2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A macskák fertőző hashártyagyulladása

Régóta ismert a macskák koronavírusa. A betegség lefolyása teljesen eltérő, és a jelenlegi ismeretek szerint a világszerte tomboló COVID-19 koronavírushoz nincs sok köze. Bár a családnevük ugyanaz, teljesen különböző vírusok, ezért a tévhitek eloszlatása érdekében dr. Pálosi Csabát a cicák koronavírusos megbetegedéséről kérdeztük. 

A Noé Bárkája kisállatklinika vezetője hangsúlyozta, hogy a macskák koronavírusa kizárólag macskaféléket fertőz, nem támadja az embert, sőt, más állatot sem, macskákon kívül más élőlényre nincs hatással. A Covid-19 pedig ártalmatlan a macskákra, míg a régóta ismert macska-koronavírus (FCoV) halálos betegség. A macska-koronavírusnak két fő típusa létezik: az enterális koronavírus (FECV) és az ebből mutálódott koronavírus (FIPV). Mindkét vírusnak további két különböző típusa van, melyek szintén különböznek egymástól. Az emberre veszélyes újgenerációs koronavírussal ellentétben a macska-koronavírus már több éve jelen van. Ismertebb az enterális koronavírus (FECV) és a Feline Infectious Peritonitis Virus (FIPV). Ez utóbbi a macskák halálos kimenetelű fertőző hashártyagyulladását (FIP) okozza, ami az érintett állatoknál a gyulladáson kívül a hasüregben folyadék felhalmozódásához vezethet (hasvízkór). Az enterális koronavírus (FECV) széles körben elterjedt a macskáknál, de főként a macskatenyészeteket érinti. 

– Miként fertőződhet meg a macska?

– Mindenekelőtt légúti váladékkal, ürülékkel és vizelettel való közvetlen és közvetett érintkezés útján fertőződhet meg az állat. A cicák közös etetőtál használatával vagy játékaikkal fertőzhetik meg egymást. A szájon keresztül a vírus bekerül a gyomor-bél rendszerbe, ahol elszaporodik, majd eléri a nyirokcsomókat és az immunrendszer falósejtjeit. Míg az enterális koronavírus széles körben elterjedt, addig az FIPV-vírus ritkábban fordul elő, mivel ez a vírus sem közvetlen, sem közvetett érintkezés útján nem terjed. Ha egy állat megfertőződik, nem szükségszerű, hogy tünetei legyenek. Az érintett macskák elenyésző hányada betegszik meg élete során az FIP-pel, ami a cicák többségénél az első életévükben fordul elő, és olyan immungyengítő tényezők, mint más fertőzések (pl. macskaleukózis, macska-AIDS) nagy szerepet játszanak benne. Ha a megfertőződött falósejtek a véráramba kerülnek, a vírus az egész szervezetben elterjed, és súlyos károkat okozhat. Az FIPV-vel való fertőzés első jelei pár nap vagy akár több hónap után jelentkezhetnek. Mivel sok belső szervet – mint pl. a vesék, a máj vagy a központi idegrendszer – károsít, ezért az FIP nagyon sokféleképpen megmutatkozhat. Míg a macskáknál a fertőző hashártyagyulladás pár hét leforgása alatt halálhoz vezethet, addig az enterális koronavírus csak enyhe bélgyulladást okoz, hasmenéssel és lázzal jár.

– Milyen jelek utalhatnak a cicák vírusfertőzésére, és kezelhető-e?

– Ha a cica gyanúsan sokat alszik, lázas, hányik, hasmenése, görcsrohama van, illetve más tünet jelentkezik nála, ajánlott állatorvost felkeresni. Általános tünetek a visszatérő láz, gyengeség és fáradtság, a nyálkahártya sárgás elszíneződése, a száj és a szem különböző részeinek gyulladása, mindezt mozgászavarok kísérhetik, mint a nem teljes bénulás, koordinációs problémák, de a fogyás is jellemző, ugyanakkor a hasvízkór miatt a haskerület megnövekedése, légszomj. Viselkedésbeli változások is előfordulhatnak, mint a hirtelen agresszivitás vagy a félelem. Az FECV-vel való fertőzés következtében fellépő hasmenés és láz kezelhető gyógyszeres terápiával. Ezzel szemben a fertőző hashártyagyulladás nem gyógyítható. Rendelkezésre állnak olyan támogató intézkedések, amelyek az állat hátralévő éle-tének minőségét javíthatják, és szenvedése csökkenthető, ugyanakkor kísérleti stádiumban vannak egyes, macskáknál is bevethető antivirális szerek.

– Milyen megelőző intézkedéseket tehet az állat tulajdonosa?

– A gazda cicáját a higiénia betartásával megvédheti a koronavírus-fertőzéstől, a macskatoalett, itató- és etetőtál rendszeres tisztításával, a stressz kerülésével, a vemhes macskák és almok rendszeres vizsgálatával, valamint fertőzött állatokkal való érintkezés kerülésével. Egyes országokban az FIP ellen rendelkezésre áll egy 16 hetes kortól beadható védőoltás, ennek hatása azonban még vitatott. Mifelénk a fertőző hashártyagyulladás megelőzésére macskák számára nincs forgalomban védőoltás. 

dr. Pálosi Csaba