar költészet napjának megünneplése sem marad el a Tompa Miklós Társulat számára. A Versbörze összeállítás ez alkalommal a színház felhívására a közönség által beküldött versekből készül el a színészek otthonában, és a társulat online közösségi platformjain lesz követhető április 11-én, szombaton, a magyar költészet ünnepének napján.

Az Ariel színház előadásai

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján rendszeresen elérhetővé tesznek előadásokat, az Erdély TV is műsorra tűz belőlük néhányat. A színház YouTube-csatornáján jelenleg A téli tücsök meséi (Csukás István meseregénye alapján írta és rendezte: Barabás Olga), a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz (írta Zalán Tibor, rendező: Sramó Gábor) a Tejkút (szerző: Király Kinga Júlia, rendező: ifj. Király István) és a Mirkó királyfi (írta Zalán Tibor, rendezte Lengyel Pál) című mesejáték tekinthető meg.

Esti mese az Ariel közösségi oldalán

Az Ariel színház minden hétköznap délután Facebook-oldalán esti mesével várja a gyermekeket és felnőtteket. A sort a színház honlapján levő hangarchívummal kezdik, ahol több mint tízórányi meséből lehet válogatni. Mivel a honlapnak idéntől mobilverziója is van, a mesék telefonról is elérhetők.

Visszaszületés – a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldalán április 10-én, pénteken 20 órától a Visszaszületés című előadást lehet megtekinteni. A holokausztból kiindulva Visky András egy névtelen ember történetét meséli el, akinek azonossága ismeretlen. Rendező: Tompa Gábor.

A Puck bábszínház mesejátékai

A kolozsvári Puck bábszínház Facebook-oldalán április 11-én, szombaton 12 és 16 órakor a Kolozsvári mesék című előadás látható Varga Ibolya rendezésében. 12-én, vasárnap szintén 12 és 16 órakor a Hamupipőke van műsoron, rendező: Varga Ibolya.  

A nagyváradi Szigligeti Színház ajánlatai

A nagyváradi Szigligeti Színház több előadásának felvétele tekinthető meg a színház közösségi oldalain. Emellett a színház online regényfolyamot indított, amelynek keretében a Szigligeti Társulat művészei a magyar kabaré megteremtője, Nagy Endre alkotásának, az Egy város regényének fejezeteit olvassák fel. A színművészek által készített videókat minden hétköznap 19 órától teszik közzé a színház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Tomcsa-estek – csütörtök. 8

Ezzel a címmel indította el online előadás-sorozatát a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. Április 9-étől minden csütörtökön este 8 órától egy közkedvelt előadás követhető a színház Facebook-oldalán, minden darabot csak a megadott időpontban lehet megtekinteni. Április 16-án a Terméketlen szépség című mozgásszínházi előadás látható Andrea Gavriliu rendezésében. 23-án Moravecz Levente Nem lesz reggel, Fred! című darabja van műsoron. 30-án a Thornton Wildet drámájából készült Mi kis városunk című előadással zárják az áprilisi kínálatot.  

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház műsora

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Facebook-oldalán minden szerdán és vasárnap 20 órától tesznek közzé előadásokat az alábbi program szerint: április 12. – Samuel Beckett: Godot-ra várva (r. Tompa Gábor, 2005/2006), április 15. – John Millington Synge: A nyugati világ bajnoka (r. Bocsárdi László, 2005/2006), április 19. – Kálmán-Békeffi-Kellér: A csárdáskirálynő (r. Keresztes Attila, 2005/2006), április 22. – Pozsgai-Pinczés-Apostolache: Diploma után (r. Pinczés István, 2006/2007), április 26. – Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő (r. Bocsárdi László, 2007/2008), április 29. – Pierre Beaumarchais: Figaro házassága (r. Zakariás Zalán – a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házzal közös produkció, 2008/2009). 

Operaestek otthonról

 A Kolozsvári Román Nemzeti Opera minden kedden és pénteken délután 6 órától közzéteszi egy-egy előadásának felvételét a www.operacluj.ro oldalon, a következő órarend szerint: április 10., péntek: Turandot (G. Puccini); április 14., kedd: Bohémélet (G. Puccini); április 17., péntek: Rekviem (Verdi); április 21., kedd: Rigoletto (Verdi).

Clasic e fantastic – oktatókoncert-sorozat

A bukaresti George Enescu Filharmónia Clasic e fantastic című oktatókoncert-sorozatát teszi közzé március 19-től. Egy-egy előadás két napig elérhető.

Koncertsorozat a Hagyományok Házával

A Hagyományok Háza minden délben koncerttel jelentkezik Corvin téri székházának teraszáról. Az élő népzenei közvetítések április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook-oldalán követhetők.

Karanténestek

A Budapesti Fesztiválzenekar karanténesteket tart, próbatermükből közvetítenek kamarakoncerteket minden nap. Oldalukon lehetőség van a zenészek támogatására.

Online mesedélután

A Gutenberg Kiadó és könyvesbolt csapata minden csütörtökön 17 órától online mesedélutánra hívja a gyerekeket. A programban a felolvasás mellett játék és kézműveskedés szerepel.

Böngésznivaló

Április 16-ig ingyenesen böngészhető a két évszázad magyar újságait, folyóiratait tartalmazó Arcanum Digitális Tudománytár. Ingyenesen használható a Digitéka – Erdélyi Digitális Tudománytár is.

Ünnepi közvetítések

Passióközvetítés az unitáriusoknál

Nagypénteken 18 órakor a Bolyai téri unitárius egyházközség közösségi oldalán közvetítik a Jézus életének utolsó állomásait bemutató passiót.

Nagyheti szentmise-közvetítések

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánia Facebook-oldalán  nagypénteken 18 órától, nagyszombaton 20 órától, húsvét vasárnapján 18 órától közvetítik élőben a szentmisét. 

Internetes filmbemutató Kalotaszegről

A Kolozsvári Rádió munkatársai március elején, közvetlenül a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések bevezetése előtt sepsiszentgyörgyi kamerásokkal kalotaszegi településekre látogattak el, és az útról kisfilmet készítettek. A filmet április 12-én, húsvétvasárnap a rádió Facebook-oldalán mutatják be.

Online filmklasszikusok

A Nemzeti Filmintézet 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához. Az irodalmi klasszikusok kínálatában olyan művek  filmes feldolgozásai láthatók, mint az Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, a Szent Péter esernyője.  A történelmi válogatásban megtalálható egyebek mellett A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Valahol Európában. Az ifjúsági filmek között szerepel a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű, a rajzfilmek között  Vuk és a Szafi. A filmek a filmarchiv.hu oldalon nézhetők meg.

Kedvenc műsorok

Az elmúlt hatvan év legnépszerűbb műsoraiból készült többszázas válogatást tesz szabadon hozzáférhetővé a magyar közmédia az M3.hu oldalon. Az elérhető tartalmak száma hétről hétre folyamatosan bővül.


A következő Műsorkalauz április 16-án, csütörtökön jelenik meg.

Húsvéti római katolikus szentmise – élő közvetítés a csíksomlyói kegytemplomból.

Erdély Tv, április 12., vasárnap, 9:30