2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Húsvét az Erdély TV-ben

Vallási témájú, valamint szórakoztató műsorokkal, premierként pedig vetített filmekkel teszi ünnepibbé az idei húsvétot az Erdélyi Magyar Televízió.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel az Erdély TV igyekszik a képernyőn elérhetővé tenni a különböző felekezetek ünnepi szentmiséit, igehirdetéseit, értékes színházi produkciókat, valamint tanulságos beszélgetéseket, interjúkat. 


Lelki feltöltődésre

Nagypénteken 20 órától az udvarfalvi református egyházközség nagypénteki istentiszteletét, majd nagyszombaton 21:30-tól A feltámadás csendje címmel Szénégető István plébános húsvéti elmélkedését követhetik. Húsvétvasárnap az Erdély TV is élőben közvetíti 10:30-tól a húsvéti római katolikus szentmisét a csíksomlyói kegytemplomból, ezt 11:30-kor Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének igehirdetése követi, majd 12:30-tól a kolozsvári belvárosi unitárius templom húsvéti istentisztelete látható. 15:30-kor kezdődik a Márton Áron boldoggá avatási peréről szóló háromrészes dokumentumfilm-sorozat. Végül 17:30-kor jelentkezik a Hitélet műsor, amelynek témája Jeruzsálem – a virágvasárnapi ékes kaputól az üres sírig. Húsvéthétfőn 15:30-kor a Jakab Antal püspök életútjáról szóló Küzdve és bízva című film kerül adásba.


A kikapcsolódásra vágyóknak

Az ünnep apropóján az eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik az Erdély TV SzínHáz nevű projektje. A gyerekeket nagyszombaton és húsvéthétfőn délelőtt 10-től a kolozsvári Puck Bábszínház előadásával csalogatja a képernyők elé a tévéadó, húsvétvasárnap szintén 10 órától a Székely legendárium rajzfilmsorozat két részét nézhetik meg, 18 órától pedig az Arany János Rózsa és Ibolya című művéből készült mesejátékot. A felnőtt nézők figyelmébe a Kolozsvári Állami Magyar Színház Marie Jones Kövekkel a zsebében című előadását ajánlják. Illényi Katica hegedűművész koncertfelvételeit húsvétvasárnap 20 órától, valamint húsvéthétfőn 12:15 és 20:45-től tekinthetik meg.


Az egyedi tartalmakat igénylőknek 

A kolozsvári Video Pontes stúdió jóvoltából több olyan film került be az ünnepi műsorkínálatba, amit az Erdély TV első ízben vetít. Ide tartozik a Márton Áron boldoggá avatási peréről szóló dokumentumfilm-sorozat, valamint az Arany János művéből készült mesejáték is. A további, premiernek számító tartalmak: a kolozsvári Mátyás-szobor restaurálásának történetét összefoglaló Mathias Rex című film nagyszombaton 16:10-től, a Sipos László kolozsvári festőművészről szóló portréfilm szintén aznap 17:40-től, valamint a Szilágyi Domokos költőről szóló Az utolsó maszek című portréfilm húsvéthétfőn 17:10-től.

Húsvétkor az Erdély TV saját gyártású műsorai is különleges tartalommal jelentkeznek. Húsvétvasárnap a 13:30-kor kezdődő Üzenet szeretettel műsorban a jókívánságok és bátorító gondolatok mellett virtuális locsolásban lesz részük a nézőknek, 17 órakor a Pszichotrillák műsor a nem szokványos ünnepről szól, húsvéthétfőn a 20 órai Zebra pedig Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológust szólaltatja meg a jelenlegi életünkről.