2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nagysármási napok keretében szombaton szervezték meg a város nemrég  felújított piacterén a IX. szarvasmarha-bemutatót. A város- és környékbeli gazdák a négy kategóriában összesen 59 egyedet hoztak el a megmérettetésre.


A nagysármási napok keretében szombaton szervezték meg a város nemrég  felújított piacterén a IX. szarvasmarha-bemutatót. A város- és környékbeli gazdák a négy kategóriában összesen 59 egyedet hoztak el a megmérettetésre.
Ioan Mocean mérnök, Nagysármás polgármestere megnyitóbeszédében kiemelte: kilenc év után elmondható, hogy a bemutatók hagyományossá váltak, hiszen, ha nehezen is, de sikerült évente megszervezniük. Nem csupán ösztönözik a gazdákat a benevezésre, hanem alkalmat biztosítanak arra, hogy az állattenyésztők a mezőgazdasági és állattenyésztési szakágazatok megyei vezetőivel találkozzanak, elmondhassák gondjaikat, a megoldásokról kérdezzék őket. A szombati bemutatót a helyi vállalkozók és a Megyei Mezőgazdasági Kamara támogatásával sikerült megszervezni.
Timar Liviu mérnök, a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy Nagysármáson és környékén kedvezőek az éghajlati és talajvisznyok az állattartásra, a tejtermelésre, ezért fontos, hogy az állomány minőségi állatokból tevődjön össze. A meghívott szakemberek sorában dr. Suba Kálmán, a Megyei Állatnemesítési és Szaporodásbiológiai Hivatal igazgatója ismertette az állományok genetikai felújításának fontosságát, majd az ügynökség nevében oklevéllel tüntették ki a szervezőket – Ioan Mocean polgármestert, Sallai Imre alpolgármestert, Dorin Moancă állattenyésztő mérnököt, dr. Moga Sorin helyi állatorvost az évek során kifejtett kitartó munkájukért. Ileana Guşatu, a Megyei Mezőgazdasági Kamara igazgatója köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a kamara munkatársainak alapvető célja a mezőgazdasági termelők, az állattenyésztők támogatása. Szombaton a technikai feltételek biztosítása mellett a mezőgazdasági kamara állta a kategóriánkénti I. díjakkal, a legfiatalabb, a legidősebb tenyésztőnek és a legszebb tőgyért valamint a kiállítás nagydíjával járó járó pénzjutalmat is.
A megmérettetés négy – többször ellett tehenek, elsőborjas tehenek, vemhes üszők és tenyészüszők – kategóriában történt.
 A kiállítás szakkommentátorai dr. Suba Kálmán és Nicolae Drăgan, a Megyei Mezőgazdasági Kamara mérnöke voltak. Az egyedek állaga valóban elég nehéz próba elé állította a bírálóbizottságot. Egyre több minősítési szempont figyelembe vételével végül sikerült kiválasztani a legszebb egyedeket. Mind a négy kategóriában I. (150 lej), II. (120 lej), és III. (100 lej) díjat adtak át. A kiállítás nagydíjának értéke 200 lej volt. Minden egyes gazda, aki részt vett a rendezvényen, egyedenként 30 lejes részvételi díjat vehetett át.