2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maroskeresztúr


Eredeti járműalkatrészek a nagyvilágba

A maroskeresztúri új ipari parkba költöztette vállalkozását nyárádtői székhelyéről a járművek kipufogórendszeréhez alkatrészeket gyártó Sacons Kft. Ennek apropóján a keresztúri származású cégvezetővel, Szász Sándorral beszélgettünk, előtte pedig az ipari park illetékese, a szintén helybéli Orbán László Levente nyilatkozott lapunknak.


Szász Sándor cégtulajdonos 
Fotók: Nagy Tibor



– 2019-ben vásároltam meg a befektetésekkel, ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó cégemmel a maroskeresztúri egykori pártgazdaság közel öthektáros területét. Először lakóparkban gondolkodtam, de a megyében már számos ilyen létesítmény van, ugyanakkor az ipar gazdaságilag sokkal nagyobb hasznot hoz egy település számára. Meglátásom szerint ez a vidék a közeljövőben, az autópálya elkészültével egy kapu lehet nyugat felé, ezért itt rengeteg ipari tevékenységre lesz szükség. 

Szász Sándor barátom ösztönzésének köszönhetően nem halogattam sokáig a beruházást, így az engedélyeztetések után a tavalyi év második felében elkezdődhetett az építkezés – foglalta össze az elmúlt hónapok történéseit az ipari park tulajdonosa. 

– A helyi lakosság és a térség számára hatalmas előny, hogy itt termelés folyik, nem pedig logisztikai központ működik – szögezte le Orbán László Levente, akitől azt is megtudtuk, hogy az elkövetkezőkben lebontják vagy átalakítják a még meglévő istállókat, az új épületeket pedig szintén gyártásra szeretnék kiadni. Máris sokkal több az érdeklődő, mint a rendelkezésre álló terület, mi több, külföldi befektetők is jelezték, hogy ideköltöztetnék a vállalkozásuk bizonyos termelési részlegeit. Éppen ezért az elkövetkező 5–6 évben az ipari park tulajdonosa tovább szeretne terjeszkedni, ehhez több területet is megvásárolt, az utolsó telekkönyveket decemberben írták át.

Két elromlott prés egy félkész garázsban

 A keresztúri ipari parkba elsőként beköltözött Sacons Kft. katalitikus kipufogórendszerekhez gyárt tömlőket hőálló tulajdonsággal rendelkező nyersanyagból: fémhuzalból, kerámiából, grafitból.

– A járművek motorházától a kipufogórendszer végéig sokféle tömlő létezik, mi ezeket állítjuk elő, a hangtompító hatással rendelkező alkatrészeket is beleértve. Ezek az eredeti alkatrészek új járművekbe kerülnek, a kisautóktól a kamionokig, motorbiciklikig, autóbuszokig és traktorokig. Egy olasz partnercéggel közösen indítottuk el a termelést 2018-ban, de az együttműködésünk 2007-ig nyúlik vissza. Pályafutásomat az Elektromaros alkalmazottjaként kezdtem, egy ottani kollégámmal, Konrád Bélával, valamint az ugyanott dolgozó nővéremmel és feleségemmel alapítottunk céget. Ebben az időszakban ismertük meg az autógyártás piacán komoly klienskörrel rendelkező vállalkozót, aki megkérdezte tőlünk, hogy meg tudnánk-e javítani két elromlott prését. Így indult az együttműködésünk. Eleinte Marosvásárhelyen, egy félkész garázsban dolgoztunk, majd 6–7 évig a régi vágóhíd udvarán, 2014-ben pedig Nyárádtőre költöztettük a céget – körvonalazta Szász Sándor szakmai pályafutása állomásait. – Négyen kezdtük a munkát, és 11 év múlva már negyvenen voltunk. Ekkor már úgy kívánta a helyzet, hogy a saját lábunkra álljunk, ezért meg akartam vásárolni az olasztól a céget, amelynek addig bedolgoztunk. Ebbe persze nem egyezett bele, így végül abban maradtunk, hogy létrehozok egy olyan céget, amely teljes mértékben átveszi a termelést. 

Az újítás haszna

A Sacons életében meghatározó pillanatnak számított az első saját fejlesztésű körkötőgép előállítása. Hét évvel ezelőtt gyártották az első ilyen gépet, amelyet aztán még négy követett, jelenleg 32 körkötőgéppel rendelkeznek. 

