2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rövidesen feltöltik az energiakártyákat

Kezdődik az energiaár-támogatás II. szakasza

Az ígéretek szerint szeptember 15-én töltik fel az utalványokat a második, 700 lej értékű részlettel. A maradék pénz is a kártyákon marad, és december végéig felhasználható. 
Eddig több mint kétmillió energiakártyát adtak ki és osztottak ki a rászorulóknak. Az első részletet, 700 lej értékben, februártól, a másodikat szeptember 15-étől, péntektől folyósítják. A második szakasz több mint 370.000 új kártya kinyomtatásával vette kezdetét. Az új kártyákat azok kapják, akik nemrég csatlakoztak a rendszerhez, valamint azok, akik időközben megváltoztatták a lakcímüket. Azok, akik megtartották az első szakaszban besorolt kedvezményezetti státuszukat, továbbra is használhatják a kártyáikat. A kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek számára nyújtott energiaár-támogatás módosításával a gyakorlatba ültetés szigorán is próbáltak enyhíteni. A 2022. évi 166-os számú sürgősségi kormányrendelet módosításáról májusban döntöttek, ugyanis egyértelművé váltak bizonyos hiányosságok. A módosítás szerint a kártyával 2023. december 27-ig bármikor ki lehet fizetni az energiaszámlát, és a tavalyi tartozást, elmaradást is lehet törleszteni (a büntetőkamat nélkül). Feltétel, hogy 2022. február 1. utáni tartozásról legyen szó, és az erről szóló számlát 2023. január 1. után állították ki. Emellett bővítették a tüzelőanyagok körét, amelyekre a támogatást el lehet költeni, így a gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet mellett butángáz, fűrészpor, szén, brikett, egyéb folyékony és szilárd tüzelőanyagok vásárlására is fel lehet használni. A támogatás minden olyan 60 év fölötti nyugdíjasnak, rokkantnyugdíjasnak, súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személynek jár, akinek a jövedelme 2.000 lej alatt van. Egy háztartásban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladhatja meg a nettó 2.000 lejt. A családtámogatási és a szociális segélyben részesülő családok is jogosultak a kártyára. Akik nem rendelkeznek romániai lakcímmel, nem kaphatnak kártyát. A támogatás háztartásonként csak egyszer jár, akkor is, ha egy háztartásban több jogosult lakik. Bár a támogatás fogyasztási helyenként csak egyszer adható, az azonos lakcímmel rendelkező valamennyi kedvezményezett neve felkerül a kártyára. Fizetni a Román Posta bármelyik épületében lehet, illetve azok, akiknek nincs lehetőségük elmenni a postára, a helyi postásnál vagy online is fizethetnek. Egy másik módosítás az volt, hogy a számlán a kedvezményezett nevétől eltérő név is szerepelhet, amennyiben a lakcím megegyezik. A fogyasztás helyének a címe meg kell egyezzen a kedvezményezett lakóhelyével (vagy a kedvezményezett bejelentett lakóhelyével). Annak, akinek a lakcíme eltér a kártyán levő lakcímtől, nyilatkozatot kell kitöltenie. Ha a kedvezményezettnek az energiakártyán szereplő címtől eltérő címe van, be kell mutatnia a bejelentett lakcímre vonatkozó energiaellátási szerződést plusz a kedvezményezett nyilatkozatát arról, hogy a támogatást a lakcímére veszi igénybe. Tűzifát csak olyan cégektől lehet vásárolni az energiakártyával, amelyek protokollszerződést kötöttek a Román Postával. 
Az államilag elismert tűzifa-beszállítók azonosítása érdekében a Román Posta lekéri az erdőgazdálkodók és erdőterületek nyilvántartásában lévő összes olyan állami és magánbeszállító listáját, aki jogosult a tűzifával való kereskedésre. Hozzávetőleg négymillió román állampolgár jogosult az energiaár-támogatásra a Román Posta által kézbesített energiakártyával, mellyel villany-, gáz- és távhőszámlákat lehet fizetni, illetve gázpalackot, tűzifát, fűtőolajat, fapelletet és egyéb fűtőanyagot vásárolni.

Fotó: Nagy Tibor


Közétkeztetési egységeket ellenőriztek

Az ételmérgezések megelőzése érdekében

Az ételmérgezések előfordulásának megelőzése érdekében június 26. és szeptember 3. között az üdülőtelepeken, a turisztikai szempontból jelentős helyeken, tömegrendezvényeken található létesítmények fokozott ellenőrzését rendelték el az állati és nem állati eredetű élelmiszerek előállítása, tárolása, szállítása és értékesítése során a higiéniai körülmények betartatása érdekében.
A Marosvásárhelyi Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság ellenőrei a nyári idényben 517 egységben ellenőrizték a közétkeztetési higiéniai szabályok betartását.
Többek között ellenőrizték:
– az élelmiszereket feldolgozó, tároló és forgalmazó, engedélyezett/bejegyzett létesítmények működésének egészségügyi és állategészségügyi feltételeit;
– a nyersanyagok felhasználhatósági idejét;
– az élelmiszerek kezelésére, előkészítésére, tárolására, kiszerelésére és tálalására vonatkozó feltételek betartását;
– a higiéniai és közegészségügyi szabályokat.
A feltárt hiányosságok:
– a helyiségek és a berendezések nem megfelelő karbantartása;
– az élelmiszerek nem megfelelő tárolása;
– a higiéniai körülmények hiánya;
– egyes közétkeztetési egységek nem rendelkeztek elegendő konyhai eszközzel;
– az élelmiszerek azonosításának hiánya.
Összesen 25 bírságot róttak ki 120.400 lej értékben, 11 egység figyelmeztetésben részesült, 168,2 kg nem megfelelő élelmiszert koboztak el. Ezenkívül három egység működési engedélyét bevonták, egyet ideiglenesen felfüggesztettek. Állati vagy nem állati eredetű élelmiszer fogyasztása miatt nem fordult elő ételmérgezés az említett időszakban – tájékoztatott az intézmény igazgatója, dr. Mihály Zoltán József. 

