2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megrekedt politikai egyeztetés?

Lassan öt hónapja tartanak az RMDSZ, az EMNT és az MPP közötti tárgyalások. Nevek hangzottak el, de még nem történt megegyezés azokban az alapvető elvi kérdésekben, amelyek szerint eldönthetjük, hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljen a jelölt.



– Még tart az uborkaszezon a politikában is, de közeledik a 2012-es helyhatósági választások időpontja is. Tudjuk, hogy megyénkben a magyar pártok és szervezetek képviselői tárgyalásokat folytattak egy esetleges közös marosvásárhelyi polgármesterjelölt állítására. Több név is elhangzott a médiában, köztük a Bölöni László labdarúgóedzőé, a dr. Vass Levente volt miniszteri tanácsosé, Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnökéé. Csegzi Sándor is több helyen kifejtette szándékát, hogy vállalná a megmérettetést a kampányban. Az RMDSZ még nem hozta nyilvánosságra, hogy kit támogatna. Van-e előrelépés e téren, alpolgármester úr?
– Lassan öt hónapja tartanak az RMDSZ, az EMNT és az MPP közötti tárgyalások. Nevek hangzottak el, de még nem történt megegyezés azokban az alapvető elvi kérdésekben, amelyek szerint eldönthetjük, hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljen a jelölt. Ezért is rekedtek meg az egyeztető tárgyalások. Ezen túl kell lépnünk. A marosvásárhelyiek joggal várják, hogy a jelölt szakmailag megfeleljen, értsen a közigazgatáshoz, megfelelő tapasztalattal és megvalósítható jövőképpel rendelkezzen. A kampányban nem csak szlogenekkel, hanem konkrét tervekkel álljon majd a választók elé.
– Milyen esélyt lát arra, hogy a potenciális jelöltek közül, önt is beleértve, valaki megnyerje a választásokat?
– Korai még az esélylatolgatás, ameddig nincs egy olyan kritériumrendszerünk, ami alapján elbírálható lenne, ki a legmegfelelőbb jelölt. Tanulnunk kellene az elmúlt kampányok tapasztalataiból. Olyan elismert politikusok vállalták a megmérettetést a jelenlegi polgármesterrel szemben, mint dr. Kelemen Atilla vagy Borbély László. S bár mindkét politikus eredményes kampányt folytatott, sajnos egyiknek sem sikerült nyernie. Új helyzet van, ehhez kell igazítani majd az új kampányt, ami nem föltétlenül azt jelenti, hogy egy „új arc” jelentené számunkra a megoldást. A városi RMDSZ-frakció és az alpolgármester önkormányzati tevékenységének eredményeire építve kell megfogalmaznunk azt a jövőbeli városképet, amelyet mindenki – nemzetiségi hovatartozástól függetlenül – magáénak érezhet.
– Tudomásom szerint a jelölésről folytattak körzeti konzultációkat. Milyen elvárások fogalmazódtak meg a jelölt személyével kapcsolatosan, és milyenek a vélekedések az önkormányzati tevékenysége kapcsán?
– A véleményekből kiderült, hogy nagy az elégedetlenség mind a magyarság, mind a románok körében. Az általános gazdasági válság rányomja a bélyegét a közhangulatra. A magyarok egy része kifogásolja, hogy az RMDSZ a kormánykoalíció tagjaként támogatta azokat a megszorító intézkedéseket, amelyek a jövedelemcsökkentéshez vezettek. Nehezen fogadják el azt a tényt, hogy számunkra ennél rosszabb döntések is születhettek volna, ha az RMDSZ nincs kormányzaton. Másfelől nehezen értik meg, hogy vannak dolgok, amelyeket helyi, másokat pedig központi szinten lehet orvosolni. Helyi szinten például a bevételeket kisebb mértékben, a kiadásokat viszont lényegesen befolyásolhattuk.
– Az is tény, hogy a polgárok kevéssé ismerik az önkormányzati munkát, ezt a kellő kommunikáció hiánya is magyarázhatja. Folytattak-e rendszeres konzultációt a tanácsosok, az alpolgármester a választókkal?
– Elismerem, hogy ez is egyik hiányossága az önkormányzati munkának. Bár folytattunk párbeszédet a lakosokkal, ezek a találkozók lehettek volna gyakoribbak és szélesebb körűek. Én egy mandátum során a munkám folytán legalább 70-75 ezer emberrel találkoztam. Ezt hárommal is megszorozhatom, hiszen a harmadik mandátumom végén járok. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden marosvásárhelyivel személyesen találkoztam, de biztos, hogy nagyon sok kérdésre adtam választ, sok gondot rendezhettem. Az elmúlt tizenkét év alatt az emberekkel folytatott beszélgetéseim során elhangzott kritikák vagy dicséretek alapján mérlegelni tudom helyem a szervezetben, illetve a közigazgatásban. Ez a helyzetismeret ösztönöz arra, hogy józan megfontolásból és nem valamiféle politikai karriervágyból vállaljam ezt a nagy feladatot.
