2024. july 5., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hírek

Add tovább

„Add tovább!” – egy kedves gesztust, egy jó szót, őszinte mosolyt, meleg ölelést, egy apró figyelmességet adj tovább! A marosvásárhelyi unitárius ifjúsági egylet tagjai (MaDFIE), az Add tovább mozgalomhoz csatlakozva, karácsony előtt 500 apró kis ajándékkal lepik meg december 21-én, ma 18 órától a járókelőket, hogy egy pillanatra megállva mosolyt csaljanak az emberek arcára.  Fogadják szeretettel! 


Figyelmeztető forgófénnyel közlekednek a hegyimentők 

Kitartó lobbizásnak köszönhetően elfogadta a parlament azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek alapján a hegyimentő szolgálat gépkocsijaira is felszerelhető és használható a figyelmeztető forgófény, amelyet bevetéskor kapcsolhatnak be a járművezetők. A módosított jogszabályt a napokban közlik a Hivatalos Közlönyben, és 60 napon belül lép érvénybe. Kovács Róbert, a Maros Megyei Speciális Barlangi és Hegyimentő Szolgálat vezetője tájékoztatott, hogy megyénkben négy autóra szerelik fel a figyelmeztető lámpákat, ezeknek a felvásárlását és az üzembe helyezését megelőlegezik a megyei tanács költségvetésében, ami nem nagy összeget jelent. Annál nagyobb a haszna, hiszen az idén is több mint 200 bevetésen voltak, némelyik esetben a másodpercnyi késés is életbe került volna. Valószínű, hogy jövő februártól láthatjuk a közlekedésben a figyelmeztető fénnyel felszerelt járműveket, amelyeknek a törvény szerint elsőbbséget kell adni a forgalomban. 


Nem lesz utcai szilveszter Szászrégenben 

Tartalmas karácsonyi ünnepet szervezett a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal. A múlt hétfőn, a város főterén nyílt ünnepi vásárban karácsonyig lehet válogatni az ajándékok közül, de bő gasztronómiai kínált is várta az érdeklődőket. Télapó-vonat is közlekedik, a Petru Maior térről 12 órától este 7-ig félóránként indul. A járata központi parkot megkerülve oda is tér vissza. A karácsonyt megelőző időszakban a polgármesteri hivatal az Eugen Nicoara Művelődési Otthonnal közösen gazdag, román és magyar nyelvű, az alkalomhoz illő kulturális programot szervezett, így emiatt elmarad az utcai szilveszter. Az óévet tűzijátékkal búcsúztatják. 


Az iskolai zaklatásról tartottak előadást 

December 16-án a rendőrség iskolai biztonságért felelős osztálya Zágorban középiskolás diákokkal találkozott, akikkel az iskolai zaklatásról – kialakulásának a körülményeiről – mint antiszociális tevékenységről és a megelőzésről beszélgettek. A tájékoztató sorozatot jövőben is folytatják. 


Újra élőben az Eurock Christmas 

December 22-én, csütörtökön 19 órától a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban újra élőben tartják meg az Eurock Christmas karácsonyi minirockfesztivált. A rendezvényt először 1998-ban szervezték meg, 2011-ben vette fel az Eurock Christmas nevet, legutóbb, 2020-ban online lehetett követni a fellépő együtteseket. 


A Kamaszok színtársulat előadása 

A Kamaszok ifjúsági színtársulat tagjai december 21-én, szerdán este 7 órától a marosvásárhelyi vár Kapubástyájában Kozsik József által írt és rendezett –a szereplők korához illő – jeleneteket adnak elő, az idén utoljára. 


Hahota-bemutató 

A Hahota színtársulat december 28-án, szerda este 7 órától a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében mutatja be a Megette a fene az egészet című szilveszterikabaré-előadását. A további előadások december 29-én, 30-án és 31-én este 7 órától, valamint január 2-án, 3-án, 4-én, 5-én, 6-án, 7-én, 8-án,13-án, 14-én, 20-án, 21-én, 22-én, 27-én, 28-án és 29-én szintén este 7 órától lesznek. Fellépnek: Puskás Győző, Gönczy Katalin, Cseke Péter, Halmágyi Éva, Szőlősi P. Szilárd, Kelemen Barna és Jakab Bodoni Ildikó, rendező: Kovács Levente. Jegyek kaphatók a Maros Művészegyüttes és a Kultúrpalota jegypénztárában, valamint a World Travel Shop utazási irodában (Aurel Filimon utca 17. szám). 


