2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Így is lehet szórakozni

 2020. március 23-án indult el a virtuális fesztivál: rendhagyó, de minden megtalálható benne, ami fellelhető a nem otthoni kiadásokban is. Itt is van zene, tánc, képzőművészet, színészet. Az alkotók elküldik az otthon készített videókat a fesztivál szervezőinek, és ők publikálják azokat a Facebookon. Mindez teljesen ingyenesen történik azért, hogy kellemesebben teljen a karantén időszaka. A fesztivál, bár nemrég indult, már a negyedik kiadását éli, hiszen a Facebook nem engedélyez 15 napnál hosszabb eseményt. 

 Az eseményről Szilágyi Nóra és Demeter József szervezőket kérdeztük.

  Szilágyi Nóra: Az emberek pozitív visszajelzése nagyon jólesik

  – Hogyan született meg a fesztivál gondolata?

 – Elsősorban onnan jött az ötlet, hogy én is itthon maradtam nagy hirtelen, hiszen a színházat is bezárták. Az elején nem tudtam, hogy mihez kezdjek magammal, pánikoltam is. Szerintem ez az érzés nagyon sok ember számára ismerős. Elkezdtem gondolkodni azon, hogy mi segíthet ebben az állapotban, és arra jutottam, hogy a zene jó orvosság lehet. Én is zenészként, énekesként próbáltam valamit alkotni, és közben láttam, hogy megjelentek különféle videók zenésztársaktól, ismerősöktől, akik otthon felvettek egy produkciót, és megosztják azt az emberekkel. Ezeket azonban nem sokan látták. Innen indult az ötlet, hogy miért ne csináljak egy online fesztivált legalább azon barátaim számára, akik már alkotnak. Egy jó lehetőségnek tartottam, hogy meg tudják magukat mutatni több ember előtt. Innen indult a fesztivál gondolata. Ezután felhívtam Demeter Józsefet, Döme barátomat, akinek egyből nagyon tetszett a dolog. Mindkettőnknek nagyon sok zenész ismerőse van, és akkor úgy egyeztünk, hogy mindketten felhívjuk a körülöttünk levő zenészeket, és Erdély-szerte próbáljuk megmozgatni a művészeket. Nem túl erőszakosan próbáltuk, időnként felhívtunk egypár embert, hogy van-e kedvük hozzá. Volt, akinek már volt készen videója, és volt olyan is, aki a mi kedvünkért készített. Szép lassan így indult. 

Szilágyi Nóra


 – Tehát a fesztivált úgy kell elképzelni, hogy a zenészek elküldik a videókat, és az felkerül a Facebook-oldalra, ahol meg lehet nézni, és visszajelzéseket lehet küldeni?

 – Így van. Az eredeti ötlet az volt, hogy mindenki egy linket küldjön, mert ha a saját YouTube-csatornájára teszi fel, akkor ott is nézettséget generálunk. Azonban nem mindenkinek volt saját YouTube-csatornája, olyan is volt, hogy a Facebook-oldalán osztotta meg a videót, és azt a linket küldte át. Ebből adódtak technikai zavarok, hiszen volt olyan videó, ami privátként lett megosztva, tehát csak egypár ismerős láthatta. A lényeg az, hogy mi kapjunk vagy egy videót vagy egy linket, amit megosztunk. Ezt pedig megnézik a mi nézőink, és elméletileg a magyarországi Maradj otthon! fesztivál nézői is, hiszen velük is kapcsolatba léptünk még induláskor. Az első kiadásnak nagy nézettsége lett, a gond az volt, hogy újra kellett indítsam, ezért tartunk már a negyedik kiadásnál. Ebből kifolyólag nem mindenki jelölte vissza, hogy ott lesz vagy érdekli, és nem mindenki kapott értesítést róla. Több oldalon osztottam én is és Döme is, reméljük, hogy ezek segítségével még több emberhez eljutott.

 – Milyen tapasztalatok származtak az első három kiadásból?

 – A legkellemesebb tapasztalat az volt, hogy nagyon sokan örvendtek a felkérésnek, mert lehet, hogy másképp nem tudták volna reklámozni magukat, vagy nem írtak volna új dalt, hiszen új dalok is születtek a fesztiválra. A visszajelzések is nagyon pozitívak voltak.

 – Hogy lehet ezen a fesztiválon bulizni? Gondolok itt arra, hogy otthon a fiatalok nézik ezeket a videókat, és egyedül egy üveg sörrel a kezükben buliznak a nappaliban?

