2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Mikor indokolt a császármetszés, és milyen gondokkal számolhat az, akinek vemhes kutyája nem tudja természetes úton világra hozni a kicsinyeit? A szoptatási idő- szakban pedig milyen nehézségekkel számolhat a gazdi? – kérdeztük a szakembert.

– Amikor a vemhes anyakutyának renyhe szülőfájásai vannak, a méhizomzat kifáradása miatt gyengül a kezdeti fájás, a gyógyszeres fájdalomerősítők nem segítenek, vagy nincs remény az ellés hüvelyi levezetésére, a magzatok és az anya életének megóvása érdekében ajánlott császármetszéshez folyamodni – mondta dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika és rendelő vezetője. A placenta leválására utaló vöröseszöld, ritkán fekete színű váladék, amely a hüvelyből ürül, azt jelzi, hogy a magzatok méhen belüli oxigén- és tápanyagellátása fokozatosan romlik, és rövidesen elpusztulnak. Az ilyenkor végzett ultrahangvizsgálat a magzati szívműködés lassulását mutatja, és indokolt az azonnali műtét.

Fotó: Szer Piroska


– A szoptató anya táplálása során mire figyeljen az állat tulajdonosa?

– A korai vemhesség alatti túltáplálás ellenpéldája az, amikor megfeledkeznek arról, hogy a szoptató anya, főképp népes alom esetén, a tejjel nagy mennyiségű energiát veszít, amit azonban a táplálékkal nem tud pótolni. Ajánlott a szoptató szukának prémium minőségű kölyöktápot adni (magasabb a tápértéke, mint a felnőtt állatoknak való tápnak), a kereskedelemben pedig kaphatók tejpótló készítmények és tejporok. Ugyanakkor nagyon fontos a vitamin- és ásványianyag-kiegészítés a tejelő szukák táplálékában. Ha nagyon sok a kölyök, vagy tejhiány áll fenn, pótanyát (szoptató dada) lehet keresni. Mindenekelőtt azt kell szem előtt tartani, hogy a szoptatási időszak tápanyagigénye a létfenntartó mennyiség háromszorosát is meghaladhatja, ezért a kicsinyeit nevelő állat számára  naponta többször nagy tápértékű eleséget kell adni. Forgalomban vannak a megnövekedett tápanyagigényt kielégítő tápok, amelyek rendkívül hasznosak a szoptatási időszak alatt az energiahiány pótlásában.

– Kisebb vagy nagyobb testű állatoknál gyakoribbak a szoptatás alatt fellépő kórképek. Milyen jellegű gondok adódhatnak?

– Kis termetű állatoknál előfordulhat, hogy a szoptatással nagy mennyiségben ürülő kalciumot az eleségből felszívódó és a csontokból mozgósított kalcium együttesen sem képes pótolni, ezért a vérben kalciumhiány alakul ki. Kalciumhiányos görcs azonban nagy testű fajtáknál is előfordulhat, gyakran azért, mert vemhesség alatt a szuka túl sok kalciumot vagy kalciumkiegészítőt kapott, ami a kalciumháztartásért felelős mellékpajzsmirigy ellustulásához vezet, és az nem képes megfelelő mozgósításra a csontokból. 

– Miben nyilvánul meg a kalciumhiányos görcs?

– Az alacsony vérkalciumszint következtében az izomműködés zavart szenved, ami kezdetben erőtlenségben, remegésben és kötött járásban nyilvánul meg. Amennyiben az állapot súlyosbodik, az állat pupillája kitágul, testhőmérséklete emelkedik, rángógörcsök jelentkeznek, az állat oldalára dől. Amikor a görcsös állapot már nem csak a váz-izmokra korlátozódik, hanem a légzőizmokat és a szívizmot is érinti, állapota életveszélyessé válhat, ezért állatorvoshoz kell fordulni segítségért, és haladéktalanul elvenni tőle a kölyköket.

– Mire utalhat a szülés utáni láz és étvágytalanság?

– Ha az ellést követő napokban az anyakutya lázas, testhőmérséklete 40 °C vagy magasabb, étvágytalan, kedvetlen, bűzös váladék ürül a hüvelyéből, kölykeit nem gondozza vagy nincs elég teje, akkor is haladéktalanul meg kell mutatni állatorvosnak, mert nagy valószínűséggel méhgyulladása lehet, ami az életét veszélyezteti. A méhgyulladást okozhatja egy méhben visszamaradt kölyök vagy magzatburok, de az ellési higiénia hiányossága is.

– Előfordulhat, hogy az anyakutya nem hajlandó szoptatni a kicsinyeket. Mi lehet az oka, és mi a teendő hasonló esetben? 

– Az anyakutya emlőgyulladás esetén a fájdalom miatt nem engedi szopni kölykeit. Az egészséges, tejet termelő emlők viszonylag nagyok és puha tapintásúak. A sötétvörös színű, gyulladt emlők feszülésig teltek, kemények, melegek és fájdalmasak. Amíg a betegség csak az emlőket érinti, addig az anya általános állapota számottevően nem romlik. A fájdalom miatt azonban nem engedi szopni a kölykeit, a pangó tej pedig súlyosbítja a helyzetet. Ilyenkor az állatorvos antibiotikumot ad a szukának, ezenkívül minél gyakrabban ki kell fejni a tejet a beteg emlőkből. Előrehaladott esetben a tejet gyógyszerkezeléssel el kell apasztani, a kölyköket pedig mesterségesen táplálni.