A Spectrum Színház ünnepi ajánlata 

December 26-án, hétfőn és 28-án, szerdán 19 órától a Beugrás című bűnügyi komédiát (írta és rendezte Kovács Levente) láthatja a közönség. A produkció a fordulatos, meglepő cselekménysor, a pikáns helyzetek és a nyelvi humor, valamint a pezsgő színészi alakítások révén igazi kikapcsolódást nyújt a színház nézőinek. Szereplők: Márton Emőke-Katinka, Szász Anna, Pál Hunor, Tasnády Ádám, Kárp György, Tatai Sándor és Kerolájn m.v. December 29-én, csütörtökön délután 5 órától a Petőfi-év tiszteletére készült Bolond Istók című előadásra várják a nézőket. A produkcióban a költőóriás vándorszínész kora, korai verselése, levelei, szerelmének és költészetének beteljesülése és a forradalmi eszmékkel átfűtött hazafias versei köszönnek vissza zenés-játékos formában. Rendező Török Viola. A produkciót január 1-jén este 7 órától megismétlik. Helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. Jegyvásárlás: december 26-án, 28-án és január 1-jén du. 5–7 óra között, valamint 29-én du. 3–5 óra között.


Lehet jelentkezni a 2023-as a katolikus főegyházmegyei kreativitásversenyre

2023-ban a XV. alkalommal szervezik meg az erdélyi katolikus főegyházmegyei kreativitásversenyt, amely a hagyományokhoz híven minden iskoláskorú gyereknek és fiatalnak próbál lehetőséget biztosítani kreatív képességeinek versenyszerű bemutatására 12 versenykategóriában (rajz, fotó, naptár, plakát, dombormű/körplasztika, irodalom, szavalat, bábjáték/dramatizálás, rövidfilm, vokális és hangszeres zene, tánc és sport). A vetélkedő Marosvásárhelyen, a Keresztelő Szent János-plébánia / Pro Vita Cristiana Alapítvány és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum szervezésében április 14–15-én lesz. A vetélkedőre a kreativitas_ms@yahoo.com e-mail-címen lehet bejelentkezni, illetve el kell küldeni az adatokat a szekciófelelősöknek is. 2023. február 17-ig tart a regisztráció. A jelentkezők számának függvényében készül el a költségvetés, a lehetséges támogatások felmérése (a regisztrálók részéről is érkezhet támogatás) és a kategóriák pontos beosztása. Ezt követően március 17-én zárul az adatellenőrzés (a regisztrációk bevezetése után a résztvevők listájában az esetleges elírások, hibák javítása), ugyanakkor a jelentkezők értesítést is kapnak, hogy az általuk választott aktív versenykategóriára pontosan milyen időpontban és helyszínen kell megjelenni.


Közbeszerzésen a szászrégeni terelőút 

Felkerült az elektronikus közbeszerzési rendszerbe (SEAP) a Szászrégen 12 km-es kerülő útjának kivitelezésére kiírt versenypályázat. A jelentkező cégek 2023. február 28-ig nyújthatják be ajánlataikat. Mint ismeretes, több mint egy évtizede tervezik annak a terelőútnak a megépítését, amely a nagyteherforgalmat Marosvásárhely és Maroshévíz között kivezeti a városból. A tervek szerint a beruházás értéke meghaladja a 645 millió lejt. A tervet a Nagy infrastruktúra operatív programon keresztül finanszírozzák, az útügyi hatóság (CNAIR) támogatásával. 


