2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Innovációs verseny kezdő vállalkozásoknak

Budapesten csütörtökön rendezik meg a Startupok Éjszakáját, melyen négy Maros megyei kezdő, de termékeivel már piacon levő vállalkozás mutatkozik be. A résztvevőket a Be Smart Székelyföld startupversenyen választották ki. A versenyt Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány rendezte meg második alkalommal. Az idén a megmérettetésnek a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. marosvásárhelyi irodája adott otthont.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) 2015 óta rendszeresen szervez startupversenyeket Budapesten, amelyek győztesei Európa legjelentősebb innovációs rendezvényein mutatkozhatnak be. Az elmúlt években tíz Be Smart versenyt rendezett a BVK, és 41 delegáció keretében 175 startupnak biztosított megjelenési lehetőségeket olyan eseményeken, mint a lisszaboni Web Summit, a dublini Futurescope vagy a düsseldorfi Ruhr Summit.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a budapesti versenyek mellett a BVK feladatának érzi a határon átnyúló együttműködések erősítését, a regionális startup-ökoszisztéma fejlesztését. Ennek jegyében idén már másodszor kerül sor a Be Smart Székelyföld versenyre az erdélyi startupok részvételvel. A legjobb csapatok a Startupok Éjszakáján mutatkozhatnak be november 28-án Budapesten, a Bálnában 70 magyarországi startup mellett, ahol egyetemek, 30 hazai és nemzetközi vállalkozásfejlesztési szervezet, hazai és külföldi politikusok és döntéshozók, valamint az innovatív vállalkozások iránt érdeklődő polgárok képviseltetik magukat.

Lázár Zoltán külgazdasági attasé örömét fejezte ki, hogy idén még színvonalasabb csapatok jelentkeztek a versenyre, ezzel igazolva a fejlődést a startupok világában. Ez is bizonyíték arra, hogy Székelyföldön is egyre több fiatal indít valamilyen üzleti innovációra, új ötletre, fejlesztésre alapuló vállalkozást. A főkonzulátus lehetőségeihez mérten segíti a kapcsolatépítésüket az anyaországi startup- és vállalkozói közösségekkel.

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


„A székelyföldi startup-ökoszisztéma számos olyan innovatív megoldással állt elő az elmúlt években, amelyek sikeresen fel tudják venni a versenyt a regionális piacokon, és hosszú távon eredményesek lehetnek a nemzetközi mezőnyben is. A Be Smart Székelyföld célja, hogy feltérképezzük azokat az innovatív fiatal vállalkozókat, akik tudásukat tekintve képesek lehetnek a külpiacra lépésre” – fogalmazott Besenyei Sarolta, a társszervező CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. marosvásárhelyi regionális képviseletének irodavezetője. „A CED, mint a Külgazdasági és Külügyminisztérium export- és gazdaságfejlesztésért felelős intézménye, arra törekszik, hogy az innovatív, versenyképes magyar cégek számára megteremtse a külpiacra lépés lehetőségét. Széles körű szolgáltatási portfóliónk – mint például az üzleti partner keresése, vagy épp a B2B-találkozók szervezése – valamennyi fiatal székelyföldi vállalkozó számára elérhető” – fűzte hozzá Besenyei Sarolta. 

Szathmáry Zsolt, a St Georgius Manager Klub elnöke, a zsűri tagja kiemelte a külpiaci megjelenés fontosságát a székelyföldi fiatal vállalkozások szempontjából.

Balázs Endre, a Navigator Software Kft. ügyvezető igazgatója szerint a startupok világa, az innováció és a Be Smart kéz a kézben hódítják meg az üzleti világot. Székelyföldön azt tapasztalja, hogy bátor ötletek vannak, melyek akár a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. 

A nyertes székelyföldi startupok: 1. Joxa Smart Home Kft., Szováta – speciális okoshotel-megoldás, melynek segítségével a vendég a hotelszobában személyre szabott pluszinformációkat kaphat az őt érdeklő szolgáltatásokról és a környék turisztikai kínálatáról. 2. BSB DigitMarket Kft., Marosvásárhely – piactér, amely különleges, kreatív marketingeszközöket tesz elérhetővé a kisvállalkozások számára is. 3. Creativity Solutions Kft., Marosvásárhely – társadalmi innováció, amely a vállalkozások számára elérhető programok szervezésében XXI. századi megoldásokat használ. 4. Weegies, Marosvásárhely – beltéri kertészeti rendszer, amely mikrozöldségek termesztését teszi lehetővé, új típusú és minőségű gasztronómiai alapanyagokat eredményez.