Illusztráció



Erdélyi Politikai Iskola

18–36 év közötti magyar fiatalok jelentkezhetnek

Szeptember 24-ig lehet jelentkezni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ingyenes képzésére. Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat hetedik évfolyama indul októberben, amelyre olyan erdélyi magyar fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a politika iránt, és hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni. 

A hat hónapos, öt alkalmat felölelő hétvégéből, valamint e-learning-tananyagok feldolgozásából és beadandók készítéséből álló képzés során a résztvevők az elméleti tudásuk bővítése mellett gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetnek. Az erdélyi magyar fiatalok számára kivételes lehetőségeket nyújt a kurzus, hiszen kötetlen formában beszélgethetnek magyar és külföldi politikai döntéshozókkal, valamint olyan támogató közösség részévé válnak, ahol a résztvevők a képzés elvégzése után is számíthatnak egymásra.

A magyar és angol nyelven zajló képzés tematikája négy pillérre épül: különböző készségfejlesztő tréningekre; politikai menedzsmentre (pártok működtetése, kommunikációs rendszerek és kampányok, közvélemény-kutatási módszertan, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések megvitatása); hazai és külföldi gyakorló politikusokkal, szakértőkkel folytatott háttérbeszélgetésekre, valamint az e-learning alapú oktatásra. A képzéssorozat vendégelőadói között minden évben elismert hazai és külföldi szakértők, politikusok szerepelnek. Előadást tartott már többek között Nicola Beer, az Európai Parlament alelnöke, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, Varga Judit volt igazságügyi miniszter, Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Frank Füredi, a University of Kent szociológus professzora, Claude Chollet, a francia Observatoire du journalisme nevű oldal alapítója, Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet vezetője, valamint David Venter, Nelson Mandela volt kommunikációs főtanácsadója. Az ingyenes képzéseket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) az RMDSZ-szel és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervezi, a programot a Pro Iuventute Egyesület támogatja. Az érdeklődők 2023. szeptember 24-én éjfélig adhatják le jelentkezésüket. Az Erdélyi Politikai Iskoláról és a jelentkezés feltételeiről bővebb információk a https://mcc.hu/erdelyi-politikai-iskola honlapon olvashatók.

Illusztráció


IX. Legszebb Erdélyi Magyar Dal

Október 15-ig lehet pályázni

Megújult erővel és lankadatlan lelkesedéssel keressük kilencedjére is Erdély legszebb magyar dalát! – áll az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület ifjúsági szervezetének felhívásában. Idén kilencedik alkalommal hirdetnek pályázatot minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatra tapasztalattól függetlenül be lehet nevezni.

A pályázat két elsődleges célja, hogy elősegítse és promoválja a minőségi, magyar nyelven íródott, itthoni dalok születését, emellett olyan tehetséges zenészeknek nyújtson bemutatkozási lehetőséget, akik másképp nehezebben kapnának nyilvánosságot. 

Pályázni lehet egyszemélyes produkcióval és zenekarral is, műfaji megkötés nélkül. A pályázó zenészek és zenekarok jelentkezését a Legszebb Erdélyi Magyar Dal: az év felfedezettje kategóriába várják. Hangsúlyt fektetnek a már sikeres zenekarokra is, hisz a középpontba a DAL fog kerülni. A pályázó zenészek és zenekarok tehát lehetnek teljesen amatőrök, avagy már jól ismert zenészek. A korhatárral kapcsolatban sincsenek megkötések. 

A másik kategóriában a közönségnek is teret adnak: a Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2023 címre a rajongók által lehet dalokat nevezni. A nevezett dalok közül a zsűri szakmai szempontok alapján kiválasztja a legjobb hatot, amelyek közül közönségszavazáson dől el, hogy melyik lesz Erdély legszebb magyar dala. Az egyetlen szabály az, hogy csak erdélyi zenekarok 2022. január 1-je után megjelent dalait lehet benevezni a versenybe. Az érdeklődők egy nevezőlap segítségével nevezhetik be kedvenc erdélyi magyar dalukat, mely megtalálható a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A felhívásra bármilyen zenei stílusban lehet nevezni, kifejezetten bátorítják az underground stílusokban alkotókat, hogy dalaikkal színesítsék a hazai zenei palettát. 

A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen online is közvetíteni fogják a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. Ha a körülmények megengedik, várják az érdeklődőket is a helyszínre. További részletek és a jelentkezési lap elérhető az EMKISZ honlapján. 


Közlemény 13 órával korábban

A gázár emelésének előjele 13 órával korábban

Erről jut eszembe 13 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 13 órával korábban

Hírek 13 órával korábban

Széltündér, libbenő 13 órával korábban

Három a feszt! 13 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató