2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mindenkit meglepett az államfő lépése

Január 6-án Klaus Iohannis államfő az alkotmánybírósághoz fordult a képviselőház által december 21-én elfogadott törvény kapcsán, amely szerint Maros megye tulajdonába kerülnének a Marosvásárhely–Vármező és Mezőbánd–Mezőméhes közötti keskeny nyomtávú vasútvonalak, amelyeken a megye kerékpárutakat szeretne kialakítani. A lépés a törvény kezdeményezőit is meglepte, most az alkotmánybíróság térfelén a labda. Kérdés, hogy milyen döntés születik, és ez mennyire befolyásolja majd a tervezett beruházást.

Nemcsak a projektgazda Maros megyei önkormányzatot, hanem Császár Károly szenátort, a törvénytervezet benyújtóját is meglepte az államelnök lépése, hiszen Iohannis gyakran népszerűsíti a kerékpározást. Ami az alkotmánybíróság majdani döntését illeti, a honatya szerint több lehetőséggel is számolni lehet. Az első szerint a testület alkotmányellenesnek találja a törvényt, és akkor a döntést el kell fogadni, akár tetszik, akár nem. A második forgatókönyv szerint csak egyes részeket kifogásolnak benne, és visszaküldik a törvényt módosításra a parlamentbe, utána ismét visszakerül az elnökhöz kihirdetésre. A legjobb döntés az volna, ha az alkotmánybíróság nem találná helyénvalónak az államfő által kifogásoltakat, és így elhárulnának az akadályok, hamarosan átkerülhetnének a területek Maros megye tulajdonába. Hogy mikorra várható döntés, azt a szenátor sem tudta megmondani, csak reméli, hogy minél hamarabb, hiszen a megyének öt év alatt meg kell valósítania a tervezett beruházást, különben a területek visszakerülnek a Román Vasúttársaság és az állam tulajdonába – mondta el lapunknak Császár Károly. Először is azt kell megtudniuk, hogy mit kifogásol az államelnök – tette hozzá.

Biztonságos kerékpárutak épülhetnének a ma elhanyagolt nyomvonalon – vélik a kezdeményezők 

Fotó: Novák Csaba Zoltán közösségi oldala (archív)Féltik a működő vasútszakaszt?

Tóth Sándor nyárádszeredai polgármestert nem szokta meglepni, amikor az államfő törvényeket küld vissza a parlamentbe, de ez a lépés váratlanul érte. Információi szerint valakik félnek attól, hogy a Szováta és Vármező közötti rövid szakaszt is kerékpárúttá alakítják, holott erről szó sincs, sőt a jelenlegi bérlőt is biztosították efelől, és a törvényben is szerepel, hogy ezt a szakaszt nem érintené a kerékpárút, hanem vele párhuzamosan futna. Valószínűleg nem olvasták el tüzetesen a szöveget – mondta el a Népújságnak az elöljáró, hozzátéve, most arra kell várni, hogy az alkotmánybíróság kimondja, kinek van igaza.

Tóth Sándor számára érthetetlen, ami történik: a kisvasutat azok lopkodták szét, akikre a megőrzésüket bízta az állam, most pedig, amikor európai pénzeket lehetne lehívni, és valaki valamit kezdeni szeretne ezekkel a vonalakkal, kifogásolják a törvényt. Hogy az államfő lépése mennyire fogja megfékezni a kerékpárutakra vonatkozó elképzelés megvalósítását, azt még nem tudni. „Remélem, hogy az alkotmánybíróság látja a törvényben a racionalitást és a törvényességet, és gyorsan fog lépni” – tette hozzá az elöljáró.


Nagy igény volna rá

A kisvasút vonalán kialakítandó kerékpárutak kezdeményezője Tóth Sándor polgármester volt, aki néhány évvel ezelőtt bérbe szerette volna venni ilyen céllal a Nyárádszereda közigazgatási határain belüli szakaszt a Román Vasúttársaságtól. Egyre többen karolták fel az ötletét, és már az egész Nyárádmentében kezdtek gondolkodni, hiszen nem mindegy, hogy hét vagy hetven kilométeren épülne kerékpárút. Nagy az igény a beruházásra, mert nálunk is gyarapodik a kerékpárosok száma, reneszánszát éli a két keréken való közlekedés, és sportként is fellendülőben van a biciklizés. Leginkább a Marosvásárhelyről a Nyárádmentén átvonuló kirándulók vennék igénybe ezt a szakaszt, mert biztonságos, de a turisztikai vonzata mellett a sportolók is előszeretettel használnák, hiszen egy hetven kilométeres szakasz „letekerése” egy sportoló számára is kemény edzés – véli a nyárádszeredai polgármester, aki nagy potenciált lát a kialakítandó kerékpárutakban. Polgármester kollégái közül senki sem fogalmazott meg ellenvéleményt, legfennebb egyesek „nem élik bele magukat”, hiszen a megye tervéről van szó, mások talán még nem is fogják fel, hogy hosszabb távon mit jelentene egy ilyen beruházás, de vannak elöljárók, akik „díjazzák” az ötletet – ecsetelte a polgármesterek részéről tapasztalt hozzáállást a nyárádszeredai városvezető.

Reneszánszát éli a kerékpározás, nagy az igény a vidéki bicikliutakra

Fotó: Nyárádmente Kistérségi Társulás (archív)