2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Valahogy sosem szerettem a meddő kifejezést, a gyerekáldásra várás éveiben annyira megbélyegző, megváltoztathatatlannak tűnő prófécia. Meddőségi kezelésre szakosodott orvosként és anyaként ma már megszelídült jelentése, és a meddőség inkább egy kihívásnak, egy hosszú, akadályokkal teli utazásnak tűnik, melyet viszont le lehet küzdeni.

Nem számít, hogy milyen hosszú út van mögötted, de ilyenkor új év kezdetén mindig él a remény, hogy talán ez az év fogja meghozni számodra az anyaságot. Persze mindig ott van a lehetőség, hogy mégsem, de klinikánkon is sokszor tapasztalom, hogy igenis lehetséges. 

Íme néhány hasznos tanács, ami segíthet :

* Figyelj a súlyodra! 20-30 éves korunkban évente szinte észrevétlenül két-három kilót felszedünk magunkra. Románia lakosságának 55 százaléka túlsúlyos. A súlyfölösleg, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolata már régebbről ismert, ma már viszont tény, hogy a túlsúlyosak nehezebben esnek teherbe, mint normál BMI-vel rendelkező társaik.

 A túlsúly a férfiak és nők termékenységére egyaránt hatással van. A zsírszövet eloszlása szintén fontos. A hasra lokalizálódó elhízás a nemi hormonok szintjének zavarát, rendszertelen ciklusokat és ezáltal csökkent termékenységet okoz. Tanulmányok kimutatták, hogy 12 hónap alatt az elhízott nők körében 66 százalék a létrejött terhességi arány a normális súlycsoportba tartozó nők 81 százalékához képest.

A kövérség a meddőségi kezelések sikerét is csökkenti. Túlsúly esetén kilenc százalékkal, fokozott elhízás esetén pedig 20 százalékkal csökken a lombikbébiprogram eredményessége. A jó hír az, hogy rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással a folyamat visszafordítható. Fokozottan elhízott nőknél a testsúly 5-10 százalékkal való csökkenése már visszaállíthatja a rendszeres ciklust, ami fokozza a termékenységet.

* Figyelj a helyes táplálkozásra! Fontos a teljes értékű gabonafélék fogyasztásának a növelése, ugyanakkor ügyelni kell a zsírszegény étrendre, kerüld a bő zsiradékban sült ételeket (sült krumpli, fánk), valamint a gyorséttermi menüket. Az omega-3 zsírsavak bevitele szintén fontos, segítik a magzat fejlődését, ezt tengeri halak, dió, lenmag fogyasztásával lehet növelni.Tanulmányok alátámasztják, hogy a mediterrán diéta (sok friss gyümölcs, zöldség, halfélék, zsírszegény étrend és olívaolaj) elősegíti a teherbe esést, míg a gyorsételek, a kis mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás megnehezíti.

A kiegyensúlyozott táplálkozás általában fedezi a napi vitaminszintet, folsav szedése viszont javasolt. Minimum 400 mikrogramm napi mennyiség ajánlott. A nők 50%-a nem tudja, hogy a terhesség előtt (!) és alatt a folsavat tartalmazó multivitamin szedése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az olyan fejlődési rendellenességek megelőzhetőek legyenek, mint például a nyitott gerinc. A folsav emellett csökkenti a vetélés és a születéskor fellépő rendellenességek kockázatát és gondoskodik a petesejtek egészségéről is.

Ezért javallott már akkor elkezdeni szedni a folsavat tartalmazó táplálékkiegészítőt, amikor elkezdjük a babaprojektet. Mivel a folsav vízben oldódó vitamin, a vizelettel együtt hamar kiürül a szervezetből, így folyamatos (mindennapos) pótlásra van szükség.

* Kerüld a dohányzást! A dohányzás a petesejt és hímivarsejt minőségét egyaránt károsítja. Ez igaz az aktív és passzív dohányzásra is. Nehéz felbecsülni a pontos számokat, de egyes vélemények szerint a dohányzás közel 40 százalékkal is mérsékli a fogamzás esélyét. Fontos információ lehet az is, hogy a dohányzás a termékenységi kezelések hatásosságára is negatív hatással lehet, így már egy szál cigaretta is súlyosan befolyásolhatja a családalapítási terveket. A dohányzás abbahagyása után viszont a folyamat visszafordítható.

* Óvakodj a xenoösztrogénektől! Hormonszerűen viselkednek, és felborítják a hormonális egyensúlyt, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak. Ilyen vegyületek például a ftalátok és a parabének, melyek megtalálhatóak a PVC-ben és más műanyagban. A veszély óriási, mert ételekbe kerülhet az élelemmel, de a mosogatószerekben éppen úgy megtalálhatók, mint a körömfestékekben, a cumisüvegekben, játékok festékében, samponokban, dezodorokban, arckrémekben.

Dr. Virginás Annamária, a Zygota Klinika nőgyógyász szakorvosa