2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sikeresnek bizonyult az első online felvételire való iratkozás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. A felhasználóbarát iratkozási felületnek köszönhetően gördülékenyen, fennakadás nélkül zajlott a beiratkozási folyamat. Az intézmény mindhárom karán jelentős mértékben növekedett a képzések iránti érdeklődés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az alap- és mesterképzéses szakokra összesen 1223-an jelentkeztek. 

A Csíkszeredai Karon alap- és mesterképzésen 18 szakot hirdettek meg, amelyekre összesen 391-en jelentkeztek, ami 37 százalékos növekedést jelent. A legkeresettebb szakoknak idén is a gazdasági informatika, könyvelés és marketing bizonyultak, a tandíjmentes helyekre kétszeres volt a túljelentkezés. A mérnöki képzések iránt is nagyobb érdeklődés mutatkozott, a legnépszerűbbnek a génsebészet szak számított. A humántudományokhoz kapcsolódó szakok esetében különösen a román–angol szakon volt versengés a tandíjmentes helyekért. A mesterképzések iránt továbbra is nagy igény mutatkozik, a vezetés és szervezés szakon beteltek a helyek, ahol 36-an jelentkeztek a 20 tandíjmentes helyre. Az eredményesen felvételizettek a július 28–31. közötti időszakban foglalhatják el a helyüket. A fennmaradt helyekre ősszel, szeptember 2–8. között hirdetnek online díjmentes felvételit.

A Kolozsvári Kar öt alap- és két mesterképzésen hirdetett helyeket, összesen 165-en iratkoztak be. A felvételin 47 százalékos növekedés volt tapasztalható, és több szakon is túljelentkezés volt. A kar valamennyi képzésén nőtt a beiratkozók száma, a filmművészet, fotóművészet, média alapszakon be is teltek a helyek, az ősszel induló táncművészet alapképzés népszerűségének bizonyítéka pedig a kétszeres túljelentkezés, így erre a szakra is csak jövőre iratkozhat fel, aki lemaradt. A filmtudomány mesterképzésre csak ősszel hirdetnek helyeket, ugyanekkor lehet majd iratkozni a karon fennmaradó helyekre is. 

A Marosvásárhelyi Karra idén a 13 alapképzési és négy mesteri szakra 667-en jelentkeztek, ami 60 százalékos növekedést jelent a tavalyhoz képest. A tandíjmentes alapképzési helyek 100 százalékban be vannak töltve. A legkeresettebbek a kommunikáció és közkapcsolatok, az informatika, valamint a fordító és tolmács szak volt, ahol többszörös volt a túljelentkezés. Növekedett az érdeklődés a mérnöki szakok iránt, és jobb lábbal indult az új erdőmérnöki képzés a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban. A fennmaradt helyekre a beiratkozás szeptember 4–7. között online, díjmentesen történik. (közlemény)