2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nemzetközi állatorvosi szervezetek és szövetségek ajánlásai alapján

A marosvásárhelyi állatorvosok is konkrét óvintézkedéseket hoztak a Covid-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében a Nemzetközi Állatorvos-szövetség, az Európai Állatorvos-szövetség, a Román Állatorvosi Kollégium és a Magyar Állatorvosi Kamara ajánlásait figyelembe véve, a helyi körülményekhez és sajátosságokhoz igazodva.

Rendelés a Noé Bárkája kisállatklinikán


 Megkeresésünkre dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője elmondta, hogy Marosvásárhelyen egyes rendelők bezártak, de a többségük nyitva tart, és a sürgősségi ügyelet is működik. Az állatorvosok és asszisztenseik is fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve mindennapi tevékenységük során, hiszen elkerülhetetlen a gazdikkal való kontaktus, de hivatásbeli esküjüknek eleget tesznek. Ezért fontosak azok az óvintézkedések, amelyek az állatorvosok és a szakszemélyzet védelmét szolgálják.

 – Az állatorvosi vizit előtt, ha a gazdi nem biztos a vizsgálat fontosságában, kérjen telefonos vagy online segítséget a felkeresendő rendelőtől, egyébként is a telefonos egyeztetés szükséges minden esetben. A gazdiknál legyen egészségügyi könyv és a kijárási tilalom miatt elrendelt egyéni felelősségvállalási nyilatkozat kitöltve. 

– Amennyiben az állattartó csak vásárolni szeretne (például gyógyszert), jelezze előre e-mailben, hogy lehetőség szerint a rendelőben előkészíthessék a csomagot. Erre a túlterheltség miatt nem minden esetben van lehetőség, de amennyiben igen, jelentős segítség lehet mindenki számára. 

– Lehetőség szerint csak sürgős esetben keresse fel állatorvosát, de csakis előzetes egyeztetést követően.

– Az állatot csak egy egészséges felnőtt kísérje el a rendelőbe. 

– Érkezéskor várakozzon a rendelőn kívül, és várja meg az utasítást a továbbiakra vonatkozóan. 

– Lehetőség szerint fertőtlenítse kezét az állatorvosi rendelőbe lépés előtt. 

– Kerülje a testi érintkezést (kézfogás), és tartson legalább 2 méter távolságot. 

– Ne érintsen  meg semmit a váróteremben vagy a kezelőhelyiségben. 

– Lehetőség esetén válassza a kártyás fizetést. 

Fertőtlenítés klórhexidines samponnal vagy szappannal

A kutyák lakótelepi sétáltatása a mindennapi szükségleteik elvégzése érdekében rövidebb időszakokra engedélyezett, de az állatorvosi kamarák ajánlásait és a higiéniai előírásokat be kell tartani. A Román Állatorvosi Kollégium ajánlásai értelmében is a társállatokat csakis pórázon ajánlott sétáltatni a lakhely közelében. Kerülni kell a személyi kontaktust, be kell tartani a fertőzésveszély megelőzése érdekében előírt legkevesebb 1,5 méteres távolságot, ugyanakkor kerülni kell, hogy bárki hozzáérjen az állathoz vagy meg- simogassa.

Séta után a kutya tappancsát ajánlott klórhexidin-tartalmú samponnal, kutyasamponnal vagy normál szappannal megtisztítani és alaposan leöblögetni. Fertőtlenítő törlőt is lehet használni, azonban ha kiütések jelentkeznek, a kezelő állatorvostól telefonon kell tanácsot kérni. A kétszázalékos klórhexidin- tartalmú samponnal akár naponta többször is lehet a lábakat tisztítani, a 3–4 %-ost fel lehet hígítani. Klórhexidines sampon kapható az állatpatikákban, egyébként nagyon sok dermatológiai esetben használatos. Bőrápolónak, -puhítónak pedig naponta egyszer lehet körömvirágkenőcsöt alkalmazni a talppárnákra. 

A kutyakozmetikák még működnek

Amint a szakember elmondta, egyelőre (március 26-án, sz.m.) nincsenek letiltva a kutyakozmetikák. Az állatokat átveszik az ajtóban, és a művelet után hasonlóképp adják át a tulajdonosnak. Gyakran és alaposan mosson kezet a gazdi  a kutyájával való foglalatosság előtt és után, amikor az edényeivel vagy táplálékával jár, és kerülni kell az állat puszilgatását, babusgatását ebben az időszakban. 

Több ezer kutyán és macskán végeztek állatkísérletet, a Covid-19 koronavírussal való fertőzöttséget azonban egyetlen esetben sem mutatták ki. Azok a kísérletek és teszteredmények is negatívak lettek, amelyekkel azt próbálták kimutatni, hogy a kutya elkaphatja-e az embertől a vírust vagy terjesztheti-e azt. 

A Nemzetközi Állatorvosi Szövetségek és a Román Állatorvosi Kollégium szerint jelenleg nem rendelkeznek olyan jellegű bizonyítékokkal, miszerint az állatok megfertőződhetnek a Covid-19 koronavírussal, netalán terjeszthetnék azt – tájékoztatott dr. Pálosi Csaba.