2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sávelválasztó betonfal kerül a szentpáli és ludasi útszakaszra

Egy hétig korszerűsítési munkálatok és biztonsági elemek elhelyezése miatt kell forgalomkorlátozásra számítani Maros megyében, a 15-ös országúton. Sávelválasztó betonelemeket helyeznek el mintegy három kilométeres szakaszon a szentpáli „hegyen” és a marosludasi szakaszon, ahol ezt a három- és négysávos út lehetővé teszi. Jövő hét elején pedig vélhetőleg aszfaltburkolat is kerül a szentpáli felüljáróra.

Óvatosságra inti a Marosvásárhely–Marosludas szakaszon közlekedő járművezetőket az Országutak és Autópályák Országos Társasága a napokban megkezdett és július 31-éig tartó munkálatok miatt. Amint megkeresésünkre elmondták, a sávelválasztó betonfalakat azokon a balesetveszélyes szakaszokon helyezik el, ahol a nagy sebesség miatt gyakoriak voltak a frontális ütközések. Természetesen ez csakis ott lehetséges, ahol három- vagy négysávos az út, éspedig a szentpáli domboldalon, valamint a Colina Sasului rendezvényteremtől a marosludasi szerpentinig. 

Fotó: Út- és Hídügyi Igazgatóság


Hétfőn aszfaltozzák a szentpáli felüljárót

Egy másik munkálat, amit újra elkezdtek, a szentpáli felüljáró felújítása, egyelőre a járdákat készítik és a korlátokat helyezik el. Az építőcég ígérete szerint az úttestet a jövő hét elején kezdik aszfaltozni, így valószínűleg hétfőn egysávos útlezárásra lehet számítani. Amennyiben sikerül elkezdeni az aszfaltozást, egy nap alatt be is fejezhetik. A híd tartószerkezetének megerősítésén dolgoztak eddig is, ami annak ellenére, hogy nem látványos, rendkívül fontos munka volt, és továbbra is folytatják, az azonban nem befolyásolja a közúti forgalmat – tájékoztatott Elekes Róbert, a Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság szóvivője. 

A Marosvásárhely–Torda szakaszon közlekedők által használt kerelőszentpáli vasúti felüljáró felújítási munkálatait több mint két éve elnyerő cég érdemleges magyarázat nélkül halogatta a kivitelezést. A kiírt pályázatban szereplő átadási határidőt többször is meghosszabbították, de egyiket sem tartották be. Mivel a felüljáró aszfaltburkolatán tátongó méretes gödrök balesetveszélyesekké váltak, a közbiztonság érdekében idén január végén a Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság saját munkacsoportjával végzett ideiglenes kátyúzást. 

A felüljáró javítására kiírt versenypályázat feladatfüzete szerint az állagmegerősítés mellett a régi aszfaltréteget el kellett távolítani, újraaszfaltozni a felüljárót, de az elvégzett munkálatok során sok hiányosságot tapasztaltak. A helyszínen rendszeresen ellenőrizték a kivitelezést, laboratóriumi mintavétellel időközönként a bukaresti CESTRIN ellenőrei is tesztelték az elvégzett munkafázisok minőségét és a biztonsági előírások betartását. Többszöri felszólításra sem végezték el az egyre rosszabb állapotba került felüljáró javítását, annak ellenére, hogy annak a szakasznak az adminisztrálása a munkálatok megkezdésével egy időben az illető céghez került, és mindaddig, amíg be nem fejezik és át nem adják, a felelősség az építőcéget terheli. Felvetésünkre, hogy miért nem bontottak szerződést már az első jeleknél, megtudtuk, hogy azzal újabb két évre is elhúzódott volna a javítás, mert új közbeszerzési eljárást kellett volna kiírni, az azt megnyerő cég fel kellett volna mérje, hogy mit végzett el és mit nem az előző cég, ezért próbálták kitolni az időpontokat és hosszabbítani a szerződést. Tavaly szeptembertől azonban minden napra késedelmi bírságot számoltak fel az építőcégnek. A közbeszerzési törvény egyik hátránya, hogy senki sem ellenőrzi a versenytárgyalásra jelentkező cégeket, azok múltját, szakmai teljesítményét, azt, hogy a megrendelő dolgozott-e még velük vagy sem, csupán az árajánlat a döntő. Aki a legolcsóbban vállalja fel a munkátt, azzal kell megkössék a szerződést, sőt, a törvény lehetővé teszi, hogy saját felelősségre tett nyilatkozattal is részt vehessen egy-egy vállalkozás a versenytárgyalásokon. Az útügyi igazgatóság szóvivője szerint szeptemberig be kellene fejezzék a kerelőszentpáli felüljáró felújítását.