2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fokozottan odafigyelnek a higiéniára

Két hónap kényszerszünet után a napokban megnyithattak a szépségszalonok: fodrászatok, kozmetikai egységek. Bár az előírt óvintézkedéseket szigorúan betartják az ott dolgozók a saját, illetve a vendégek biztonsága érdekében, a lapunk által megkérdezett szakemberek néhány olyan gyakorlati problémáról számoltak be, amelyek igencsak megnehezítik az egyes szolgáltatások elvégzését. Például a kozmetikus nem tud arckezelést végezni a maszkot viselő vendégen, holott ez az egyik legkeresettebb szolgáltatás.

A hivatalos előírások értelmében a szépségszalonokban, azaz fodrászatokban, a manikűr- és pedikűr-, valamint a kozmetikai szalonokban előzetes időpontkéréssel lehet igénybe venni a szolgáltatásokat, hogy a vendégek ne gyülekezzenek a váróteremben. Négy négyzetméterenként legfeljebb egy kliens tartózkodhat, és 2 méter távolságot kell tartani. Az időpontfoglaláskor a szalonokban dolgozóknak tájékoztatniuk kell a vendégeket arról, hogy csak a testhőmérséklet megmérése és kézfertőtlenítés után lehet belépni a helyiségbe, valamint akkor, ha nem mutatnak megfázásos tüneteket. A szalonoknak kell gondoskodniuk az előírások betartásához szükséges eszközök, valamint a saját védőfelszerelésük beszerzéséről. A személyzet számára kötelező a maszk és kesztyű viselése, minden vendég után fertőtleníteni kell a használt eszközöket és felületeket. A személyzetnek a maszkokat legalább négyóránként cserélniük kell, a kesztyűket pedig minden vendég után fertőtleníteniük. Legalább kétóránként a helyiségeket szellőztetni kell. Maszkot a vendégeknek is kötelező használni.

A szakmában dolgozókat amellett, hogy magánvállalkozóként igencsak hátrányosan érintette a két hónapos bevételkiesés, az előírt biztonsági intézkedések is nehéz helyzetbe hozzák, eleve kevesebb vendéget tudnak fogadni, ugyanakkor bizonyos, igen népszerű kezeléseket nem tudnak ilyen körülmények között elvégezni. Mindez pedig szintén a bevételük csökkenéséhez vezet.

Egy marosvásárhelyi fodrásznő lapunknak elmondta, nagyon zavaró volt, hogy miután napvilágot látott a hír, hogy két hónap kényszerszünet után május közepétől ismét megnyithatnak, senki sem tudta megmondani pontosan, hogy milyen előírásoknak kell eleget tenniük. Felmerült benne, hogy lévén hogy egy kisebb felületű szalonban dolgoznak ketten, nem kötelezik-e majd őket, hogy választófalat húzzanak fel a két fodrászszék közé. Mint mondta, a vendégek április vége óta folyamatosan hívták, érdeklődtek, most az elkövetkező három hétre be van táblázva. 

– A vendégnek kint meg kell várnia, hogy távozzon az, aki éppen a székben ül, illetve amíg fertőtlenítek. Ezt követően behívom, klórral átitatott lábtörlőn letörli a talpát, a bejáratnál megmérem a lázát, és nekifogok a munkának, arcpajzzsal, kesztyűben. A hajfestést eddig sem szabad kézzel végeztem, viszont most talán a legnehezebb kesztyűben vágni, sokkal lassabban tudok így dolgozni – mutatott rá a fodrásznő. 


Az arckezelés az egyik alapvető szolgáltatás

Hasonló tapasztalatokról számolt be Szász Melinda, egy marosvásárhelyi szalon kozmetikusa is. Mint mondta, nagyon nehéz például szemöldököt szedni kesztyűben, de ami a legnagyobb hátrány kozmetikusként, hogy nem tud arckezeléseket végezni, mivel a vendég nem veheti le a maszkot. A bevétel nagy része pedig egy kozmetikában az arckezelésekből származik, ez az a szolgáltatás, amit a legtöbb hozzá forduló vendég igényel.

Így a jelenlegi körülmények miatt elsősorban szemöldökszedést és festést, ha adódik lehetőség, szem körüli sminket, illetve szőrtelenítést tud vállalni.

A kozmetikusnak az előírások értelmében kétóránként kell maszkot cserélnie, és a vendégeket sem tudja olyan sűrűn fogadni, mint eddig, ugyanis 15-30 perces szünetet kell tartani közöttük, amíg fertőtlenít.

Szász Melinda elismerte, bizony nem olcsó mulatság eleget tenni a biztonsági előírásoknak, a felületfertőtlenítésre használt szerek ugyanis nagyon megdrágultak, a járványhelyzet előtt nem volt ennyire magas ezeknek az ára, ugyanakkor a kézfertőtlenítő, valamint a felmosóvízbe kerülő fertőtlenítőszer sem olcsó.

Emellett meg kellett vásárolják a lázmérőt, amivel a vendég érkezésekor megmérik a testhőmérsékletét, illetve beszereztek egy klórral átitatott lábtörlőt, amelyre belépéskor rálépnek a vendégek. Akadt azonban vendég, aki arra panaszkodott, hogy ez kifehérítette a cipőtalpát.

Illusztráció