2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új lehetőség a marosszentannai iskola felújítására

Közel hárommillió lejes beruházás

Marosszentannán az általános iskola felújításához és bővítéséhez az önkormányzatnak sikerült kiegészítő finanszírozást szerezni a fejlesztési minisztériumtól, így újra kiírhatták az ezúttal 2,9 millió lej értékű beruházás közbeszerzési versenytárgyalását, és várják a feltételeket teljesítő kivitelezők árajánlatát. 

A helyi fejlesztési program  második szakaszában (PNDL2) a megkezdett beruházások támogatására a marosszentannai önkormányzat 1,8 millió lejes kiegészítő támogatáshoz jutott, ami az 1,1 millió lejes  állami támogatással összesen 2,9 millió lej értékű beruházást tesz lehetővé – tájékoztatott Moldovan Dumitru polgármester. 


A Marosszentannai Általános Iskola 1,6 millió lej értékű felújítási pályázatát több mint négy éve nyerte meg a település önkormányzata.  Mivel a községközpont iskolájának munkálataival nem haladt a közbeszerzésen nyertes cég, csupán töredékét végezte el, közös megegyezéssel szerződésbontásra került sor.

Az épületbővítés mellett többek között teljes hőszigetelést, a tetőszerkezet és a fűtésrendszer felújítását, nyílászárók cseréjét is tervezték. A közbeszerzési eljárás határidejét több alkalommal kellett meghosszabbítani, mivel nem került olyan jelentkező, aki felvállalta volna a teljes körű felújítást. Végül akadt egy vállalkozás, de a tervek nagyon későre készültek el. A másik gond az volt, hogy a 2018-as anyagárakkal számoltak, azóta azonban több ízben is megemelték az építőanyagok árát. Az önkormányzat tavaly saját költségvetéséből kicserélte a tetőzetet, mivel azt már nem lehetett halogatni, és új közbeszerzési versenytárgyalást írt ki az épület teljes körű felújítására. 

Fotó: Nagy TiborKésnek a táblagépek és védőmaszkok 

Az EU járványvédelmi programja keretében a marosszentannai diákok és pedagógusok számára táblagépekre, laptopokra, védőmaszkokra, fertőtlenítőszerekre másfél éve benyújtott pályázat finanszírozása késik. A község tanintézményeiben egyelőre jelenléti oktatás zajlik, de a járványügyi óvintézkedések bármikor szükségessé tehetik a digitális távoktatásra való átállást.

Amint a község elöljárója elmondta, az iskola igazgatója, Mátyás Simona pedig megerősítette: már másfél éve benyújtották a járványvédelmi intézkedésekre a tanintézmények számára kiírt uniós finanszírozású pályázatot, amelyben védőmaszkokat, fertőtlenítőszereket és a diákok számára táblagépeket, a pedagógusoknak laptopokat igényeltek. Azonkívül, hogy visszajelzést kaptak, miszerint nyilvántartásba vették az önkormányzat igénylését, semmi jel nem mutat arra, hogy egyhamar megkapnák a finanszírozást, annak ellenére, hogy immár a járvány ötödik hulláma miatt kongatja a kormány a vészharangot, és hozzák az újabb szigorító intézkedéseket. 


A község tanintézményeibe összesen 440 gyerek van beíratva, közülük 147 óvodás, 37 gyerek az udvarfalvi, 15 a várhegyi óvodába jár. A községközpont napközijében három román és – a gyereklétszám növekedésével arányosan – idéntől két magyar csoport van, 24-25 gyerekkel. A korszerűen berendezett napköziben a tantermekhez külön mosdó tartozik, a napi menüt a Mobex étteremből szállítják. 

Pozitívum, hogy a gyereklétszám egyre nő, a meglévő osztálytermek száma azonban nem elegendő, ezért is manzárdosították a tanintézményt, ennek ellenére tavaly két mobilkonténert kellett beszerezzenek, hogy a délutáni oktatást felszámolhassák.

A diákokat reggel a község falvaiból egy bérelt autóbusszal és egy mikrobusszal szállítják a községközpont iskolájába, hogy mindannyian azonos időpontban érjenek be, a hazaszállítást meg tudják szervezni az iskolabusszal – mondta az intézményvezető. Díszpolgári cím és névadó ünnepség Várhegyen

Vasile Cazan emlékére 

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatójáról, a 2020 októberében eltávozott Vasile Cazan kultúrmenedzserről és karmesterről nevezik el a várhegyi művelődési otthont, ugyanakkor post mortem díszpolgári címmel adóznak emléke előtt. 

A helyi tanács határozata értelmében az idén ősszel tervezett névadó ünnepségen emléktáblát is avatnak a köztiszteletben álló személyiségnek, aki a település nagyra becsült lakosa is volt. A községvezető sajnálatát fejezte ki, hogy az elismeréssel megkéstek, és nem életében került sor erre, ezért eldöntötték, hogy a jövőben a még életben lévő személyiségek közösségért tett munkásságát megpróbálják időben elismerni. A vidékfejlesztési program keretében újították fel Marosszentanna község kultúrotthonait, többek között a várhegyit is, amelynek névadó ünnepségére ősszel kerülhet sor. A községközpont művelődési otthonát saját költségvetésből korszerűsítették, mivel az önkormányzat épületében található. Az ízlésesen felújított marosszentannai művelődési otthon modern konyhája is nemsokára használható lesz. Az önkormányzat épülete melletti ingatlant megvásárolták, az épületben könyvtárat is létesítenének, a tágas udvart pedig az önkormányzati gépjárműpark és az alkalmazottak autói számára parkolóként használnák – tájékoztatott Moldovan Dumitru polgármester.

 A várhegyi művelődési otthon


Ökodísztárgyak kiállítása

A téli vakáció előtt a marosszentannai iskolában megszervezték az osztályok hagyományos kézműves-kiállítását, amelynek lényege, hogy természetes alapanyagokból készítsenek karácsonyi hangulatú dísztárgyakat, melyek még most is a folyosókat, osztálytermeket díszítik. Idén a nyolcadikosok stilizált karácsonyfája nyert első helyezést az aktualitásával is. A festőlétrára helyezett ajándékdobozokat a koronavírus-járvány megelőzésére használt védőmaszkok és nyáltesztek kiürült dobozai képezték – tájékoztatott az iskola igazgatója, Mátyás Simona romántanár (felvételünkön). A Zöldecskék nevet viselő ökocsapat vezetője, Rusu Cornelia tizennégy éve irányítja többek között az újrahasznosítható anyagok felhasználásával készített dísztárgyak kiállításait és az osztályok közötti versenyt is.