2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az alapszakasz vége előtt egy fordulóval félbeszakítják a Jupiler Pro League-et, és nem rendezik meg a rájátszást, a bajnoki címet pedig az FC Bruges kapja meg – közölte csütörtökön a belga labdarúgó-szövetség (KBVB).

A belga élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Jupiler Pro League) elnöksége egyhangúlag határozott a kérdésben – olvasható a szervezet közleményében. A javaslatot a labdarúgó-szövetség vezetősége elé tárták, amely a várakozásoknak megfelelően elfogadta azt. A belga így az első európai élvonalbeli liga, amelynek küzdelmeit lefújták a koronavírus-járvány miatt.

A döntésben szerepet játszott, hogy a KBVB már teljes egészében megkapta a szezonra a televíziós közvetítési jogokból származó pénzt, amelyet nem is kell visszafizetnie. Sok más európai bajnokságban ugyanakkor végig kell játszani a szezont ahhoz, hogy a nemzeti szövetségek hozzájussanak a közvetítési bevételekhez.

A bajnokság lezárásával a 29 forduló után kialakult állást végeredménynek nyilvánították: a 15 pontos előnnyel élen álló FC Bruges a bajnok (és ezzel főtáblás a Bajnokok Ligája következő kiírásában), a Gent az ezüstérmes (és BL-selejtezős), a Charleroi pedig a bronzérmes (és főtáblás az Európa-ligában). A Bölöni László irányította Royal Antwerp a negyedik lett (és ezzel EL-selejtezős, de ha megtartják a kupadöntőt, és azt megnyeri, főtáblás lesz a sorozatban), Bernd Storck és Eppel Márton csapata, a Cercle Bruges pedig 14. a 16 csapatos bajnokságban. Fontos kitétel, hogy az idő előtt 

lefújt bajnokságból nem esik ki ezúttal egyetlen klub sem, így a sereghajtó Waasland-Beveren megőrzi élvonalbeli tagságát. A gólkirályi címen egyaránt 18 góllal ketten osztoznak: a Gent 20 éves kanadai támadója, Jonathan David és a Royal Antwerp kongói csatára, Dieumerci Mbokani.

A 29 forduló után kialakult állást végeredménynek nyilvánították. A 15 pontos előnnyel élen álló FC Bruges a bajnok, és ezzel főtáblás a Bajnokok Ligája következő kiírásában


Az UEFA elnöke keményen megfenyegette a belga szövetséget

Az európai kupaküzdelmekből való kizárással fenyegette meg a belga szövetséget az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke amiatt, hogy befejezettnek nyilvánította az ország bajnokságát a koronavírus-járvány miatt. „Ez nem a megfelelő eljárás, a szolidaritás nem egyirányú utca. Nem lehet segítséget kérni, aztán önhatalmúlag eldönteni, hogy mi legyen” – mondta a ZDF német televíziónak a szlovén sportdiplomata. A belgák és mindazok, akik hasonló lépésen gondolkodnak, a részvételüket kockáztatják a következő európai kupaszezonban – hangsúlyozta Aleksander Ceferin.

Az UEFA még csütörtökön levelet küldött 55 tagszervezetéhez, amelyben tudatta, a kontinentális sorozatokban való szereplés a befejezett bajnokságok végeredményétől függ. Ezért az idő előtt véget ért pontvadászatok kétségeket vetnének fel ennek a feltételnek az érvényességét illetően. Az állásfoglalás szerint a következő hónapokban jó eséllyel újraindulnak és július-augusztusban lezárulnak a nemzeti bajnokságok, ezért korai és jogtalan lépés ezeket befejezettnek nyilvánítani.

A belga szövetség pénteken kora este válaszolt az UEFA-nak, a KBVB közegészségügyi és gazdasági okokkal magyarázta a bajnokság lezárását. Egyúttal jelezték, nem értenek egyet az UEFA felfogásával, miszerint kényszeríti a bajnoki idény folytatását a jelenlegi krízishelyzet közepette, és kizárással fenyeget a következő kontinentális kupaidényből.