2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ínyencségek Székely Termék védjeggyel

Ha házi, kézműves termékeket kellene kapásból felsorolni, bizonyára sok minden jutna eszünkbe, a fagyi azonban kevésbé. Bár környékünkön a fagyizás évszakfüggő, a fagylalt nyári ínyencségnek számít, egy sóváradi fiatal házaspár a téli fagyizás kultú-ráját próbálja meghonosítani; amellett, hogy házi, természetes alapanyagokból készült fagylaltjuk ízvilágát mindig az adott évszakhoz igazítják, egy igazi különlegességgel, sült fagyival is kedveskedtek vásárlóiknak a karácsony előtti Petry kézművesvásáron. Ott faggattuk őket a vállalkozásról, a termékekről.

A sóváradi Bíró Kinga és férje, Tóth Zoltán egy ideig külföldön, Svájcban dolgoztak, egy farmon, ahol tejtermékekből állítottak elő különféle finomságokat, többek között hagyományos kézműves fagylaltot. Ott sajátították el a mesterséget, majd miután hazaköltöztek, jött az ötlet, hogy saját vállalkozásba kezdenek, és egyedi, egészséges, házi alapanyagokból készült édességet állítanak elő a minőségre vevő vásárlóknak. 

Többféle fagylaltot forgalmaznak, sörbet típusút, amelyben legkevesebb 50 százalék a gyümölcstartalom, de tejszínes készítményeket is, tejszín, tojás és tej felhasználásával. Arra törekednek, hogy a minőségi, természetes alapanyagokat lehetőleg a környékről, megbízható forrásból szerezzék be. Manapság, amikor nagyon sokan szenvednek különféle érzékenységben, a Sóváradi Házi Fagylalt kínálatában a laktózra, gluténre érzékenyek, valamint a cukorbetegek is megtalálhatják az általuk is fogyasztható fagyit.

Fotók: Facebook


Az ízvilág évszak- és rendezvényfüggő

Miközben a boltokban az ipari mennyiségben előállított fagylaltok ízvilága általában kimerül a csokoládé, vanília és néhány gyümölcs változatában, a sóváradi házaspár folyamatosan arra törekszik, hogy újabbnál újabb és szokatlanabbnál szokatlanabb ízekkel lepjék meg a vásárlókat, mindig az adott évszakhoz igazodó ízekkel rukkolnak elő, ősszel például sokak kíváncsiságát kelti fel a gesztenyés, sütőtökös, mustos fagyijuk, télen, karácsony közeledtével pedig többek között mézespogácsa-ízesítésű finomsággal is megörvendeztetik az édesszájúakat. De nemcsak az évszakhoz, az egyes rendezvények hangulatához is próbálnak igazodni, a Vásárhelyi Forgatagon a Sörudvarban Tiltott Csíki Barna sörös, whiskys változatot, valamint a kibédi Erdélyi pálinkaház aszalt szilvás pálinkáját felhasználva készítettek fagylaltkülönlegességeket. A Borudvarban is alkalomhoz illő kínálattal voltak jelen, mustos, forralt boros gombócokat lehetett kóstolgatni. De nem mindennapi ízvilág köszön vissza a sós karamellás, fahéjas almás fagylaltjukban, sőt, még a hagymás változatot is kipróbálták. A gyerekek egyik nagy kedvence pedig a Kinder csokis csemege. 


Sikeresen pályáztak az eszköztár bővítésére

Az elmúlt évben a házaspár havonta jelen volt a marosvásárhelyi Rákóczi lépcső alatti utcában szervezett Petry termékvásáron, illetve az ország különböző részein, elsősorban a székelyföldi településeken vásárokon, fesztiválokon kínálták az édességet, így nagyon sokan megismerték, megszerették a sóváradi fagylaltműhelyben készült csemegéket, és visszatérő vásárlókká váltak. Érdeklődésemre Kinga elárulja, jó évet zártak, az elmúlt év két legnagyobb megvalósítása a Székely Termék védjegy használati jogának a megszerzése, valamint egy nyertes pályázat volt, amelyet a Bethlen Gábor Alaphoz nyújtottak be, és amelynek köszönhetően a sóváradi műhely értékes berendezésekkel gyarapodott. Hűtőt és egy professzionális sátrat vásároltak, amire nagy szükségük van az egyes rendezvényeken, vásárokon. 


Torokfájásra fagylalt? 

Mivel nálunk a fagyizás erősen évszakfüggő, a téli idényben általában csak a bevásárlóközpontok polcain lehet fagylaltot vásárolni, és a nátha, virózisok időszakában a vásárlók nagy része, torokfájástól tartva, ódzkodik is a jeges csemegétől, hiába áll a gyerek sóvárogva a fagylaltoshűtő előtt, gyakran hallani, hogy a szülő határozott válasza: nem, majd nyáron! A sóváradi házi fagylalt közösségi oldalát böngészve azonban, úgy tűnik, egyre több család, sok esetben kisgyerekes szülők rendelnek télen is finom házi édességet. Kinga szerint tévhit, hogy a fagyi torokfájást okoz, így télen sem kell tartani tőle, sőt, saját kislányánál a torokfájást gyakran ezzel orvosolja. 

A sóváradi házaspár egy ideje bevezette a házhoz szállítást, amikor egy bizonyos városba készülnek, előzőleg meghirdetik a közösségi oldalon, hogy házhoz viszik a vásárlók kedvenceit. Kinga megjegyzi, télen sokan a desszerteket dobják fel egy-két gombóc fagyival, mint mondta, van vásárlójuk, akinek a családjában nagy kedvenc a lava cake, amihez a vaníliás fagyi kiváló kiegészítő. A csokis változatból pedig nem tudnak eleget gyártani – teszi hozzá mosolyogva a férje. 

Bár igyekeznek hangsúlyt fektetni a termékeik minél szélesebb körű népszerűsítésére, a házaspár bevallja, a legjobb érzés számukra az, amikor azért keresik meg őket a vásárlók, mert ismerőseiknek, akik már kóstolták a fagylaltjaikat, elnyerte a tetszésüket, és ajánlották a sóváradi finomságot. 


Fagyi „bundában”

A marosvásárhelyi Petry vásáron legutóbb karácsony előtt lehetett megkóstolni a különlegességszámba menő sült fagyit. A recept, mint kiderült, nem is annyira bonyolult, mint ahogy első hallásra tűnik, érdeklődésemre Kinga elárulta, kívül forró, belül hideg, a gombóc fagyit kenyértésztába „bújtatják”, lefagyasztják, majd forró olajban hirtelen megsütik. Ízében és állagában egyaránt különleges. 

A házaspár általában maga értékesíti a portékát, ám nemrég közösségi oldalukon közölték a nyárádszeredai és környékbeli vásárlóikkal a jó hírt, hogy egy ideje a nyárádszeredai tejfeldolgozó saját, a Gabriella tejtermékeket forgalmazó képviseleti üzletében is megtalálható a sóváradi házi fagylalt, tizenötféle – köztük diabetikus és sörbet – változatban.