2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hogyan reagál az emberek többsége a jelenlegi járványügyi helyzetre? – tettem fel a kérdést dr. Bálint Ágnes családorvosnak, egyetemi oktatónak.

Pszichoanalitikusok előadását a gyakorlati orvoslásban szerzett tapasztalataival összevetve az általános hangulatot úgy fogalmazta meg, hogy az emberek többségére a bizonytalanság, az elszigetelődés, a kontrollvesztettség jellemző, úgy érzik, hogy a lábuk alól kicsúszik a talaj, ráadásul nem látják az ellenséget. Próbálják azonosítani, ami az összeesküvés-elméletek megszületésének a melegágya, és abból a kényszerből születik, hogy ellenséget találjanak. Az idős emberek számára nagy problémát jelent, hogy a sajtó tele van a rájuk leselkedő veszéllyel, annak hangsúlyozásával, hogy az elhunytak többsége hetven év fölötti volt, a fertőzés mellett sok egyéb társbetegséggel. 

Ezt hallva a sok idős, beteg ember nehezen tudja feldolgozni a tehetetlenséget, hogy bárki elkaphatja a vírust, ezért mindenki elkezd félni mindenkitől, elszigetelődik, magára marad. S ha egy idős személyen jelentkeznek a betegség tünetei, a pánik súlyosbítja azokat. A családorvos szerepe a tünetek felismerésén, az eligazításon túl az, hogy tartsa azokban a lelket, akiket nem utalnak be a kórházba, nem végzik el a tesztelést sem, holott két-három hétig súlyos betegek. Őket kell biztatni, rendszeresen tartva telefonon a kapcsolatot, hangsúlyozni, hogy erősek kell maradjanak, és legalább a félelmet le kell tudják győzni magukban. Vonatkozik ez a hozzátartozókra is. Egyébként tapasztalataink szerint a tünetek egyre változatosabbak, a légúti panaszokon túl a gyomor-bélproblémák, szívpanaszok és az utóbbi időben a bőrön jelentkező apró kiütések is előfordulnak. 

Megelőzésképpen a doktornő a gemmoterápiás (rügyterápiás) gyógyszereket ajánlja, a rügyek, új hajtások, csírák nagy koncentrációban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, növényi hormonokat, mint például az áfonyarügy, az égerfa és a gyertyánfakivonat. A cseppeket reggel, délben, este vízben feloldva kell használni. 

Végül pedig a szabályok betartásának fontosságát hangsúlyozta.