2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiegészítő taneszközök

Harmincöt táblagépet, egy videoprojektort és egy laptopot kapott a Digitaliada csapatától az ákosfalvi általános iskola. A programot a mobiltelefon-szolgáltató, az Orange alapítványa támogatja. A nyertes pályázatról Józsa Gabriella, az iskola igazgatója tájékoztatott. 

– A pályázati lehetőségről két évvel ezelőtt értesültem, amikor egy megyei matematikai versenyen a marosszentkirályi kollégám elmondta, hogy ők sikeresen próbálkoztak, így már meg is kapták a táblagépeket. Tavaly mi is benyújtottuk a pályázatot, nem nyertünk. Az idén újrapróbálkoztunk, ezúttal pozitívan bírálták el pályázatunkat – mondta a tanárnő.


Az idén negyedik alkalommal hirdették meg a Digitaliada elnevezésű pályázatot, amelynek alapján tíz iskolát támogatnak az országban, köztük az egyetlen Maros megyeit, az ákosfalvi általános iskolát. Az idei tanévben 95 gyerekhez juttatnak el táblagépeket, digitális felszerelést. Eddig az alapítvány 50 vidéki iskolába vitt számítástechnikai eszközöket. A pályázati kiírás alapján be kellett mutatni az oktatási intézményt, ugyanakkor  szándéklevélben indokolták meg a pályázók, hogy  mire szeretnék használni az eszközöket, ehhez partnerséget kellett kötni a polgármesteri hivatalokkal. A polgármesteri hivatal tulajdonában levő ákosfalvi iskolában az önkormányzat támogatásával rendbe tettek egy osztálytermet, amelyet informatikai laboratóriumként használnak majd a diákok. Ezt el kellett látni a megfelelő műszaki hálózattal, rendszerrel. 

– Változatossá szerettem volna tenni a matematikaórákat, de hangsúlyoztam a diákoknak, hogy a digitális eszközök csak kiegészítik a klasszikusokat, nem azt jelenti, hogy többet nem vesszük elő a ceruzát és a kockás füzetet. Azt szeretném, ha nem csak a matekórákon, hanem az idegen nyelvek vagy bármely más tantárgy oktatásában is segítenének ezek az eszközök. A pályázattal ugyanis nemcsak a gépeket, a táblát, hanem a szükséges programokat is beszereztük – hangsúlyozta Józsa Gabriella.

Az informatikai kabinet hivatalos avatása decemberben lesz, addig a diákok is megszokják majd az eszközök és a program használatát. A példa igazolja, hogy lehet és érdemes pályázni. Az érdekeltek a www.digitaliada.ro honlapon tudhatnak meg többet a pályázatról.