2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Boldog tanárok program célkitűzése, hogy a pedagógusok jó közérzete meghatározó legyen, s a hazai iskolák valamennyi osztálytermében hangulatos, nyugodt légkörű tanórákat tartsanak. A programot tavaly februárban indították el Marosvásárhelyen, s ezzel egy időben kezdődött A tanárok jó közérzetéért: tudatos utazás elnevezésű mozgalom is, a két főtámogató a Herlitz Románia és az Azomureş vegyipari kombinát. 

A hazai mozgalmat Simona Baciu tanár kezdeményezte. A tanároknak szóló tanfolyamot a járványra való tekitnettel online térben bonyolítják le. A programot kedden mutatták be a marosvásárhelyi Privo Szálló konferenciatermében, a kezdeményező, valamint Horaţiu Nicolau, a Herlitz Románia vezérigazgatója és Harri Kiiski, az Azomureş vegyi kombinát vezérigazgatója jelenlétében. 

Simona Baciu projektvezető tanár, a kolozsvári Transilvania College alapítója ismertette a több mint egy éve futó programot, amelybe öt megye – Maros, Brassó, Kolozs, Beszterce-Naszód, Szucsáva – és Bukarest pedagógusai kapcsolódtak be. A képzésekre 700 pedagógus iratkozott fel, 280-an végezték el, s jelenleg 90-en vesznek részt ezeken.

– Nagy lelkesedéssel kezdtük el a Boldog tanárok projektet 40 tanár, valamint 30 iskolaigazgató és tanfelügyelő részvételével. Kezdetben a Herlitz Románia volt a támogatónk. Az Azomureş 2020 novemberében csatlakozott a programhoz. Az volt az álmunk, hogy a műhelymunkát és a képzéseket 150 tanárral, valamint 50 iskolaigazgatóval folytassuk, azonban közbejött a világjárvány, s alkalmazkodni kellett a körülményekhez. Így a személyes találkozások helyett rá kellett térnünk az online képzésekre. Novembertől Maros és Kolozs megyében így folynak a képzések, a két megyében működő Pedagógusok Háza támogatásával. Szándékunk az, hogy ez idő alatt a tanárok egy új nevelési kultúrát sajátítsanak el. Az öthetes programban való részvétel után a tanárok sokkal nyíltabbá, illetve nyitottabbá váltak a stesszhatásokat csökkentő technikák alkalmazása iránt – fogalmazott Simona Baciu, a Boldog tanárok program elindítója. 

A sajtótájékoztatón két Maros megyei pedagógus is felszólalt, egy óvónő és egy tanítónő. Elmondták, hogy a képzéseken szerzett tudás révén sokkal tudatosabban törekednek a stresszmentes oktatásra, sokkal higgadtabban viszonyulnak az oktatás folyamán felmerülő konfliktusos helyzetekhez, sokkal megértőbbek és türelmesebbek a gyermekekkel. Ha a tanár derűs, nyugodt és kiegyensúlyozott, azzal hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek jobban teljesítsenek, nagyobb érdeklődéssel kövessék a tananyagot – mondták. Ha ez valóban sikerült nekik ebben a rendkívül nehéz időszakban, akkor megérte! 

A Herlitz Románia, amely 30 éve van jelen a hazai piacon, arra törekszik, hogy a fogyasztók egészségét és biztonságát, az oktatást elősegítse mind a forgalmazott termékek, mind az általa támogatott szociális és humanitárius programok révén. 

– A gyermekek mindennél fontosabbak számunkra, minden erőfeszítésünk rájuk irányul, és fejlődésük érdekében történik. A szóban forgó projekt kiegészíti azokat a törekvéseket, amelyeket a fogyasztóink és a társadalom érdekében teszünk, s ezáltal hozzájárulunk ahhoz, amire napjainkban nagy szükség van az iskolákban, éspedig a sokkal jobb hangulatra és az emberibb hozzáállásra – fogalmazott Horaţiu Nicolau, a Herlitz vezérigazgatója. 

– A projektet nem véletlenül támogatja az Azomureş vegyi kombinát – mondta Harri Kiiski, az Azomureş vezérigazgatója –, hiszen évek óta elkötelezett támogatói vagyunk a hazai oktatásnak. A jelenlegi körülmények között a tanárok és a gyermekek egyaránt fokozott stressznek vannak kitéve, ezért minden kezdeményezés, amely pozitív irányba változtathat ezen a helyzeten, örvendetes. Ezért is támogatjuk ezt a projektet. Öröm számunkra, hogy csatlakozhattunk a szervezőkhöz, s bízunk abban, hogy támogatásunk révén több ezer pedagógus új munkamódszereket sajátít el, s ezeket sikerrel alkalmazza az osztálytermekben – fogalmazott az igazgató.

A Népújság kérdésére válaszolva Simona Baciu, a projekt vezetője elmondta, hogy pontos számot nem tud, de az említett megyék magyar pedagógusai is szép számban vettek részt a programban.

Fotó: Nagy Tibor