2020. június 3., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mert alkotni csodás dolog…

Néhány hónapja egy, a Kultúrpalotában tartott kézművestermék-vásáron a marosvásárhelyiek is megcsodálhatták a székelyudvarhelyi Tassaly Katalin egyedi kötött ékszereit. A különböző színek ötletes társításából született modellek rendkívül mutatósak, a legegyszerűbb öltözék is feldobható velük.

– Mióta foglalkozik ékszerkészítéssel, és honnan jött az ötlet?

– Az én kis történetem akkor kezdődött, amikor négy évvel ezelőtt megkértem édesanyámat, aki nagyon szeret kötögetni, hogy kössön nekem egy ruhát. Konkrét elképzelésem volt róla. Előre megrajzoltam a modellt, kiválasztottam a fonalakat, majd izgatottan vártam, hogy elkészüljön az egyedi darab.

Amikor elkészült, úgy gondoltam, jó lenne hozzá valami különleges sálacska vagy valami kis kiegészítő. Így aztán elkezdtem keresgélni, inspirálódni a nagyvilágból.

Így találtam rá arra az egyedi, játékos, színes nyakbavalóra, ami hatalmas motivációt adott. Nem volt megállás. Nemcsak magamnak készítettem ilyeneket, hanem úgy döntöttem, alaposan elsajátítom ezt a módszert, és megpróbálom értékesíteni a darabokat. Beszereztem mindenféle színes fonalat, kötőtűt, kötőmalmocskát, különböző fém alkatrészeket. Azóta is örömmel és nagy lelkesedéssel készítem őket. Jó érzés eljátszadozni a sok színes fonallal. Órákig képes vagyok babrálni velük, párosítgatni, kombinálni a színeket. Ez a fajta ékszerkészítés csak másodlagos munka számomra, inkább úgy mondanám, hogy egyfajta hobbi, kikapcsolódás, félrevonulás a digitális világból.


– Érdekes a Kötike név, milyen története van?

– A családom és a barátaim nagy része Katikának becéz. Arra gondoltam, hogy a termékek nevébe a sajátomat is beleszövöm, hogy minél személyesebb legyen. Így, a Katika és a köt szavakból született meg a Kötike. Ezután megterveztem a Kötike logót is, mivelhogy a fő foglalkozásom grafikus tervező. Ez nagy segítség volt számomra a továbbiakban, mert én magam intéztem a reklámot és az értékesítést is.

– Milyen anyagokkal dolgozik, és milyen technikával készülnek az ékszerek?

– A fő alapanyag a fonal. Van, amelyik nyakláncmodellhez pamutot, van, amelyhez akrilfonalat használok, ezenkívül fagyöngyöket és fémkapcsokat, könnyen hajlítható drótot stb. Zsinórkötés technikával készülnek külön a szálak, kötőmalmocska segítségével.

– Milyen ékszereket készít, kizárólag nyakékeket vagy egyebeket is? 

– Főképp nyakbavalókat, fülbevalókat és karkötőket készítek, de próbálkoztam már ajtódísszel, drótból készült névdekorációkkal is. Van még ötletem és elképzelésem, amivel bővíthetem a szolgáltatásaimat, majd meglátjuk, mit hoz a jövő.


– Hogyan történik az értékesítés? Hogyan jut hozzá az ön által készített ékszerekhez valaki, aki Udvarhelytől távol lakik?

– Tavaly voltam először karácsonyi kézművesvásáron Marosvásárhelyen, ahol kiállítottam a termékeimet. Nagyszerű, felejthetetlen élmény volt.

De mindenekelőtt online értékesítem az ékszereket. A Kötike Facebook-oldalamon szoktam bemutatni az újabb darabokat. Itt lehet nézelődni, rendelni. Privát üzenetben minden vásárlóval részletesen egyeztetünk a megrendelt nyakbavaló típusáról, méretéről, színeiről.

A továbbiakban is nagyon egyszerű a folyamat, mert szinte bárhova elküldöm postán őket.

– Melyek a vásárlók kedvencei, milyenek a visszajelzések?

– Egy időben én is kíváncsi voltam, melyik típus tetszik leginkább az embereknek. Ezért facebookos nyereményjátékot indítottam, ahol azt kellett megválaszolni, hogy melyik típus tetszik: pl. az összecsavart vagy a fonott? Ez egyfajta közvélemény-kutatás is volt, hogy megtudhassam, melyik modellel, típussal foglalkozzak inkább. De arra kellett rájönnöm, hogy mindkettőt egyformán kedvelik. 

Vásárlóimtól nagyon sok kedves szót, dicséretet kapok, ami motivál, és előbbre visz. Ezek az elismerő és hálás szavak nagy segítséget jelentenek abban, hogy a tevékenységemet ne hagyjam abba.

– Manapság kezdjük egyre inkább előnyben részesíteni a természetes alapanyagokból készült kézműves termékeket. Az ékszerek terén is tapasztalja ezt a tendenciát?

– Igen. Én is azt tapasztalom, hogy a kézműves dolgok egyre népszerűbbek a piacon. Egyre inkább igénylik az emberek azokat a termékeket, amelyek egyediek, különlegesek. Sokan kedvelik a bőrből, fából, textíliából készült ékszereket. Ezeknek a viselete nagyon kényelmes, divatos, praktikus, nem okoznak irritációt a testen. Ezért is szeretik sokan.

Másik dolog, amit észrevettem és megfigyeltem, hogy nemcsak a kézműves termékek iránti igény növekedett, hanem a kézműves termelők és alkotóművészek is többen vannak. Ahogy nőtt a kereslet, egyre jobban növekedett a kínálat is ezen a téren. Az utóbbi pár évben nagyon sokan vágtak bele valamiféle kézműves-tevékenységbe. Sokan elkezdtek vágyakozni arra, hogy alkossanak valami egyedit, szépet. Mert alkotni csodás dolog, és ha egyszer erre ráérez az emberfia, nincs megállás.