Autószerelő cégeket ellenőrzött a gépkocsi-lajstromozó hivatal

Októberben és novemberben 650 autószerelő-, tachográfot és sebességkorlátozó berendezéseket felszerelő és az időszakos műszaki ellenőrzést végző műhelyekben vizsgálódtak az országos gépkocsi-lajstromozó hivatal (RAR) ellenőrei. 143 műhelyben büntettek összesen 820.000 lej értékben, volt, ahol felfüggesztették a műhelyek tevékenységét. Az ellenőrzött műhelyek 10%-a feketemunkát végzett, így hivatalosan nem vonhatók felelősségre a gépkocsi utólagos hibájáért. Az engedélyezett autószervizek listája megtalálható a www.rarom.ro honlapon, ahol egy új szolgáltatást is beindítottak. Amennyiben az ügyfelek elégedetlenek valamely kirendeltség munkájával, a www.rarom.ro „Şefi Reprezentanţe” elérhetőségen panaszt tehetnek az érintett egységről a kirendeltségvezetőnél. 


Újabb lakók érkeztek a marosvásárhelyi állatkertbe 

A napokban az Állatkertek Európai Szövetsége (EAZA) csereprogramjának az égisze alatt újabb állatok érkeztek az állatkertbe. Budapestről tíz szurikáta, egy muntjak szarvas, Benett-kenguru és kék-sárga színű arapapagáj érkezett, a gödöllői Biodiverzitás Központ harminc gyöngytyúkkal gazdagította Marosvásárhely állatkertjét. A gyöngyösi állatkertből egy leopárd, a miskolci Vadasparkból egy guereza majom, a debreceni állatkertből szintén egy guereza majom egy Valisier-juh költözött Marosvásárhelyre. Az állatok már láthatóak a számukra kialakított kifutókban. 


Folytatódik az Angyalok a városban gyűjtőakció 

Száz lélek, száz kabát címmel hirdetett adománygyűjtő akciót az Angyalok a Városban Egyesület. E meghirdetett célnak megfelelően sikerült 100 marosvásárhelyi hányatott sorsú gyereknek egy-egy vadonatúj, meleg téli kabátot vásárolni, amelyet az üzletben a gyerekek választottak ki maguknak. A megajándékozott száz gyereket öt különböző szociális egyesület és alapítvány jelölte ki. Az akció karácsonyig tart. Aki még adományozna, megteheti a Kovács, az Eldi, a Timko és a Diószegi kenyérüzletekben, a Domenelben és a Fazakas hentesáruboltokban, vagy átutalhatja az összeget a Asociatia Ingerasii Orasului – Angyalok a Városban Egyesület RO76BREL0002003194980100 számú bankszámlájára. 


Kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik 

December 21-én 20 órától a K’arte szobában kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Winter Games (Téli Játékok) címmel. A projekt 5. kiadásának témája a karácsonyi ünnepkör, amely a kortárs művészetben meglehetősen elhanyagolt, óvatosan kezelt, már-már tabunak számít. Mindez annak is tulajdonítható, hogy a téma bizonyos értelemben „elkopott”, kisajátította a fogyasztás és a reklámipar: a mindennapi vizuális terünkben az ünnepek idealizálatlan, giccsmentes, valódi arcával alig találkozunk. A Winter Games (Téli Játékok) c. kiállítássorozaton olyan alkotások láthatók, amelyek őszintén beszélnek karácsonyról és karácsonyokról, hiteles fogódzókat keresve a téli ünnepek körül megélt élménykavalkádban. Kiállítók: Ioan Bunuş, Krnács Ágota, Cătălina Nistor, Rizmayer Péter. A tárlat kurátora Ungvári-Zrínyi Kata. A kiállítás január 4-ig látható.


Találkozások

December 22-én, csütörtökön 18 órától a marosvásárhelyi Vártemplomban kiállítással egybekötött kottabemutatóra kerül sor. A Makkai Gyöngyvér Egynemű vegyeskari művek című kötetében megjelenő kórusműveket Nagy Annamária illusztrálta. Az istentisztelet után az illusztrációk kiállítása mellett a közönség egy rövid zenei előadást is meghallgathat, amelyen a szerző műveiből adnak elő. Fellépnek: Madaras Ildikó és Suba László (ének), a marosvásárhelyi Vártemplom Musica Humana női kamarakórusa – vezényel Sikó Szidónia –, Lokodi Lehel (orgona), Szőnyi Márta és Makkai Gyöngyvér (zongora).


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató