2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mintha a családorvosok a jelenlegi egészségügyi helyzet cselédlányai lennének, a Marosvásárhely municípiumi anyakönyvi hivataltól eredő közleményben április 4-én értesítették őket, hogy a koronavírus terjedésének megelőzésére országos szinten elrendelt teendőket figyelembe véve hogyan kell eljárjanak, ha egy páciensüket a lakásában éri a halál.

Az otthonukban elhunyt fertőzött betegek esetében a helyszínen kell megállapítsák a halál beálltát, majd a rendelőben ki kell állítsák a halottvizsgálati igazolványt, amit az elhunyt személyi igazolványával vagy annak hiányában a személyazonosító iratával együtt, e-mailben vagy faxon el kell küldjenek az anyakönyvi hivatalba a halált követő első kép nap során. Az elektronikus úton továbbított dokumentumok birtokában az anyakönyvi hivatal tisztviselője bejegyzi a halálesetet, és titkosított elektronikus úton elküldi a családorvosnak a (koporsós vagy hamvasztásos) temetésre vonatkozó engedélyt. Ezt a családorvos kinyomtatja, és átadja a hozzátartozóknak, továbbá közli velük, hogy a halotti anyakönyvi kivonatot a sürgősségi helyzet lejártával fogják kibocsátani. 

Hogy kire vonatkozik a bevezetőben említett megelőzés? Nos, elmondásuk szerint semmiképpen sem az orvosra, aki megfelelő öltözetben kell az elhunyt személy lakásán a halottkém szerepét betöltse. Kérdés, hogy a védőköpenyt, amit egyébként nem biztosítanak számára, hol fogja levetni, a lakásban, vagy a tömbház folyosóján, vagy az utcán, mielőtt beülne a kocsijába? A procedúra itt nem ér véget, ugyanis a továbbiakban az írnoki és másolóirodai alkalmazott szerepe vár rá, illetve személyzetére, ha még nem járt le a munkaideje. Azután elektronikus postás lesz, és az igazolványt ki kell nyomtatnia, hogy átadja a hozzátartozóknak, feltehetően olyan személyeknek, akik érintkeztek a beteggel. Ez idő alatt elképzelésük szerint a védett hivatalnoknak nem kell a hozzátartozókkal személyes kapcsolatba kerülnie. Erről szólt az első utasítás, amelyet a megyei lakosság-nyilvántartó hivatal közleménye követett. 

Ebben már árnyalják a helyzetet, és az elektronikus úton való kommunikáció mellett megjelenik a másik lehetőség is, miszerint az elhunyt hozzátartozói személyesen is bejelentést tehetnek az anyakönyvi hivatalban, a szükséges dokumentumokat felmutatva. Bár nem pontosítja az átirat, az anyakönyvi hivatalban a hozzátartozónak a temetési engedélyt is feltételezhetően kibocsátják, hogy ne kelljen azért a családorvosi rendelőbe visszatérnie.

Ez így már sokkal tisztességesebb, és megkíméli a családorvosokat egy újabb tiltakozástól.