2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nevelés is fontos, nem csak az alkalmi akciók

Örömmel látni, hogy gyakoriak a tavaszi környezettakarítási akciók, újabb helyeken újabb csapatok indulnak el összegyűjteni a felelőtlenül eldobált vagy a természetben törvénytelenül lerakott hulladékot. A szervezők tudatában vannak annak, hogy önmagában a takarítási akció nem elég, a következő nemzedéket tudatosan kell nevelni környezetünk megbecsülésére.

Miután egy kis csapat április végén már gyűjtött hulladékot a község néhány pontján, Csíkfalva önkormányzata május 13-án hirdetett községi környezettakarítási akciót, amelybe a község tanintézményeinek diákjai és a pedagógusok mellett néhány felnőtt is bekapcsolódott. A Tisztább Csíkfalva címmel rendezett megmozdulás során két óra alatt végigjárták az öt település utcáit és a Nyárád partján néhány pontot, majd a községközponti iskola udvarán találkoztak, ahol a szervezők ebéddel és érdekességekkel várták az önkénteseket: volt tűzoltó- és gombfoci-bemutató, a Székely Teqball Team két tagja is megérkezett, ők a sok kíváncsi gyereknek a viszonylag új labdasportot ismertették.

Balogh István polgármester örömmel állapította meg, hogy jóval kevesebb a szemét az utcákon, köztereken, a Nyárád partján, mint évekkel ezelőtt, vagy éppen más községekben, de hangsúlyozta: további felelős magatartásra van szükség minden lakos részéről, hiszen annak ellenére, hogy tizenöt éve működik már a szervezett hulladékválogatás és -elszállítás a községben, még mindig sokan visznek ki a határba szemetet, amit kis erőfeszítéssel csak a kapu elé kellene kihelyezni. Az elöljáró reméli: ez a tevékenység jó volt arra, hogy a diákok is lássák, milyen a természet akkor, amikor hulladék van eldobálva, és bízik benne, hogy példás magatartásukkal a gyerekek talán meg tudják győzni szüleiket, a felnőtteket is a helyes irányról.

A korábbinál jóval kevesebb a szemét, ötven zsákkal mégis gyűlt Csíkfalva községben

Fotó: Csíkfalvi Általános Iskola


Neveléssel, szalonasütéssel

Önkéntesen a tiszta Backamadarasért címmel ugyancsak május 13-án a Backamadarasért Egyesület környezetvédelmi akciót szervezett, amelynek keretében a helyi Kiss Gergely Általános Iskolával, az önkormányzattal, valamint a református egyházközséggel együttműködve megtisztították a település utcáit. Az akció célja nemcsak a település kitakarítása volt, hanem a környezettudatos életre való nevelés is. Ezért az eseményt Tóth-Brezovszky Andrea, a Maros Megyei Tanács keretében működő ADI Ecolect Hulladékgazdálkodási Egyesület vezetője környezetvédelemről, szelektív szemétgyűjtésről szóló interaktív előadásával nyitották meg, majd a résztvevők öt csapatban szorgoskodtak, munka végeztével pedig szalonnasütéssel zárták a napot – értesültünk Báthori Zsuzsánna egyesületi elnöktől, aki szerint „jó volt együtt lenni és megtapasztalni az összefogást és a közösség erejét”. Az elnök köszönetet mondott annak a mintegy hatvan gyereknek, pedagógusnak, egyesületi tagnak és helyi lakosnak, aki részt vett a takarításban, és hozzájárult egy szebb, élhetőbb környezet létrehozásához.


Faültetéssel, művészettel

Május közepén Szovátán fát ültettek az új városi óvodánál, valamint a Kisállomás és az S. Illyés Lajos Általános Iskola környékén. A Fiatalok a tiszta környezetért és egy fenntartható jövőért nevű program Maros Megye Tanácsának támogatásával valósul meg, és a küküllő- és nyárádmenti Natura 2000 társulás szervezte Szováta önkormányzatával együtt. 

Az eseményen részt vettek a város óvodásai, valamint az általános iskola diákjai; 46 díszkörtefát ültettek el, szebbé, élhetőbbé téve a közösségi tereket. A program következő eseménye egy-egy fotó- és plakátverseny, ami nemcsak a szovátai diákoknak szól, hanem a Kis-Küküllő és a Nyárádmente településeinek diákjait is megszólítja – közölte a városháza.

A szovátai faültetés csak egyik szakasza a megyei önkormányzat által támogatott projektnek

 Fotó: Szováta önkormányzata