2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A koronavírus-járvány miatt március 16-án lezárták a megyei sürgősségi kórház első emeletén levő, mindig zsúfolt járóbeteg-rendelő főbejáratát. A hátsó ajtón egy-két napig még beengedték a betegeket, de aztán ez a lehetőség is megszűnt, holott a Covid–19-en kívül a többi betegség nem tűnt el. Bár dr. Varo Enikő bőrgyógyász főorvos is kénytelen volt abbahagyni a rendelést, a folyamatban levő kezelések miatt többen is felhívták a páciensei közül, hogy tanácsot, receptet kérjenek a kezelés folytatásához. Így született meg az ötlet, hogy távmedicinaként tovább folytatja a betegek ellátását. A bőrelváltozást ábrázoló felvételt – ami készülhet okostelefonnal vagy fényképezőgéppel – a számítógépbe bemásolva vagy a telefonról e-mailben vagy a whatsappon továbbítják a doktornő által megadott címre.


Amint Varo doktornő elmondta, a sokévi tapasztalat birtokában 90 százalékos pontossággal a szóban elmondott panaszok, valamint az elküldött kép alapján megállapítja a diagnózist, és küldőpapír, egészségbiztosítási kártya nélkül felírja a receptet, megkímélve a pácienst az utánajárástól, majd a telefonos kapcsolat során követi a bőrbántalom alakulását.

 A tanácsadás, receptírás díjmentes, a feltétel az, hogy a páciens biztosított legyen. Akkor ugyanis a neve és a személyi száma alapján megtalálható az egészségbiztosítási pénztár nyilvántartásában. Ha a betegnek van lehetősége, kinyomtatja otthon az elektronikus úton írt vényt, ha nem, a patikában kinyomtatják, és kiválthatja a gyógyszert. Az online ellátás ingyenes, és akik vállalták, reménykednek abban, hogy az egészségbiztosítási pénztártól megkapják az elvégzett szolgáltatásokért járó összeget. A doktornő szerint még nem tudni, hogy május 15-től hogyan alakul a helyzet, de ő úgy gondolta, hogy addig sem hagyja cserben a pácienseit. 

A járóbeteg-rendelőben megszabott rendelési időben fogadja a hívásokat, hétfőn, szerdán és pénteken 7–14 óra között, kedden és csütörtökön 14–21 óra között lehet hozzá fordulni a 0722-385-315-ös telefonszámon, e-mail-cím: varo_eniko@yahoo.com.