2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A negatív tanfelügyelői véleményezés ellenére is azon dolgoznak Nyárádszeredában, hogy az ősztől beindulhassanak a bölcsődei csoportok. A határidők szorosak, de az önkormányzat eltökélt.

Nyárádszeredában a tavaly ősszel elindították az eljárást, hogy idén szeptemberben beindíthassák a bölcsődei csoportokat, illetve a napközis és óvodai csoportokat elosszák, hogy tágasabb, kényelmesebb legyen a gyerekeknek. A városban a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében kétcsoportos bölcsőde épül az erdélyi református egyházkerület és a helyi egyházközség révén, míg a napközi otthonnak helyet adó Márton Áron Ház a katolikus egyház által épül a település központjában. 

A következő tanév beiskolázási javaslatát a helyi önkormányzat elküldte a megyei tanfelügyelőségnek, de az negatívan véleményezte a tervezetet, mivel az épületek még nincsenek befejezve. Erre a válaszra fel volt készülve az önkormányzat, hiszen csak azután veheti át a város az épületeket használatra az egyházaktól, miután az építkezés befejeződött – magyarázta el az előzményeket Tóth Sándor polgármester. Emiatt azonban nem torpannak meg, hiszen még van néhány hónapnyi idő és törvényes lehetőség a formaságok rendezésére, és közben lehetővé válik a tanévkezdés az új épületekben. Ezért mindent megtesz az önkormányzat – szögezte le a város vezetője, hozzátéve: megtörténhet, hogy megyei vagy fővárosi szinten a bürokrácia elakasztja az ügyet, de az önkormányzaton nem fog múlni, azon dolgoznak, hogy ősszel készen álljanak a kapunyitásra.

Erőltetett menet lesz, ismeri el az elöljáró, de az építés jól halad. Mérföldkőhöz akkor érkeznek, amikor a két egyház felkéri az önkormányzatot az épületek átvételére, hiszen akkor kezdődhet az engedélyeztetés és az ingatlanok berendezése. Tudják, hogy milyen lépéseket kell tenniük és milyen határidőkkel, hogy beleférjenek az időkeretbe, akkor fognak visszatérni a tanfelügyelőségi véleményezésre. 

A múlt ősszel az önkormányzat felmérést készített arról, hogy mekkora az igény a bölcsődére. Ha idén beindulhat az új intézmény, a két csoportba 18 gyerek írható be, legjobb akarattal is legtöbb kéttucatnyi, ezzel szemben az érdekeltek száma elérte a harmincat, azaz már most túljelentkezés van. „Ez arra sarkall, hogy dolgozzunk” – mondja Tóth Sándor. Megjegyzi: azt is meg lehetne tenni, hogy a tavasszal a kivitelezők befejezik az épületeket, de az önkormányzat nem tesz meg mindent az azonnali elindítás érdekében, hanem ráérősen felkészül rá a 2022–2023-as tanévkezdésig. „Ezt nem szabad megengedni, nekünk a helyi lakosság érdekeit kell szolgálni. Mindent megteszünk, hogy az idei tanévkezdésre elkészüljön” – szögezte le a polgármester, aki azt is számításba veszi, hogy helyi szinten is lesznek olyan személyek, akik ebben nem feltétlenül lesznek az önkormányzat segítségére. Fizikai, pénzügyi akadálya nincs annak, hogy a tárgyi feltételek biztosítva legyenek az őszre, így már csak a háttérmunkán kell dolgozni, hogy meglegyen az engedély, és a kisgyerekeket beírassák a csoportokba.

Az épület még nincs kész, de a határidők tarthatók, ezért nem mondanak le az idei intézményavatásról

Fotó: Gligor Róbert László