 – Körülbelül így. Vannak dj-bulik is, hiszen közben már ilyen kategóriában is teszünk közé videókat, és más felületeken is lehet találni hasonló videókat. Ezekre a bulikra úgy lehet bekapcsolódni, hogy a néző vesz a kezébe egy üveg sört vagy egy pohárt bort, és élvezi a zenét. Ez a mi esetünkben is így néz ki.

 – Miben különbözik az erdélyi Maradj otthon! fesztivál a magyarországi kiadástól? Hiszen a kettő nem ugyanaz.

 – Nem, nem ugyanaz. Egyszerre indultunk körülbelül, talán egy-két nap eltérés volt. Annak érdekében írtam oda, hogy Erdély, hogy lehessen megkülönböztetni. A magyarországi kiadás sokszor élőben is látható, és nagyon sok hírességet megszólítottak, hogy egy bizonyos időpontban jelentkezzenek be élőben. Én csak az eléjén követtem, hogy lássam, hogy miben más. A magyarországi kiadással ellentétben mi arra gondoltunk, hogy a kisebb zenészeknek is adjunk lehetőséget, tehát nem feltétlenül a sztároknak. Például ha valaki otthon gitározik, és felveszi, akkor neki is legyen bemutatkozási lehetősége. Mindezt pedig nem élőben és nem konkrét órához kötve. Mi egy kicsit szabadabban hagytuk. Volt olyan nap, hogy 3-4 videó is érkezett, vagy 5-6, azonban volt olyan nap is, amikor nem érkezett felvétel, de ekkor sem éreztük azt, hogy ez gond lenne. Például, a harmadik kiadásnál is, egy kicsit alábbhagyott a videók száma, de biztosak vagyunk abban, hogy lesznek új jelentkezők, ha pedig nem, akkor megkeresünk embereket. Összeségében tehát a miénk abban különbözik a magyarországi fesztiváltól, hogy nem jellemző az élő bejelentkezés, és nem nagy sztároknak szól, hanem is-is. Inkább az erdélyi zenészeinknek szól. Én is és Demeter József is szóltunk zenész ismerőseinknek, például így került be Nagy János Erkel Ferenc-díjas zongorista Magyarországról, aki többször lépett fel Csíkszeredában is, sőt még magánórákat is tartott az érdeklődők számára. Ő például egy református templomi éneket dolgozott át jazz-zongorára.

 – Említsünk meg egypár fellépőt, hogy kik voltak eddig, és kikre lehet még számítani.

 – Én először Koszikának szóltam, mert tudtam, hogy ő tapasztalt ebben a műfajban, de végül nem ő lett az első, hanem Boldizsár Szabolcs csíkszeredai fuvolista, aki már gyártott otthon videókat. Véleményem szerint egy nagyon tapasztalt és jó művész, aki több zenekarban is játszik. Akit kiemelnék, az egy csíkszeredai páros, a KVAB; ez volt az első fesztiválfellépésük. Elmondták, hogy nem gondoltak arra, hogy pizsamában fognak fellépni életük első fesztiválján, de ez most így sikerült. Nagyon szeretnék, hogy miután beindul a valós fesztiválszezon, oda is kapjanak meghívást. Őket nagyon szerettem. Nagyon-nagyon sok jó zene érkezett, nehéz feladat válogatni. Érkezett alkotás egy marosvásárhelyi származású, Bukarestben élő gitárostól, Alex Mantól és a párjától, Gabriela Costa jazzénekesnőtől. Kiemelném még a csíkszeredai Szuverén Krú rapperbandát, a Luiza&Jazzpar Triót és a szatmárnémeti Dorchipelagót. Még sorolhatnám, de nagyon sokan vannak, hirtelen ezek jutottak eszembe.

Demeter József „Döme”: Ez egy magyarságot összefogó fesztivál!

 – Hogyan indult el a Maradj otthon! fesztivál?

