2020. december 5., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

30. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny

A magyar állam a Magyar Innovációs Szövetség révén 30. alkalommal hirdetett meg jelentős pénzjutalommal járó pályázatot a magyar diákoknak és tanároknak a 2020/2021-es tanévre. Határon túli magyar diákok és tanárok, így az erdélyiek is pályázhatnak. Benevezési határidő: november 25.

A kreatív fiataloknak 5 millió forint jutalom és támogatás, az eredményes tanároknak és középiskoláknak 10-10 millió forint jutalom, illetve támogatás jár.

A középiskolás fiatalok, a határon túli magyar fiatalokat is beleértve, egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak. A 3 db I. díjas, a 3 db II. díjas és a 4 db III. díjas pályázat készítői jelentős pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb határon túli díjazott fiatal. A verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2021. évi felsőfokú felvételi eljárása során. A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 ezer Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák egymillió Ft támogatást nyernek el. A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU fiatal tudósok versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj-átadási ünnepségen stb. Az arra alkalmas pályázókat a Start-up Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.


A pályázás leírása

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka terveivel. A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét a www.innovacio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2020. november 25-én 15 óráig. Az első fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2021. április 1-jén 14 óráig kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak 2021. április 14. és 23. között kötelező jelleggel max. 5 perces prezentációt is kell tartaniuk. A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 ezer Ft értékben járulnak hozzá. A verseny részletes pályázati felhívása és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételei a www.innovacio.hu/felhivas c. oldalon olvashatók.


Mit értékelnek?

A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények észszerű és világos értelmezése.

Az ifjúsági versenyről bővebben a Magyar Innovációs Szövetség www.innovacio.hu honlapján lehet tájékozódni.