– Milyen kifogásokat fogalmaztak meg a marosvásárhelyiek ezeken a találkozókon az önkormányzattal kapcsolatosan?
– Általában a magyar nyelvű feliratok hiányát a városban, és a Kossuth utca elnevezésének kudarcát említették. Ez jogos igény, nem sikerült megfelelően teljesítenünk. Mindezek ellenére bizonyos sarkalatos kérdésekben mi igyekeztünk következetesek lenni. Nagyon fontos, hogy a költségvetés összeállításakor minden évben érvényesíthettük szándékainkat. Javaslatainkra valósulhattak meg azok az infrastruktúra-fejlesztési munkálatok – lakásépítés, útjavítás, utcai világítás korszerűsítése, zöldház-program, zöldövezetek átalakítása, várfelújítás stb. –, amelyek nemzetiségi hovatartozástól függetlenül a városlakók érdekeit szolgálják. A helyi tanács RMDSZ-frakciójának, az alpolgármesternek van konkrét városfejlesztési terve, amelyet az évek során következetesen fenntartott. Ezek olyan dokumentumokban, határozattervezetekben jelentkeztek, mint az általános városrendezési terv, a nagyvárosi övezet, vagy a fenntartható fejlesztési stratégia. Ezek alapján születtek azok az uniós támogatással kivitelezett nagy horderejű projektek, mint az ivóvíz- és csatornahálózat-fejlesztés, az utcajavítási program, a távfűtési rendszer egy részének megmentése, az integrált hulladékgazdálkodás. Lehet, hogy mindezek túl általánosak, és úgy tűnhet, hogy közvetlenül nem érintik a városlakókat. De például az, hogy Marosvásárhelyen milyen minőségű ivóvizet kapunk, mennyibe kerül a szemétszállítás, a hőenergia, a nyugdíjasok díjmentes közszállítása – ez mind ennek a következetes önkormányzati politikának is köszönhető, amiben oroszlánrésze volt a helyi tanács RMDSZ-frakciójának és az alpolgármesternek is.
– Mit tett az RMDSZ-frakció, az alpolgármester a marosvásárhelyi magyarokért?
– Elsősorban igyekeztünk, hogy fenntartsuk a magyarságtudatot a különböző művelődési fesztiválok, rendezvények által, egyházaink, nemkormányzati szervezetek felkarolásával, a magyar oktatás önkormányzati támogatásával, üzletember-találkozók szervezésével, a magyarországi testvértelepülési kapcsolatok ápolásával. Azon igyekeztünk, hogy Marosvásárhely a Bolyaiak, illetve Bernády György városaként legyen ismert és elismert.
– Milyen konkrét tényekkel lehet eredményesen felvenni a választási „harcot” a jelenlegi polgármesterrel, aki valószínűleg újra vállalja a jelölést?
– 2008-ban politikai okokra hivatkozva léptem vissza a városi jelöltségtől, azzal a meggyőződéssel, hogy Borbély László, akit az akkori RMDSZ-vezetés támogatott, eredményesebb lehet. A számok tükrében nehéz elemezni, hogy miért nem így történt. Tisztában kell legyünk azzal is, hogy az előző választási kampányhoz viszonyítva 2012-ben sem lesz könnyű dolgunk Dorin Floreával szemben. De tudni kell, hogy az elmúlt időszakban sok jó dolog történt a város életében, ami az RMDSZ-frakció nélkül nem valósulhatott volna meg. Persze az is tény, hogy terveinkből ideológiai, etnikai vagy más politikai okok miatt több mindent nem sikerült megvalósítanunk. S az is igaz, hogy ma a magyar lakosság egy része nem érzi magáénak a várost. Elítélően nyilatkoznak a víkendtelepi, illetve a somostetői fejlesztésekről, pedig a felméréseinkből kiderül, hogy a magyarok nagy része elfogadja mindezt. Nem felelhetünk meg minden elvárásnak. Továbbra is azon leszek, hogy visszaadjuk a várost minden marosvásárhelyi magyarnak. Ezt csak olyan személy teheti meg, aki itthon dolgozott, felnőtt ehhez a feladathoz, mindennapi kapcsolatban volt az emberekkel, ismeri a társadalmi kategóriák sajátos gondjait. Erre a tapasztalatra építeném azt a városképet, amely nyerő lehet a potenciális ellenjelöltjeimmel szemben. Tizenegy éve dolgozom alpolgármesterként, nagyon sok tapasztalatot halmoztam fel. Ha az RMDSZ támogatna, össze tudnék fogni a helyi magyar érdekképviseletek minden szerveződésével (pártok, nemkormányzati szervezetek, egyházak stb.), olyan erőt képviselve, amelyet bárkinek nehéz legyőzni. Azért, hogy közösségünk érdekében mindezt érvényesítsem, az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytattam az RMDSZ városi, megyei és országos vezetőivel, bejelentve szándékomat, hogy a 2012-es választásokon meg szeretném mérettetni magam az RMDSZ polgármesterjelöltjeként. Szándékomat konkrét elképzelésekkel, programtervezettel támasztottam alá.
