2020. december 5., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Összesen 14 ifjúsági csapatot nevezett be Maros megye az országos korosztályos kosárlabda-bajnokságokba a sportági szövetség által közzétett összesítés szerint. Kevesebbet, mint a megszokott években, hiszen ebben az idényben a koronavírus-járvány miatt már eddig is nagyon megkésett az idénykezdés, és az utánpótlás sem mentesül a mérkőzések előtti kötelező tesztelés alól. A 14 csapat közül 12 Marosvásárhelyt, kettő pedig Szászrégent képviseli. A legtöbb csoportja a Marosvásárhelyi Gladiusnak van, két fiú- és három lánycsapat, míg a CSM csak egy csapatot nevezett be, a fiúknál. 

A Maros megyei csapatok a következők: U13: Gladius, Sportlíceum 1, Sportlíceum 2 (fiúk), Gladius, Szászrégeni Lucian Blaga (lányok); U14: Gladius, Lucky Dragons (fiúk), Gladius, Mureșul (lányok); U15: Sportlíceum (fiúk); U16: Gladius (lányok); U18: Marosvásárhelyi CSM, Lucky Dragons (fiúk), Szászrégeni Lucian Blaga (lányok).

Az idéntől változtatna a szövetség a rendezésen, nem a járvány miatt, hiszen ezt egyébként is tervezik, de a pandémia kapcsán is jól fog, hogy a bajnokság első fázisát helyben tartják, mégpedig a megyei kosárlabda-egyesületek égisze alatt. Azokban a megyékben, ahol nincs megyei egyesület, vagy a megyei szakasz megszervezéséhez legalább három csapat, az egymással szomszédos megyék csapatai számára közös pontvadászatot írnak ki. Mivel a Maros megyei kosárlabda-egyesület megalakulását jogi bonyodalmak akadályozzák (néhány éve a bíróság, minden törvényes előírást figyelmen kívül hagyva, egy magánszemélyek alkotta struktúrát jegyzett be megyei kosárlabda-egyesületként), az itteni csapatok a Kolozs megyei egyesülethez csatlakozhatnak. Ugyanitt játszanak a Fehér és Beszterce-Naszód megyei csapatok is.

Az elképzelés szerint december 12-20-a között rendeznék meg a helyi szakasz tornáit, jövőben lennének a regionális szakasz mérkőzései, tavasszal pedig az országos elődöntő és döntő fázis zárná a bajnokságot.


Nyolc marosvásárhelyi játékos koronavírussal fertőződött meg

November végén kellett volna megrendezni az első tornát a férfikosárlabda 1. ligában, amelyben a Marosvásárhelyi CSU Medicina a Kolozsvári U és a Nagyszebeni CSU II csapatával van azonos csoportban. A marosvásárhelyi csapat 14 játékosa közül azonban nyolcan megfertőződtek koronavírussal, és két hétre kénytelenek karanténba vonulni. Egyesek közülük enyhe tüneteket mutatnak, mások tünetmentesek. Mivel így nem tud legkevesebb nyolc játékost benevezni a tornára, amelyet amúgy éppen Marosvásárhelyen rendeztek volna, ezért a klub az első torna halasztását kérte. Mivel nem sok értelme lenne, hogy a torna egyetlen mérkőzésre redukálódjon, a kérést nagy valószínűséggel elfogadják. A férfikosárlabda 1. liga első tornáját de-cember 11-13. között rendezhetik, ha a döntés véglegessé válik.