2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Állatorvosi ügyelet Marosvásárhelyen

A társállatokat tartók számára hiánypótló szolgáltatást álmodott és szervezett meg néhány állatorvos, így Marosvásárhelyen is működik sürgősségi állatorvosi ügyelet. Az este nyolc órától reggel nyolc óráig, illetve hétvégén hívható sürgősségi ügyelet zavarmentes működésének feltétele, hogy csak a valóban sürgősségnek tűnő esetekkel keressék a szolgálatot. Egy aprócska pötty, fogfájás, étvágytalanság nem sürgősségi eset.

Amint dr. Pálosi Csaba, a szolgálat egyik alapítója elmondta, az állattartó gazdák megnyugtatására és saját éjszakai nyugalmuk végett hozták létre a sürgősségi ügyeletet, és a visszajelzések igencsak pozitívak. Kezdetben öt állatorvos és három rendelő vállalta fel ezt a hiánypótló kezdeményezést, utólag még négy állatorvosi rendelő csatlakozott, így jelenleg tíz szakember látja el a társállatokkal hozzájuk forduló sürgősségi eseteket. Mint elmondta, az ügyelet, mely különböző rendelőkben zajlik, egyetlen telefonszámon – 0733-44-99-66 – hívható este nyolc órától reggel nyolc óráig, szombaton 13 órától hétfőn reggel nyolc óráig. Egyetlen orvos látja el az ügyeletet, ezért neki nem áll módjában házhoz kiszállni, mivel ha egyazon időpontban két sürgősségi eset adódna, az orvos helyben, fontossági sorrendben kell beavatkozzon, ezért az állatnak a rendelőbe szállításáról a gazdának kell gondoskodnia. A szolgálat egyik alapítójaként a szakember a sürgősség fogalmát hangsúlyozta, amit szeretnének megértetni az állattartókkal. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az állatorvosi szolgálat nem ingyenes, egy sürgősségi vizsgálat díja százötven lej, ugyanis a szakemberek szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy a késő esti és éjszakai órákban adódó gondokat megoldják. Az orvos a türelmetlenkedő telefonálókat is szeretné megnyugtatni afelől, hogy az ügyeletes orvos, amint lehetősége adódik, felveszi a telefont.

Fotó: Save&Smile Állatmentő Egyesület


„Amennyiben valaki egy órán belül sokadszor hívja az ügyeletet, és a rendelőben nem veszik fel a telefont, biztosra vehető, hogy műtéti beavatkozás zajlik, de amint végeztek, visszahívják a telefonálót” – hangsúlyozta. Mint jelezte, az állattartókban tudatosítani szeretnék, hogy olyan esetekben vegyék igénybe a sürgősségi szolgálatot, amikor valóban nagy a gond. Nem egy esetben megtörtént, hogy a sürgősségi ügyeletet olyan jellegű hívásokkal keresték meg, hogy „harmadik napja nem eszik a kutya”, régóta hasmenése van, vagy látják, hogy hetek óta gond van a kutya fogával, mégis a sürgősségi ügyeletet hívják. De volt már olyan sürgősségi hívásuk is, amikor a gazdi egy pici piros foltot észlelt a kutya hasán, és azért hívta az ügyeletest, hogy megkérdezze, az sürgősségnek számít-e.

Példaként eszméletvesztést, szédelgést, állandó epilepsziás görcsöt, autóbalesetet, súlyos vérzést, kutyák közötti verekedést említett sürgősségi esetként, de ide sorolta a nagyobb idegen tárgyak lenyelését, vagy ha vemhes állatnál elfolyt a magzatvíz, és két órán belül nem indul be a szülés, akkor császármetszéssel segítik világra a kölyköket. Amennyiben idegen tárgyat nyelt le a kutya, az első órában még hánytatással eltávolítható, ezért az olyan esetek sem tűrnek halasztást. A sürgősségi szolgálatban a nyílt töréseket rögzítik, másnap következik a röntgenfelvétel készítése, a műtéti beavatkozás. Nagy testű kutyáknál (de nem csak) a gyomortágulatot, illetve gyomorcsavarodást is sürgősségi beavatkozással kell megoldani, ugyanis ha az első hat órában nincs beavatkozás, elpusztulhat az állat.

Időnként, például az ünnepi petárdázások idején, vagy nagyobb vihar alkalmával futószalagon indulnak el a sürgősségi beavatkozások. Az állatok félelmükben menekülve önmagukat sebesítik meg, mivel kerítéseken átugorva vagy réseken átbújva saját bőrüket nyúzzák le, vagy törik el a lábukat.