2020. augusztus 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visszafogottabb lesz, de nem marad el a Nyárádmente Fesztivál

Bár a járványhelyzet miatt szűkebb keretek között és visszafogottabban, de idén is megtartják a Nyárádmente Fesztivált, amelynek időpontja július 31.–augusztus 2. Amire mindenképp számítani lehet: lovastábor, hagyományos kézműves- és termékvásár, borudvar, előadások, gyereknappal egybekötött foglalkozások, hinták, tűzoltó-felvonulás, Pászka Lehel lovas bemutatója, a Varázspatkó lovarda tanítványainak bemutatója, sportnap, foci, néptánc és ifjúsági udvar.


Génjeimben a hiba – könyvbemutató

Július 16-án 18.30-tól a marosvásárhelyi vár kupolatermében kerül sor Csata Éva pszichológus, a Hifa Románia igazgatója legújabb könyvének a bemutatójára. A Génjeimben a hiba című kiadvány bemutatóján a szerzővel dr. Dégi Csaba pszichológus, drogprevenciós szakember, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem docense beszélget.


Csipkerózsika szabadtéren

9-én délután 18 órától a Csipkerózsika című, 4 év fölötti nézőknek ajánlott szabadtéri bábelőadással várja a gyerekeket a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház. A helyek száma korlátozott, telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454 mobilszámon, 9-13 óra között. Belépés csak maszkkal megengedett, a bejáratnál történő érintésmentes lázmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező! A csütörtök esti előadást követően az Ariel Színház belső udvarán július 10-én, pénteken és 12-én, vasárnap 10 órától lesz ismét látható a Csipkerózsika, Bonczidai Dezső, Halmágyi Éva és Szabó Dániel előadásában. A jegyek ára egységesen 9 lej, a helyszínen, előadás előtt fél órával válthatók ki.


Nyáresti orgonahangversenyek

Július 10-én, pénteken 18 órakor megkezdődik a Nyáresti orgonahangversenyek című, immár hagyományossá vált koncertsorozat. Molnár Tünde a Hargita megyei Gagy unitárius templomában Johannes Baumgartner orgonáján játszik. Műsoron: Bach-, Diruta-, Scheidt-, J. Sweelinck-, Telemann-, J. Bernhard-művek. Július 12-én, vasárnap délelőtt 10 órakor a szászrégeni református templomban hallgatható Molnár Tünde orgonajátéka. A művésznő Kerékgyártó István orgonáján Bach-, J. Sweelinck-, Telemann-, Croner-, Liszt-műveket szólaltat meg. Aznap 18 órakor a nyárádandrásfalvi református templomban Nagy Mihály orgonáján Bach-, J. Sweelinck-, Telemann-, L. Cl. D’Aquin-, Croner-, Liszt-műveket játszik. 


Élelmet próbált lopni

A rücsi rendőrség kedden elfogott egy férfit. Rablással gyanúsítják. A 66 éves uzdiszentpéteri férfiről azt feltételezik, hogy a szóban forgó településen betört egy magánházba, és megpróbált élelmet lopni a fagyasztóládából. A tulajdonos tetten érte, a gyanúsított pedig erőszakossá vált, majd menekülni próbált. A rendőrség 24 órára előzetes letartóztatásba helyezte, az ügyet a marosvásárhelyi ügyészség vizsgálja.