– Mindig későn érkezett a félkész áru, amivel dolgozhattunk, a hétvégére így nagyon felgyűlt a munka, ezért szerettünk volna némi tartalékot biztosítani az előregyártáshoz. Lehetőségem adódott egy szintén olasz, csődbe ment cégtől régi gépeket vásárolni, amelyekkel mosogatáshoz használt fémdörzsiket állítottak elő. Ezeknek a gépeknek a mintájára, körülbelül egy év kísérletezés után készült el az első körkötőgépünk, amellyel elkezdhettük a szövést a tömlőkhöz szükséges fémhuzalok előállítására – idézte fel az újítás előzményét a Sacons vezetője. A csődbe ment olasz cég tulajdonosa csak a technológiával együtt vált meg a gépeitől, így Szász Sándor ezt is megvásárolta, és belekezdett a fémszivacsok gyártásába, az állandóan fejlődő autóipar kiszolgálása mellett azonban erre nem igazán jutott idő. A dörzsigyártásra szolgáló technológia a nyárádtői ipari parkban maradt. A vállalkozó szeretné idén ezt a termelési részleget is újraindítani a kínai piactól elforduló egyre nagyobb kereslet miatt.

Az autóiparra visszatérve, a Sacons cég új típusú gépek gyártását is biztosítja, azáltal pedig, hogy a partnercégének olcsón állította elő a félkész terméket, annak fejlődésén, növekedésén is sokat lendített. A Saconsnál jelenleg 52, többnyire környékbeli alkalmazott dolgozik. Az induláskor négyféle terméket állítottak elő, mára a termékskála 150-re nőtt. Hazai, nagyváradi megrendelőjük is van, de főként exportra termelnek multinacionális cégeknek. A Keresztúrra költözést nagymértékben a cég növekedése tette szükségessé. 

– Nyárádtőn 700, itt 2200 négyzetméteren folytathatjuk a tevékenységünket. A régi helyet kinőttük, a helyhiány miatt álltam le ideiglenesen a dörzsigyártással is, ugyanis félre kellett tennem a saját gépeimet. Idén új projektek indultak a kamiongyártás terén; egy kliens megnyerésénél, az auditnál a nyomon követhetőség a legfontosabb, vagyis az, hogy átláthatóan be tudjuk mutatni a teljes gyártási folyamatot. Erre a nyárádtői székhelyen nem volt lehetőség – fejtette ki Szász Sándor, aki az elmúlt másfél évtized tapasztalatát hasznosítva egy prototípusműhelyt is szeretne létrehozni a maroskeresztúri ipari parkban.


Nyertes pályázatokkal indul az év Maroskeresztúron

Megfiatalodnak a községközponti tömbháznegyedek 

Jól végződött a 2022-es esztendő Maroskeresztúr számára, a megszokottnál jóval hosszabb várakozás után ugyanis az év utolsó hónapjaiban a községvezetés több pályázata is nyertesnek bizonyult. A részletekről Kovács Edit polgármester számolt be január 11-i, múlt szerdai látogatásunkkor.


Kovács Edit polgármester



Az egyik legnagyobb, közel 38 millió lej értékű beruházásra, a tizennégy keresztúri tömbház energiahatékonyságának növelésére az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében igényeltek támogatást, és a projekt kedvező elbírálásban részesült. 

– Éppen most kaptam az értesítést, hogy jövő héten alá kell írnom Bukarestben a támogatási szerződést. A pályázat a tömbházak hőszigetelését, a tetőszerkezetek teljes felújítását, a lépcsőházak korszerűsítését, ezen belül napelemes rendszerrel való megvilágítását is magába foglalja, ugyanakkor a pincehelyiségeket, valamint az esővíz-elvezető rendszert is felújítjuk. Tulajdonképpen meg szeretnénk változtatni a két tömbháznegyed arculatát, hogy a jelenlegi, nyolcvanas éveket idéző hangulatot egy 21. századi összhatás váltsa fel. Erről egy főépítésszel egyeztetek, akinek jelentős szakmai tapasztalata van az egykori szocialista országok épületegyütteseinek modernizálásában. Rengeteg ötlettel jött, egyebek mellett felvetette, hogy a két negyedet össze lehetne kötni egy zárt, üvegpaneles felüljáróval, ahova növényeket ültethetnénk, és ahonnan egyedi kilátás nyílna a községre. Jelenleg egy 3D-s arculati terv készül, amelyben ez a felüljáró is szerepel – körvonalazta a községgazda a változás lehetőségeit, majd arra is kitért, hogy a beruházást szeretnék összevonni a mélygarázsos, de föld feletti parkolókat is magába foglaló rendszer kivitelezésével. Ennek finanszírozására az Országos Beruházási Alapnál (CNI) pályázott az önkormányzat. A parkolók kialakításához egy zonális területrendezési tervre lesz szükség, amire a helyi költségvetésből különítenek el pénzt. 

– Meglátása szerint legjobb esetben mikor kezdődhetnek el a konkrét munkálatok a tömbházaknál? – kérdeztük a polgármestert.

– Most szerveztük ki a megvalósíthatósági tanulmányt, ennek elfogadása után készül a műszaki terv. Rengeteg minisztériumi engedélyre lesz szükség, így a beruházás megvalósítását egy körülbelül négyéves folyamatként látom. Idén semmi esetre sem rajtolhat a munkálat, a legderűlátóbb forgatókönyv szerint erre két év múlva, esetleg jövő nyáron kerül sor. Reméljük, hogy találunk megfelelő kivitelezőt, és a nyersanyaghoz is hozzá lehet majd jutni – összegzett Kovács Edit.

Energiatakarékosabb tanintézet és közvilágítás

A nyertes pályázatok között szerepel a Környezetvédelmi Alaphoz benyújtott két projekt is. A székelykakasdi iskola zöldesítését illetően a támogatási szerződés aláírására várnak, a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó pályázatnál ez már megtörtént. A kakasdi iskola energiahatékonyságát növelő – napelemes rendszer kialakítását is magába foglaló – beruházás értéke 2.007.311, a közvilágítás modernizálására vonatkozóé 1.056.799 lej. Ez utóbbi fejlesztés keretében energiatakarékosabbra cserélik a lámpatesteket, és egy olyan rendszert hoznak létre, amellyel a gazdaságosság elve szerint központilag irányítható lesz az égők fényének erőssége. 

A kakasdi iskolára visszatérve, mivel a tanintézet egy épületben működik az óvodával és a kultúrotthonnal, a fejlesztés mindhárom létesítményt érinti. Decemberben a Kistérségi Társuláson (GAL) keresztül a kakasdi iskola sportpályájának műgyepesítésére, illetve a tanintézet játszóterének felújítására hívott le támogatást az önkormányzat. 

A tömbházak korszerűsítése mellett a községvezetés másik legnagyobb terve egy bölcsőde építése. A helyi kisgyermekes szülők részéről nagy lenne erre az igény, a PNRR-hez benyújtott pályázat kapcsán azonban egyelőre nincs előrelépés – tudtuk meg a polgármestertől.




Aszfaltozás és elektromos autók töltőállomása

Szeptemberben adtunk hírt arról, hogy az Anghel Saligny program keretében a székelykakasdi mellékutcák aszfaltozására benyújtott pályázat kedvező elbírálást kapott. A közbeszerzési eljárás a végéhez közeledik, így a tervezési szakasz után, a nyáron elkezdődhet a kivitelezés – tudtuk meg a község elöljárójától. Hozzátette, hogy ezzel egy időben a kakasdi főútra is új aszfaltréteg kerül, hogy helyrehozzák a szennyvízhálózat kiépítésével járó beszakadásokat. Ugyanakkor helyi forrásból a keresztúri Malom és – a települést a megyeszékhellyel összekötő – Kombinát utcában is aszfaltozni fognak. 

A PNRR-n keresztül két elektromosautó-töltőállomásra nyert támogatást a község, az egyiket a keresztúri Iskola utcába, a másikat Kakasdra tervezik. A Környezetvédelmi Alapnál is igényeltek pénzalapot ilyen jellegű beruházásra, és nagy valószínűséggel ez a pályázat is nyertes lesz. A harmadik töltőállomást a polgármesteri hivatal épülete mögött hozza majd létre az önkormányzat. 

Kovács Edittől azt is megtudtuk, hogy elkészült a helyi költségvetés tervezete, amit éppen látogatásunk napján bocsátottak közvitára. A tervezet szerint az említett községközponti utcák aszfaltozása mellett iskolabusz vásárlására is különítenének el összeget, a diákokat szállító jármű ugyanis már nem eléggé biztonságos. Ugyanakkor a közterek rendezésénél használatos munkaeszközök bővítése is szerepel a beütemezett kiadások között. A költségvetés-tervezetet a törvényes előírások szerint január 31-én bocsátják szavazásra. 

 

 




Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató