2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosszentkirályon a Maros-híd és a körforgalom közötti Fűzfa utcában található a Verdinvest Kft. egyik munkatelepe, tulajdonképpen a gépparkja. Akit nem érdekelnek a gépek, elhajt mellette. Aki szakmabeli, vagy szüksége van munkagépekre, bizonyára többször is eljön ide. Tereputunk során sodort erre a kíváncsiság, hogy betekintést nyerjünk, mivel foglalkoznak itt, s Zöld Endrével, a cég társtulajdonosával beszélgessünk.

– 1992-ben nyitottam az első céget, szép lassan már 27 éve vagyok vállalkozó. Volt egy tekercselőműhelyem, villamos gépeket javítottunk. Jöttek szerelők például elromlott fúrógéppel, s azonnal kellett volna nekik, de lehetetlenség volt rögtön megjavítani. Az öcsém, Bruno akkor Németországban birkózott, s onnan küldött gépeket, amiket feljavítottunk, s azokat kezdtük el kölcsönözni, amíg megjavítottuk a műhelyben hagyottakat. Innen jött az ötlet. Kezdetben gépkölcsönzéssel foglalkoztunk, és szép lassan felfejlődtünk. A Verdinvestet 2000 elején létesítettük. Az első telephelyünk a marosvásárhelyi Harcsa utcában volt. Amikor nekifogtunk, nagy volt az igény a gépekre, nagyon nagy lendülettel dolgoztunk. Aztán jöttek az uniós programok, melyek segítségével mindenki, aki tehette, gépeket vásárolt, s emiatt visszaesett a gépkölcsönzés. De még mos is van igény az építkezésben használatos gépekre, így exkavátorokra, buldoexkavátorokra, állásokra, zsaluanyagokra, lapvibrátorokra, parkettcsiszolókra és így tovább. Három évvel ezelőtt megnyertünk egy uniós pályázatot, 500 ezer euró értékben új gépeket vásároltunk, s ez lendületet adott a cégnek.

– Említette, hogy a gépkölcsönzéssel kezdték. Időközben profilt váltottak? 

– A cég profilja a piac követelményeinek megfelelően változott, kiegészítő tevékenységként maradt a gépkölcsönzés, de egy ideje már az ipari építkezésekre tértünk át.  Ahogy ez a szolgáltatás visszaszorult, az építkezés irányába váltottunk. Vállaltunk víz- és csatornahálózat-építési munkálatokat, jelenleg Szentgyörgyön és Nyárádremetén dolgozunk a vízhálózaton. Ákosfalván most fejeztünk be egy uniós program keretében finanszírozott épületet, ahol szövöde fog működni – mondta Zöld Endre. 

– Hány alkalmazottal dolgoznak jelenleg? Terveznek-e fejlesztéseket? 

– Körülbelül ötvenen vagyunk, gépészek, karbantartók, az építkezésben dolgozók és a irodai személyzet. A fejlesztés napirenden van. Lehetőségek szerint egy önkiszolgáló autómosót is szeretnénk a Fűzfa utcai telephelyen, hiszen a környéken nincs ilyen szolgáltatás. 


Profitról beszélhetünk-e?

A mi szakterületünkön nem olyan könnyű politikai háttér nélkül. Saját erőnkből dolgozunk és élünk. Konkurens cégek mindig vannak, de mindenkinek jut munka a piacon. Minket is érint a munkaerő hiánya. Sok fiatalt veszünk fel, betanítjuk a munkásainkat, elvégeztetjük velük a gépkezelői kurzust, betanulnak, s aztán egyesek elmennek. Sokan közülük külföldre, mert ott jobbak a lehetőségek. A megnyert pályázatokon fővállalkozóként dolgozunk, de vállalunk munkát alvállalkozásban is. Célunk, hogy minél több munkát fővállalkozóként vállaljunk fel. Igaz, ez nagyobb befektetéssel és fejfájással jár. 

– Lesz-e folytatás, lesz-e, aki átvegye önöktől a céget? 

– A cégben lesz utánpótlás, a fiaim elvégezték az egyetemet, a kisebbik fiam az építészmérnökit, ő inkább a szervezéssel foglalkozik, a nagyobbik fiam pedig az építőtelepeken irányítja a munkát. 

– Ma belevágna a vállalkozásba?

– Ilyen idősen nem, de ha fiatal lennék, akkor igen. A fiataloknak érdemes vállalkozni. Rengeteg energia kell, nem úgy van, mint egy állami munkahelyen, hogy 8 óra munka után szabad vagyok, szombat-vasárnap szintén. Itt mindent előre kell látni, a fizetéseket ki kell teremteni. Ha az államnak nem fizetjük be a havi kötelezettségeket, a számlákat zárolják. Ezenkívül az elvégzett munkákra garanciát kell vállalni, és minőségi munkát kell végezni! 

Fotó: Nagy Tibor