2021. szeptember 28., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Olimpia

Nem szerzett érmet a tokiói olimpia keddi versenynapján sem magyar, sem román sportoló. Nagyon közel álltak azonban hozzá két kellemes meglepetést okozó sportoló révén. A férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében az egyes, „surranópályán” induló David Popovici alig két századmásodperccel, azaz egy jobb benyúlással maradt le a bronzéremről, amelyet a brazil Fernando Scheffer csaklizott el az orra elől. A számot a brit Tom Dean nyerte. Mivel a 200 méter Popovici-nak a gyengébbik száma, optimistán várhatja a 100 gyors döntőjét.

Ugyancsak közel állt a bombameglepetés okozásához női hegyikerékpározásban a magyar Vas Kata Blanka, aki 50 másodperccel maradt le a dobogót jelentő harmadik helyről, ami ebben a sportágban, 20 és fél kilométer megtétele után nem számít nagy hátránynak. A döntőt egyébként teljes svájci uralom jellemezte, az első három helyen svájci hegyikerékpározók végeztek, az aranyat Jolanda Neff szerezte meg. A verseny előtt eleredt az eső, ez pedig kedvezett neki, vélte Vas Kata: „A pálya nagyon technikás volt, és a legnagyobb előnyöm abból fakadt, hogy tudok sárban menni. A verseny előtt imádkoztunk is az esőért” – árult el mosolyogva egy kulisszatitkot a fiatal bringás. 

Nincs jó hírünk azonban Szőcs Bernadette-ről. A marosvásárhelyi asztaliteniszező kiemeltként a 3. körben kezdett, ám 4-2-re kikapott az Egyesült Államok színeiben versenyző honosított kínai Liu Csuantól. Az elveszített első szett után kétszer is 11-6-ra nyerte a következő kettőt, ám a negyediket minimális különbséggel, 11-9-re elveszítette, és már nem tudott újítani. A csapatversenyben még javíthat, azonban társaival nagyon össze kell kapnia magát, mert Elizabeta Samara is elveszítette egyéniben az első meccsét.


Néhány szóban a többi keddi román és magyar eredményről

Cselgáncs. Nem jutott túl a férfi 81 kg-os súlycsoport első körén Ungvári Attila, aki az egyiptomi Mohamed Abdeláltól szenvedett ipponnal vereséget. A női 63 kg-ban Özbas Szofi a német Martyna Trajdos ellen vaza-arival nyert, a következő körben azonban ipponnal kikapott az olasz Maria Centracchiótól, és kiesett.

Kézilabda. Nem igazán jönnek össze a dolgok Tokióban a magyar női kézilabda-válogatottnak. Egyrészt a Brazília elleni mérkőzés előtt derült ki, hogy Kovacsics Anikó sérülés miatt nem tudja folytatni az olimpiai szereplését, aztán a csapat elszenvedte a második vereségét a tornán. Míg azonban a franciáktól csak egy góllal kapott ki, Brazíliával szemben már simán 33-27-re maradt alul, 17-11-es félidő után. Csütörtökön az orosz csapat lesz Elek Gábor együttesének ellenfele.

Kosárlabda 3x3. Románia az utolsó mérkőzésén Franciaország ellen lépett pályára, és 22-11-es vereséget szenvedett. Az eredmény már nem számított, mert a franciák előző este legyőzték az Orosz Olimpiai Bizottság csapatát, így nem lehetett őket megelőzni. Románia a 7. helyen fejezte be a női utcai kosárlabda tornát.

Sportlövészet. A 10 méteres légpuska vegyes páros számában Péni István és Mészáros Eszter a selejtezők első körét a 8. helyen végezte, majd a második körben feljött a 7. helyre. Ez azonban nem volt elég arra, hogy a négyes döntőbe jussanak.

Tollaslabda. A férfi-tollaslabdatorna selejtezőcsoportjában Krausz Gergely 2-0-ra kikapott az orosz Szergej Sziranttól, és kiesett. Sárosi Laura nem játszotta le a malajziai Soniia Cheah elleni mérkőzését, sérülés miatt visszalépett.

Triatlon. A női egyéni triatlonversenyben Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett, Kovács Zsófiát (akinek azonos a neve a női tornászéval, de természetesen nem ugyanarról a személyről van szó) pedig a szervezők megállították, miután az élen haladók lekörözték.

Úszás. A férfi 100 méteres hátúszás döntőjében Robert Glinţă a 8. helyet szerezte meg. A férfi 200 pillangó döntőjébe két magyar úszó is bejutott. Milák Kristóf a legjobb idővel, míg Kenderesi Tamás az ötödik eredménnyel szerezte meg a jogot. Ugyancsak bejutott a női 200 vegyes döntőjébe Hosszú Katinka, de esetében váratlanul szerény ez az olimpia, csak a hetedik időt érte el. Bejutott az elődöntőbe férfi 100 gyorson a román David Popovici a 8., a magyar Németh Nándor a 9. idővel. Szabó Szebasztián a 20. helyen végzett. Szintén elődöntős Kapás Boglárka az 5. idővel női 200 pillangóban, Hosszú Katinka nem állt rajthoz. A férfi 4x200-as gyorsváltó elődöntőjében Magyarországot kizárták rossz váltás miatt. A férfi 800 gyorson Kalmár Ákos összesítésben a 22. helyen végzett.

Vitorlázás. Feljött az összetettben a 14. helyre a Laser Radial hajóosztályban hat futam után Érdi Mária, miután az ötödik futamot a 2. helyen zárta. A Laser hajóosztályban Vadnai Benjámin a 4. és 5. futamok után visszaesett a 16. helyre. A finndingi hajóosztály első két futamát Berecz Zsombor egyaránt a meglepő 2. helyen zárta. Érlelődik talán egy meglepő vitorlázóérem Magyarország számára?

Vízilabda. A vártnál talán nehezebben, 16-11-re nyert Japán ellen Magyarország férfi-vízilabdaválogatottja a Görögország elleni bosszantó nyitó vereséget követően. A két csapat közötti tudásbeli különbség csak a nagyszünet után körvonalazódott, addig a japánok csak egyetlen gól hátrányban voltak. A legtöbb gólt, négyet, Zalánki Gergő szerezte. Magyarország a gólkülönbségén legközelebb csütörtökön, a torna leggyengébb csapata, Dél-Afrika ellen javíthat.

Fotó: MTI


Magyar és román sportolók csütörtöki versenyprogramja

A kezdési időpontok romániai idősáv szerint:

Sportlövészet, női 25 m pisztoly (3:00): Major Veronika.

Evezés (3:30) a többször elhalasztott programban három román hajó érdekelt: férfi páros B döntő vagy döntő, női páros B döntő vagy döntő, könnyűsúlyú női kétpár B döntő vagy döntő. Férfi egyes szkiff elődöntő: Pétervári-Molnár Bendegúz.

Vízilabda, férficsoportkör (4:00): Magyarország–Dél-Afrika.

Úszás, döntők (4:30), a ma esti előfutamok eredményeinek függvényében.

Vívás, női tőr csapatverseny (4:50) Magyarország.

Cselgáncs, férfi 100 kg (5:00): Cirjenics Miklós.

Vitorlázás (6:00): Laser hajóosztály: Vadnai Benjámin, 7-8. futam, RS:X széllovas hajóosztály, 10-12. futamok: Cholnoky Sára, Laser Radial hajóosztály, 7-8. futamok: Érdi Mária, finndingi hajóosztály, 5-6. futam: Berecz Zsombor.

Úszás, selejtezők (13:00): női 800 gyors, Késely Ajna; férfi 100 pillangó: Szabó Szebasztián, Milák Kristóf, Daniel Martin; női 200 hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin; vegyes 4x100 váltó Magyarország.

Kézilabda, női csoportkör (13:30): Magyarország – Orosz Olimpiai Bizottság.

Torna, női egyéni összetett (13:50): Kovács Zsófia.


Tokiói hírek

A vívás nem tartozik a sikersportágak közé Csehországban. A kitartás azonban itt is eredményes lehet, hiszen 1908-ban szerzett utoljára cseh vívó olimpiai érmet. Akkor Vilém Goppold von Lobsdorf kardvívásban, illetve a Cseh királyság kardvívó csapata szerzett bronzot. Ezt tudta megismételni 113 évvel később Alexander Choupenitch, aki a férfitőrvívás bronzmérkőzésén legyőzte a japán Sikine Takahirót Tokióban, így felállhatott az olimpiai dobogóra.

Az asztalitenisz-versenyek előtt nem az volt a kérdés, hogy Kína szerez-e aranyérmet a sportágban, hanem az, hogy vajon begyűjti-e papírforma szerint mind az öt aranyat. Nos, mindjárt az első finálét elbukták a kínaiak. A vegyes páros döntőjében, óriási meccsen a japán Mizutani, Ito 4:3-ra legyőzte a Hszü Hszin, Liu Si-ven kínai duót, történelmet írva megszerezte a versenyszám első olimpiai aranyát.

Szintén nem lesz zsinórban kínai aranyeső a műugrásban, ahol az esélylatolgatás nyolc kínai győzelmet vetített előre. A szinkrontoronyugrók versenyében azonban brit páros, Thomas Daley és Matty Lee lett az olimpiai bajnok. A verseny nagyon szoros volt, a britek alig több mint egy ponttal előzték meg kínai riválisukat. Az ázsiaiak egyébként három ugrás után vezettek, sőt öt sorozatban is ők voltak a legjobbak, azonban a negyedik ugrásukat elhibázták és ez az aranyérmükbe került. Olimpiai aranyérme átvétele utáni örömében Tom Daley, aki 2013-ban beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy homoszexuális, azt mondta: „Elképesztően büszke vagyok, hogy azt mondhatom, meleg vagyok és olimpiai bajnok. Amikor fiatalabb voltam, azt gondoltam, nem érhetek el semmit amiatt, aki vagyok. Az, hogy most olimpiai bajnok vagyok, megmutatja, hogy bármit elérhetsz. Remélem, hogy minden olyan LMBT-fiatal, aki most egyedül érzi magát, láthatja, hogy nem számít, mert nem vagy egyedül. És bármit elérhetsz.” 

Nem jutott a legjobb négy közé a japánok női teniszsztárja, az olimpiai lángot a megnyitón fellobbantó Naomi Oszaka, aki alig több mint egy óra alatt, két játszmában, 6-1, 6-4-re kikapott a cseh Markéta Vondroušovától. Oszaka igen nehezen viselte a kudarcot, a meccs után néhány egyszavas választ adott a riporterek kérdéseire, majd az utolsó kérdéseket válasz nélkül hagyván, könnyekkel küszködve távozott.

Három versenynap után az Egyesült Államok vezeti az éremtáblázatot 22 éremmel, ebből 9 arany. Kínának szintén 9 aranya van, összesítve egy éremmel kevesebb. A harmadik helyezett Japán 17 érmet gyűjtött, és ugyancsak 9 aranyat. Meglepetésre az első tízbe belefért Koszovó is két arannyal, Magyarország egyelőre egy arannyal és egy ezüsttel a 16. helyen áll. Románia egy ezüsttel a megosztott 39. helyet foglalja el.