 – Március 12-től május elsejéig 22 Jazz&Blues Clubban megtartandó rendezvényt kellett lemondjunk, közöttük volt a 12 éve futó dzsesszfesztivál is. Én is és Nóra is szervezünk koncerteket, és nekem nagyon nagy dolog volt, és kimondottan kellemesen érintett, hogy felhívott a Maradj otthon! fesztivál ötletével. Vállaltam, hogy a marosvásárhelyi zenészeket, illetve magyar érdekeltségű zenészeket felhívom, sőt a román zenészeket is felhívtam, akiknek van kötődésük Marosvásárhelyhez, ilyen például Alex Man is. Beszéltem gyerekzenészekkel is, mint Póra Zoltán, még az esküvői zenészeket sem hagytam ki. Pozitív visszajelzésként fogom fel, hogy mindenki örömmel fogadta az ötletet, és otthon felvett egy-két zeneszámot, és elküldte. Volt, aki azt hitte, hogy egy nagyon profi vételre van szükségünk, de nem erről van szó. Ez egy karanténfelvétel, nem kell kimagaslóan színvonalas legyen, a lényeg azon van, hogy élvezhető legyen. Véleményem szerint ez egy nagyon jó kezdeményezés. Főleg annak fényében, hogy az emberek az első hónapban otthon voltak, betartották a kijárási korlátozást, és ebből adódóan unatkoztak. A nagy többség vágyott valami érdekességre, kuriózumra. Az elején nagy volt az érdeklődés, most egy kicsit csökkent, de azért még kapunk felvételeket, és reméljük, hogy újra beindul a lelkesedés. Múlt héten például beszéltem Sárik Péterrel, aki azt mondta, hogy meg fog lepni születésnapja alkalmából egy videófelvétellel, tehát rá is lehet számítani. 

Demeter József

  – Milyen visszajelzéseket kapott az eddigi fellépőktől?

 – Volt, aki idegenkedett az ötlettől és kellett egy kis győzködés, hiszen senki nem tudta elképzelni, hogy végül hogyan fog kinézni a teljes kép, mert ez a fesztivál egy teljesen új dolog. Ilyenkor elmondtam, hogy Erdélyből és Magyarországról is, valamint a világ különböző részeiről fogják megtekinteni a zenei alkotásokat, és ez egy jó alkalom, hogy megismerjék az adott művészt, végül is ez egy magyarságot összefogó fesztivál. Valamint egy jó lehetőség arra is, hogy felkarolják az adott zenészt, zenekart, mert lehet, valaki látta a feltöltött videót, és meghívja egy fellépésre. Szerencsére végül jól jött ki, előbb vagy utóbb mindenki belátta, hogy ez egy jó dolog. 

 – Milyen visszajelzések vannak a nézőktől?

 – A nézők is szeretik, hiszen szerintem már szükség volt zenés programokra. Én is teszek fel különböző zenéket a Jazz Facebook-oldalára. Azt láttam, hogy az utóbbi pár napban lankad az emberek érdeklődése. Vannak olyan napok, amikor több százan megnézik a videókat, és van, amikor csak 10-20 ember; esős időben, amikor az emberek még többet ülnek otthon, nagyobb az érdeklődés.

 – Ki az a fellépő, aki a legemlékezetesebb volt az Ön számára?

 – Számomra Alex Man és Gabriela Costa volt a legemlékezetesebb, első pillanattól kedvenceim. De nagyon jóleső érzéssel tölt el, hogy sok a fiatal, akiknek nagyon kellemes a hangja, csak sajnos ritkán hallják őket az emberek. Remélem, hogy a fesztiválnak köszönhetően többen megismerik őket is. Én úgy érzem, hogy minden zenét szeretek, számomra mindegyik jó, és ezek mind újdonságok mindenki számára.

 – A jövőre nézve, majd ha elindul a rendes fesztiválszezon, még fognak online fesztivált szervezni?

 – Én már régóta dolgozom azon, hogy egyes koncerteket majd élőben online is fogunk közvetíteni. Ehhez már megvan a technikai felszerelés is. Ez a projekt úgy fog kinézni, hogy amikor megy a koncert élőben, a számítógép előtt ülve is meg lehet majd nézni. Természetesen nem minden koncert esetében, teljesen véletlenszerűen fogom elindítani ezeket a közvetítéseket, és másnap, miután lejárt a koncert, törölni fogom. De én mindenképpen szeretném folytatni az online vonalat is. Azonban azt még hozzátenném, hogy közönség nélkül nagyon furcsa zenélni, ezt saját tapasztalatból is mondom, hiszen én dj is vagyok. Tehát a zenei világban nagyon fontos érezni a közönség impulzusát, jó látni a reakciókat. Összegezve: jó online, de élőben teljesen más.



Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató