2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az új választások megszervezéséig és érvényessé nyilvánításáig az egyetem magyar oktatóit kizárólag az előző szenátus magyar tagjai képviselik.

Alulírottak, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem oktatói, követeljük a 2011. évi 1-es számú oktatási törvény előírásainak pontos betartását egyetemünkön.

A 363-as számú cikkely értelmében a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem multikulturális és többnyelvű – román és magyar nyelvű – egyetemi besorolást kapott. A 135/1/b cikkely értelmében a multikulturális és többnyelvű felsőoktatási intézményekben külön tagozatokat/oktatási vonalat kell létrehozni a nemzeti kisebbségek nyelvén. Követeljük a külön magyar tagozat vagy oktatási vonal létrehozását, amit törvénytelen módon megakadályozott az egyetem szenátusa. Nem dolgozták ki az oktatási tagozat vagy vonal működési szabályzatát, amelynek tartalmaznia kellene a választási eljárást, illetve egyéb, a külön tagozat/oktatási vonal struktúráját érintő szervezési kérdéseket, ezért a magyar oktatókat megfosztották a választás lehetőségétől. Követeljük a törvénytelenül megszervezett választások semmissé nyilvánítását valamint új választások szervezését, a különálló magyar tagozat vagy oktatási vonal létrehozását, illetve az egyetemi chartának az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium általi jóváhagyását követően.

A 2012. február 23-i gyűlésen részt vett magyar egyetemi oktatók