2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Moldován Anna: – Én is vezetek autót, de rövid távokon, és különösebb problémáim nem adódtak. Sok a baleset Romániában, ezért szerintem jó lenne, ha borsosabb bírságokat vezetnének be. Szigorítani kell a törvényt, bár úgy vélem, mindig megúszhatják egyesek. A gyalogosokra is vonatkozik a szigorítás, mert sok baleset az ő hibájukból történik. Több tájékoztató kampányra lenne szükség a gyalogosok számára is.

 

Molnár Erzsébet Matild: – Gyalogos vagyok, és sokszor, amikor átmegyek az átjárón, nekem kell figyelmesnek lennem. Gyakran rám dudálnak az autósok, hogy miért megyek át a zebrán. Nekem van elsőbbségem, és mégis nekem kell vigyáznom, mert az autósok nem tartják be a szabályokat. A büntetések megszigorításának azonban nem hiszem, hogy nagy hatása lenne. Nem a törvényt kell megváltoztatni, hanem az emberek gondolkodását. Lehet, most is elég jók a törvények, csak a betartásukkal van a baj.

 

Kiss Gabriella: – Szerintem lenne hatása a nagyobb bírságoknak, de a dolgokat az elején kellene kezdeni. A sofőrkönyveket azok kapják meg csak, akik azt megérdemlik! Sokkal több órát kellene vezessenek, hogy valamelyest uralják a járművet. Másik gond, hogy nagyon indulatosan vezetnek a sofőrök. Az emberek idegesek, sok az agresszivitás, aminek mélyek az okai. A szigorúbb bírságok nem oldják meg a problémát radikálisan, hiszen akiknek van miből fizetniük, rá sem rántanak.

 

Rusu Vasile: – Nagyon sok a gépkocsi, szinte mindenki autózik, siet, ideges, ezért baleseteznek annyian. A bírságok növelése sem megoldás, mert a baleseteket is legtöbbször azok okozzák, akik gazdagok, van miből fizetniük, akiket nem érdekel, hogy mennyi a büntetés, mert kiskirálynak hiszik magukat az utakon. A 18 éves gyermek X polgármester fia, akit a rendőr sem mer megbüntetni. A gyalogosok is általában sietnek, figyelmetlenek, ők is gyakran hibásak.