2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Ébresztgetem nemzetünk megszentelt hagyományait, amelyek nélkül egyesek talán igen, de nemzet nem élhet.”

A kis hagyományébresztgetők február 15-én, szombaton a Serafim Duicu Általános Iskolában, Marosvásárhelyen örvendeztettek meg bennünket.

Több mint hat iskolából 17 tanuló jelentkezett be az immár hagyományossá vált Nagyapó mesefája című mesemondó versenyre. A II. osztályos mesemondók felkészítő tanáraik, szüleik, nagyszüleik és testvéreik kíséretében érkeztek.

Szövérfi Emese alsó tagozatos tanár a ’60-as évek varrottasaival – a nagyszülei hagyatékából – díszítette a termet, mivel fontosnak látja a hagyományok megőrzésében a tettet, a cselekedetet mint követendő példát. Kis pilléreknek, mesevirágoknak nevezte a meseszerető gyermekeket. Magyaros motívumokból nem volt hiány. A tulipánok nemcsak a termet díszítették, hanem a mesemondók kitűzőjévé is váltak. Mindenik tulipán egy kis mesevirág volt számunkra.

A vendégeket a szervezők egy közös dallal köszöntötték Pop Ildikó alsó tagozatos tanár hangszerkíséretével. Bíró-Szász Botond igazgatóhelyettes köszöntőbeszédében elismerő szavakkal illette a népes közönséget, és nem utolsósorban a kis mesélőket. Hamvas Béla szavait idézve Babos Ibolya kihangsúlyozta: annak ellenére, hogy az emberek többsége komolyan veszi a szenvedéseit, de az örömeit már kevésbé, mi a kis mesélőkkel együtt örömöt, boldogságot érzünk. Az elbíráló bizottság elnöke, Kádár Andrea-Noémi magyar szakos tanár, Györffy Andrea és Kacsó Tünde alsó tagozatos tanárok méltányos elbírálásban részesítették a kis versenyzőket. Az elnök asszony útravalóként lelkesítő szavakkal illette mind a szülőket, nagyszülőket, mind a gyerekeket, hiszen a népmesék iránti szeretetet már nagyon zsenge korban el kell kezdeni, amiben a felnőtteknek is oroszlánrészük van. Dr. Fejes Réka szaktanfelügyelő is meglátogatott bennünket, ami csak lelkesítette és bátorította a közösséget. Irina Vidrăsan tanár, az iskola igazgatója üzenetben kívánt sok sikert a tanulóknak. Szeretett volna jelen lenni, mint mindig, de hivatásbeli feladatai elszólították. A szervező pedagógusok: Fülöp Kinga, Lázár Emese, Körmöczi Hajnalka, Pap Ildikó, Demeter Tünde, Henter Csilla, Szövérfi Emese és Babos Ibolya, együttműködve, szoros csapatmunkával biztosították, hogy mindenki mesésen érezhesse magát, hiszen népi gyermekjátékokban, kézimunkázásban sem volt hiány.

Megszülettek a helyezések is: I. díj – Diosán Bálint, Liviu Rebreanu Ált. Iskola, felkészítő tanára Cseke Tünde-Gizella; II. díj – Losonci Réka, Liviu Rebreanu Ált. Iskola, felkészítő tanára Cseke Tünde-Gizella; III. díj – Farkas Bíborka Renáta, Karácsonyfalvi 1-es Számú Ált. Iskola, felkészítő tanára Nagy Csilla-Tünde; különdíj – Kocsó Renáta-Andreea, S. D. Ált. Iskola, felkészítő tanára Szövérfi Emese; különdíj – Józsa Júlia, Liviu Rebreanu Ált. Iskola, felkészítő tanára Cseke Tünde-Gizella.

A rendezvény jóízű falatozással és közös énekléssel zárult: Hogy szépen meséltek/Íme, bizonysága: /Édes anyanyelvünk megmaradására.

Babos Ibolya és Szövérfi Emese