2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elhalasztják a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF); Kelet-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléjét a koronavírus-járvány alakulásának függvényében egy későbbi időpontban tartják meg – közölték kedden a szervezők.

Az erdélyi filmfesztivál Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléje. Idén május 29. és június 7. között szerették volna megtartani. 

A szervezők mindeddig reménykedtek, hogy nem kell elhalasztani, de miután Klaus Iohannis elnök bejelentette, hogy egy hónappal meghosszabbítják a március 16. óta érvényben levő rendkívüli állapotot, úgy döntöttek, egy későbbi időpontban tartják meg a fesztivált, annak függvényében, hogy mikor teszi lehetségessé a járványhelyzet.

A szervezők azt sem tartják kizártnak, hogy az idei fesztivált át kell szabniuk, és olyan formában kell megszervezni, amely alkalmazkodik a jelenlegi állapotokhoz. 

Arról biztosították a nézőket és a támogatókat, hogy igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást. 

A szervezők közölték azt is, hogy minden hétvégén az unlimited.tiff.ro honlapon filmeket vetítenek a seregszemle korábbi éveiből.

A TIFF minden évben magyar filmes alkotókat is díjazni szokott, a magyar nap keretében pedig számos magyar filmet vetítettek. Az elmúlt években többek között Alain Delon, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Törőcsik Mari színművészek, valamint Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező kapott életműdíjat a TIFF-en.