– Ugyanakkor nem feledhetjük, hogy sokan úgy tartják, ön „Florea árnyéka”, és elhangzottak olyan vélemények is, miszerint több esetben alpolgármesterként nem állt ki megfelelően a magyarság érdekei mellett. Egyesek azt mondják, nem eléggé ismert az ön tevékenysége, ezért nem szavaznának bizalmat önnek.
– Mindenhol a világon az alpolgármester csak „másodhegedűsként” mutathat fel eredményeket, ez természetes. Azzal is tisztában vagyok, hogy egyesek politikai gyengeségnek tartották azt, amikor 2008-ban visszaléptem a polgármesteri székért folytatott harcból. S mindezt annak ellenére tettem, hogy a körzetek és a városi RMDSZ-választmány engem jelölt. Nem vagyok showman, aki mindegyre a médiában szerepel, és alpolgármesterként nem hivalkodtam eredményeimmel, de a mindennapi munkám mellett olyan hosszú távú terveket sikerült az elmúlt időszakban kidolgoznom, s ennek megfelelő programokat beindítanom, amelyek meghatározzák a város jövőjét. Akik szakmailag közel állnak hozzám, ismerik a munkámat, elismerik és értékelik azt.
– Ha az RMDSZ úgy dönt, nem önt, hanem mást támogat, akkor nem gondolja-e, hogy ön lesz az, aki megosztja a magyarságot a helyhatósági választásokon és így nagyobb esélyt ad más pártok jelöltjeinek a nyerésre?
– Nem akarom megosztani a magyarságot. Azt szeretném, hogy elsősorban az RMDSZ-en belül tartsuk be a jelölési szabályokat. Mint ismeretes, a városi szervezet körzetei kell jelöljenek, utána a választmány dönt és a TKT, illetve az Állandó Bizottság felülbírálhatja a javaslatokat. Én ezeket a lépéseket szeretném végigjárni. Sajnos azt kell tapasztalnom, hogy vannak, akik ezt a folyamatot akadályozzák. Ha az RMDSZ párt lenne, akkor a pártszabályok szerint a mindenkori elnök eldönthetné ezt a vitás kérdést. Tudomásom szerint az RMDSZ demokratikusan szerveződött érdekvédelmi szervezet, amely jól meghatározott szabályok szerint működik. Én ezeket betartom, és elvárom, hogy mások is járják végig ezt az utat. Én bejelentettem szándékomat, azt szeretném, hogy amennyiben az RMDSZ-en belül akad majd ellenjelöltem, akkor a megfelelő fórumokon vitassuk meg elképzeléseinket, és ezek alapján, a szabályzat szerint dőljön el, ki a legalkalmasabb a polgármester-jelölésre, ki az, akit nemcsak az RMDSZ, hanem a marosvásárhelyi magyarság is támogat.
– Ha mindezek után kiderül, hogy az RMDSZ mégsem önt támogatja, akkor függetlenként is indul a polgármesteri választásokon?
– Nem. Utópiának tartom azt, hogy 2012-ben Marosvásárhelyen független jelölt kerüljön a polgármesteri székbe. A potenciális jelöltet nemcsak a pártok, hanem az egyházak és a civil szervezetek is kell támogassák egy olyan program megvalósításában, ami azokra a gondokra keres majd gyógyírt helyi szinten, amelyekre központilag nem találnak megoldást. Én úgy érzem, hogy rendelkezem elég tapasztalattal, ismertséggel, van konkrét városfejlesztési tervem, amivel előállhatok. Eddigi eredményeimre építkezve reális esélyt látok arra, hogy 2012-ben az önkormányzatban visszaszerezzem az RMDSZ-tanácsi többséget és megnyerjem a polgármester-választást.
 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató